Έκθεση του Barry Westcott στη Διαχρονική Γκαλερί

Έκθεση ζωγραφικής του Μπάρι Γουέστκοτ παρουσιάζει η Διαχρονική Γκαλερί στη Λευκωσία από τις 18 Μαΐου και μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012.

Ο Άγγλος ζωγράφος Μπάρι Γουέστκοτ ζει στην Κύπρο απο το 2009.

Έχει στο ενεργητικό του πάμπολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έτυχε πολλών διακρίσεων. Στην ομαδική έκθεση της Bond Street Gallery Λονδίνου, όπου συμμετείχε και ο David Shepherd, τιμήθηκε με τον τίτλο του Καλύτερου Καλλιτέχνη ενώ του απονεμήθηκε το Βραβείο Καλών Τεχνών Rosenstiels.

Τα έργα του βρίσκονται σε Ιδρύματα και Ιδιωτικές Συλλογές όπως αυτές  του Δούκα του Κεντ και του εκλιπόντα Sir Norman Wisdom.

Αναφέρεται σε σημείωμα για την έκθεση:

«Στα τελευταία του έργα προσπαθεί να συλλάβει την ουσία της παλιάς Κύπρου μέσα απο την Ιστορία, τους ανθρώπους και την κουλτούρα της, μια εύθραυστη ουσία που κινδυνεύει αλλά μάχεται πεισματικά και διατηρεί τα Ήθη και την Κληρονομιά της. Αυτό εμπνέει τον Μπάρι να αναλογιστεί το Παρελθόν, και να επικεντρωθεί στα κτίρια της Παλιάς Λευκωσίας που χάνονται λόγω της παραμέλησης και της ανάπτυξης.

Το έντονο φως που ξασπρίζει το άσπρο χρώμα, και δυναμώνει τις σκιές λιγοστεύοντας του ενδιάμεσους τόνους, τον εμπνέει ιδιαίτερα. Τα έργα του ενσωματώνουν την αντίφαση φωτεινού-σκούρου και φωτός-σκιάς. Δεν είναι πάντα το οφθαλμοφανές αλλά και αυτό που βρίσκεται στην σκιά που κινεί το ενδιαφέρον , την περιέργεια, και το συναίσθημα. Όπως η περίπτωση του γέρου ιδιοκτήτη μικρού οικογενειακού  καταστήματος υπο κατάρρευση, που κάθεται έξω φρουρώντας τους θυσαυρούς του σκοτεινού εσωτερικού, τους οποίους θα ανακαλύψει αυτός που ψάχνει αρκετά.

Τα έργα του καλούν τον θεατή να τα διεισδύσει σε βάθος,  και να ανακαλύψει τα ενδότερα τους μυστικά. Άποψη του καλλιτέχνη είναι ότι όσο και να κοιτάζεις ένα έργο ολοένα και κάτι νέο και αναπάντεχο θα πρέπει να βλέπεις. Ένας πίνακας δεν είναι ένα άλλο έπιπλο τοίχου, αλλά κάτι που θα κοιτάξεις και θα δεις, ένα σημείο αναφοράς, μια ανάμνηση ή ένα συναίσθημα.

Παντοτινός λάτρης της θάλασσας, ο Μπάρι αποκομίζει βαθιά έμπνευση απο την Μεσόγειο. Οι κυκλοθυμικές της εναλλαγές στη διάρκεια των Εποχών του Χρόνου, οι παραλίες της, τα εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά της με τα μύρια χρώματα, οι απο αιώνες διαβρωμένοι απο παντοδύναμα στοιχεία της Φύσης βράχοι της που ορθώνονται σαν αγάλματα απο τα καθάρια βάθη της, τον ωθούν να αποτυπώσει την αινιγματική τους ομορφιά στον καμβά».

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα δοθούν στις 18 Μαΐου στις 19:30 στη Διαχρονική Γκαλερί [Αρσινόης 84, πάροδος οδού Λήδρας]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 10 Ιουνίου. 

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:00 καθημερινά και τα σαββατοκύριακα. Πληροφορίες τηλ. 22680145.

You May Also Like

Look Under the Hood: παρουσίαση της έκδοσης

Με την παρουσίαση μιας έκδοσης, στις σελίδες της οποίας συμπυκνώνεται η ομότιτλη πρόταση για ...

Θερινό σινεμά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με καλοκαιρινές προβολές ανοικτές για το κοινό, συνδιοργανώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας ...

FREEDOM CANDLEMAKER live στην Κύπρο

Η τελευταία φορά που ο Freedom Candlemaker, άλλως Λευτέρης Μουμτζής, εμφανίστηκε με full band ...

Μια επιπλέον παράσταση για τον Βαφτιστικό

Λόγω αυξημένης ζήτησης, ο ΘΟΚ θα δώσει μία επιπλέον παράσταση της υπέροχης μουσικής κωμωδίας ...

Έκθεση ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Λαμή στην γκαλερί Opus 39

Η γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Λαμή από τις ...

Ρεσιτάλ τσέμπαλου από τον Μαχάν Εσφαχανί

Ένα πρόγραμμα με έργα Ουίλιαμ Μπερντ, Μπαχ και Σκαρλάτι, μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύει ο ...

X