Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ο Η. Δημητρίου, καλύτερη ηθοποιός η Κίκα Γεωργίου

Το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε ο Ηλίας Δημητρίου κατά την χθεσινοβραδινή απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ενώ η ηθοποιός Κίκα Γεωργίου απέσπασε το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου.

Ο Ηλίας Δημητρίου απέσπασε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για την ταινία του Fish n’ chips, η οποία διεκδικούσε και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Το βραβείο απέσπασε τελικά η ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Άδικος Κόσμος».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βράβευση της Κύπριας ηθοποιού Κίκας Γεωργίου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η πόλη των παιδιών». Πρόκεται για μια σπονδυλωτή ταινία όπου παρουσιάζεται ο ερχομός των παιδιών μέσα από τέσσερις περιπτώσεις ζευγαριών, τη στιγμή που η εγκυμοσύνη συγκρούεται με τη ζωή τους. Η Κίκα Γεωργίου υποδύεται μια νεαρή Ιρακινή μετανάστρια στην Αθήνα η οποία, μόνη στο διαμέρισμά της, αναγκάζεται να γεννήσει με τη βοήθεια ενός μοναχικού Έλληνα γείτονα το παιδί της.

Η Κίκα Γεωργίου στην ταινία «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα.

Τα βραβεία

Η βράβευση της ταινίας του Φ. Τσίτου σημαίνει αυτόματα ότι αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα βραβεία Όσκαρ 2013.

Η ταινία «Άδικος Κόσμος» διακρίθηκε ακόμη για τη σκηνοθεσία του Φ. Τσίτου και τις ερμηνείες των Αντώνη Καφετζόπουλου και Χρήστου Στέργιολου [τον γνωρίσαμε στο ρόλο του πατέρα στην ταινία «Κυνόδοντας»], οι οποίοι απέσπασαν τα βραβεία ερμηνείας.

Η ταινία «Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη διακρίθηκε για τα κοστούμια, τη σκηνογραφία και τη μουσική της ενώ η «Πόλη των Παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα ξεχώρισε για την κινηματογραφική της καινοτομία, τα ειδικά εφέ και την ερμήνεια της Κίκας Γεωργίου.

Ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη κέρδισε συνολικά δύο βραβεία, Καλύτερου Ήχου και β’ γυναικείου ρόλου για την Όλια Λαζαρίδου, ενώ από ένα βραβείο παρέλαβαν οι ταινίες «Wasted Youth» [Μοντάζ], «Γάλα» [Μακιγιάζ] και «Man at Sea» [Φωτογραφίας].

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε αναμενόμενα η ταινία «Πρώτη Ύλη», ενώ το αντίστοιχο βραβείο για Ταινία Μικρού Μήκους κέρδισε η Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ».

Ειδικό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε σε έναν από τους παλαιότερους και ιστορικότερους κινηματογράφους της Αθήνας, το Αττικόν Cinemax Class, το οποίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες στη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο και ανοικοδομείται σιγά σιγά.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσίασε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, μαζί με τις Μαρία Ναυπλιώτου και Φαίη Ξυλά.

You May Also Like

4 x Θέατρο | Σειρά διαλέξεων από τη Θεατρική Πορεία Λεμεσού

Τέσσερις διαλέξεις αφιερωμένες σε θέματα που αφορούν το θέατρο παρουσιάζει από τις 20 Σεπτεμβρίου ...

Marina Picasso: σε δημοπρασία έργα και αντικείμενα του παππού της

Αρκετά από τα έργα του Pablo Picasso που παρέμεναν στο στούντιο του για χρόνια ...

«Αγαπητέ κ. Στρίντμπεργκ…» από την ομάδα Σόλο για Τρεις

H θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» παρουσιάζει την παράσταση «Αγαπητέ κ. Στρίντμπεργκ…», μια εργασία ...

Τι θα έκανε ο Τζορτζ Όργουελ το 2013;

Πού θα βρισκόταν ο Οργουελ αν πολεμούσε σήμερα σ’ έναν εμφύλιο αντίστοιχο του ισπανικού; ...

Δίγλωσση έκδοση διηγημάτων από νέους συγγραφείς

Μια νέα δίγλωσση έκδοση στην οποία περιλαμβάνονται τα έργα νέων λογοτεχνών παρουσιάζει σήμερα στη ...

O Σάββας Κυριακίδης νέος διευθυντής ΘΟΚ

O θεατρολόγος Σάββας Κυριακίδης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, όπως αποφάσισε ...

X