Σε κόμικ η «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών»

Το περίφημο βιβλίο του Χάουαρντ Ζιν για την ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες σε κόμικ και στα ελληνικά.

Αν ο Χάουαρντ Ζιν [1922-2010] όφειλε τη φήμη του στην ευφυή προσέγγιση της αμερικανικής ιστορίας μέσα από το βιβλίο του «Η ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», τον νέο κύκλο ζωής του βιβλίου θα τον όφειλε μάλλον στον εικονογράφο Μάικ Κονοπάκι. Κι αυτό γιατί το διάσημο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 1980 και επηρέασε ιστορικούς, σκηνοθέτες, μουσικούς και ακαδημαϊκούς, επανακυκλοφορεί σε μορφή κόμικ, με την υπογραφή του  σπουδαίου πολιτικού καρτουνίστα Μάικ Κονοπάκι. Το σενάριο υπογράφει ο Πολ Μπουλ.

Και στα ελληνικά

Εδώ και λίγες μέρες, το κόμικ της «Ιστορίας του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις «Αιώρα».

Η σπουδαιότητα του βιβλίου έγκειται στο γεγονός πως ο Χάουαρντ Ζιν προσέγγισε την αμερικανική ιστορία όχι μέσα από την εξουσία και τους θεσμούς της, αλλά μιλώντας για τις εξεγέρσεις, τις συγκρούσεις και τα κινήματα που συγκλόνισαν τη βορειοαμερικανική ήπειρο για 200 χρόνια. Αυτή την ιστορία ενισχύει με τα σκίτσα του ο Μάικ Κονοπάκι, και το κοινό του βιβλίου μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι και πριν από την εικονογράφηση, το σύγγραμμα του Ζιν είχε μεγάλη επιρροή στον κόσμο των τεχνών, με τις αράδες του να επαναλαμβάνονται σε τραγούδια και ταινίες.

Ο ελληνικός τόμος εξυπηρετεί το πνεύμα της πρωτότυπης έκδοσης, καθώς βοηθά τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερη ευκολία τη γραμμή την οποία χαράσσουν ο Ζιν και οι συνεργάτες του: μια γραμμή που κινείται στους αντίποδες του υπερτροφικού μύθου της Αμερικής, δείχνοντας τους περιορισμούς τους οποίους επέβαλε η ίδια τόσο στο εσωτερικό της όσο και στη διεθνή σκακιέρα.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, οι ήρωες του κόμικ ξεδιπλώνουν μια ιστορία άγριας φυλετικής και οικονομικής ανισότητας: οι Ινδιάνοι και οι μαύροι θα υποστούν τις πιο ανηλεείς διώξεις ενώ εργάτες, συνδικάτα και απεργοί θα κερδίσουν μόνο μετά από κοπιώδεις αγώνες τα δικαιώματά τους, που δεν θα άρουν την ταξική φύση της κοινωνίας για το μέλλον της οποίας θα παλέψουν.

Ιστορία «από κάτω»

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, οι ΗΠΑ θα αποδειχθούν μια δύναμη συνεχούς επέμβασης: από τον 19ο αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας θα πατήσουν το πόδι τους στην Κούβα και τις Φιλιππίνες, εκτοπίζοντας την Ισπανία, θα ανακατευτούν στις υποθέσεις του Μεξικού και θα αναλάβουν με σιδερένια θέληση τα ηνία του κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ακολουθήσουν η υπονόμευση της δημοκρατικής επανάστασης στο Ιράν, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, αλλά και η αιματηρή στήριξη διαφόρων δικτατορικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική.

Από τις σελίδες του κόμικ θα παρελάσουν πολιτικοί, στρατιωτικοί, συνδικαλιστές, επαναστάτες, πραξικοπηματίες και βασιλιάδες, που θα φτάσουν ολοζώντανοι στα μάτια μας μέσα από μια σειρά εξαιρετικά εκφραστικών και υποβλητικών εικόνων. Ο σχεδιασμός και η εικονογράφηση του κόμικ της «Ιστορίας του λαού της Αμερικής» αποτελούν έτσι κι αλλιώς τη μεγάλη έκπληξη: φωτογραφίες από δραματικά ιστορικά γεγονότα στην Αμερική και στον πλανήτη, χάρτες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και αποσπάσματα από άρθρα ή ρεπορτάζ κατορθώνουν να στήσουν μια ενιαία, αδιάσπαστη αφήγηση, όπου οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι, όπως ωραία το λέει ο Ζιν στον επίλογό του, να διεκδικούν κάθε φορά ένα όλο και πιο ζωτικό κομμάτι της ελευθερίας τους, κάνοντας πέρα εμπόδια και αντιξοότητες – όσο δύσκολα ή αξεπέραστα κι αν μοιάζουν.

+ Το βιβλίο και το κόμικ «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αιώρα». Τη μετάφραση του κόμικ υπογράφει ο Άρης Λασκαράτος, του βιβλίου ο Θεόδωρος Καλύβας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

ΣΕ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ | 5 προτάσεις για παιδιά

  1. Βιβλία ζωγραφικής με έργα τέχνης Η Europeana, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για ...

1ο Διεθνές Συνέδριο Χαρακτικής

«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη: Όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και ...

Γιάννης «Rubus» Ρουμπούλιας και Γιώργος Καμπάδαης στο Eyekon Comic con

Το Eyekon Comic Con 2018, ανακοινώνει δύο ονόματα σπουδαίων καλλιτεχνών στον χώρο των κόμικ, ...

Τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Η ταινία «Csak a szel» (Just the wind), μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Ουγγαρίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο «αριστοφανικός» Θύμιος Καρακατσάνης

Πέθανε το Σάββατο 30 Ιουνίου και κηδεύεται τη Δευτέρα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θύμιος Καρακατσάνης. ...

X