Έκθεση του Barry Westcott στη Διαχρονική Γκαλερί

Έκθεση ζωγραφικής του Μπάρι Γουέστκοτ παρουσιάζει η Διαχρονική Γκαλερί στη Λευκωσία από τις 18 Μαΐου και μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012.

Ο Άγγλος ζωγράφος Μπάρι Γουέστκοτ ζει στην Κύπρο απο το 2009.

Έχει στο ενεργητικό του πάμπολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έτυχε πολλών διακρίσεων. Στην ομαδική έκθεση της Bond Street Gallery Λονδίνου, όπου συμμετείχε και ο David Shepherd, τιμήθηκε με τον τίτλο του Καλύτερου Καλλιτέχνη ενώ του απονεμήθηκε το Βραβείο Καλών Τεχνών Rosenstiels.

Τα έργα του βρίσκονται σε Ιδρύματα και Ιδιωτικές Συλλογές όπως αυτές  του Δούκα του Κεντ και του εκλιπόντα Sir Norman Wisdom.

Αναφέρεται σε σημείωμα για την έκθεση:

«Στα τελευταία του έργα προσπαθεί να συλλάβει την ουσία της παλιάς Κύπρου μέσα απο την Ιστορία, τους ανθρώπους και την κουλτούρα της, μια εύθραυστη ουσία που κινδυνεύει αλλά μάχεται πεισματικά και διατηρεί τα Ήθη και την Κληρονομιά της. Αυτό εμπνέει τον Μπάρι να αναλογιστεί το Παρελθόν, και να επικεντρωθεί στα κτίρια της Παλιάς Λευκωσίας που χάνονται λόγω της παραμέλησης και της ανάπτυξης.

Το έντονο φως που ξασπρίζει το άσπρο χρώμα, και δυναμώνει τις σκιές λιγοστεύοντας του ενδιάμεσους τόνους, τον εμπνέει ιδιαίτερα. Τα έργα του ενσωματώνουν την αντίφαση φωτεινού-σκούρου και φωτός-σκιάς. Δεν είναι πάντα το οφθαλμοφανές αλλά και αυτό που βρίσκεται στην σκιά που κινεί το ενδιαφέρον , την περιέργεια, και το συναίσθημα. Όπως η περίπτωση του γέρου ιδιοκτήτη μικρού οικογενειακού  καταστήματος υπο κατάρρευση, που κάθεται έξω φρουρώντας τους θυσαυρούς του σκοτεινού εσωτερικού, τους οποίους θα ανακαλύψει αυτός που ψάχνει αρκετά.

Τα έργα του καλούν τον θεατή να τα διεισδύσει σε βάθος,  και να ανακαλύψει τα ενδότερα τους μυστικά. Άποψη του καλλιτέχνη είναι ότι όσο και να κοιτάζεις ένα έργο ολοένα και κάτι νέο και αναπάντεχο θα πρέπει να βλέπεις. Ένας πίνακας δεν είναι ένα άλλο έπιπλο τοίχου, αλλά κάτι που θα κοιτάξεις και θα δεις, ένα σημείο αναφοράς, μια ανάμνηση ή ένα συναίσθημα.

Παντοτινός λάτρης της θάλασσας, ο Μπάρι αποκομίζει βαθιά έμπνευση απο την Μεσόγειο. Οι κυκλοθυμικές της εναλλαγές στη διάρκεια των Εποχών του Χρόνου, οι παραλίες της, τα εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά της με τα μύρια χρώματα, οι απο αιώνες διαβρωμένοι απο παντοδύναμα στοιχεία της Φύσης βράχοι της που ορθώνονται σαν αγάλματα απο τα καθάρια βάθη της, τον ωθούν να αποτυπώσει την αινιγματική τους ομορφιά στον καμβά».

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα δοθούν στις 18 Μαΐου στις 19:30 στη Διαχρονική Γκαλερί [Αρσινόης 84, πάροδος οδού Λήδρας]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 10 Ιουνίου. 

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:00 καθημερινά και τα σαββατοκύριακα. Πληροφορίες τηλ. 22680145.

You May Also Like

Ο Δημήτρης Ταρτίος εκθέτει στην LK Gallery

Ο Δημήτρης Ταρτίος παρουσιάζει την τρίτη του ατομική έκθεση με υλικό το ξύλο και ...

Έργα του Θεόδοτου και της Μαρίας Κάνθου σε μια έκθεση

Εκθεση με ζωγραφικά έργα του Θεόδοτου Κάνθου και της κόρης του, Μαρίας, μουσική από ...

Τσέρτος, Γκουβέντας και Εξ Αδιαιρέτου στο Θέατρο Ριάλτο

O Μπάμπης Τσέρτος συναντά τον Κυριάκο Γκουβέντα και τους Εξ Αδιαιρέτου στο Θέατρο Ριάλτο, ...

ΘΟΚ: Επίσημη πρώτη προβών με social distancing

Πρώτη μέρα προβών με social distancing η 27η Μαΐου για τον ΘΟΚ, που αποφασίζοντας ...

ΜΑ(Τ)ΤΕΡ, μια διαδραστική περφόρμανς της Μάχης Δημητριάδου

Μια διαδραστική παράσταση – εικαστική εγκατάσταση πολυμέσων, σύγχρονου χορού, μουσικής και λόγου παρουσιάζει με ...

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Kουρίου

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας επιστρέφει στο «Διεθνές Φεστιβάλ ...

X