Γράφει ο Γιώργος Κακούρης,

Μπορεί να μην έγινε IN the zone, έγινε όμως όσο πιο κοντά στο zone γινόταν δεδομένων των περιορισμών που μπορεί να έχει το επίσημο δημαρχείο.
Όμως, η εκστρατεία για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2017 έκανε μια καλή αρχή. Βγήκε από το δημαρχείο, βγήκε από τους κυριλέ χώρους και τις αίθουσες δεξιώσεων και αγκάλιασε αυτό που είναι η Λευκωσία: μια μοντέρνα πόλη όπου συνυπάρχουν η ανάπτυξη και η καταστροφή, όπου ο σουρεαλισμός της Πράσινης Γραμμής -που για άλλους είναι τουριστικό αξιοπερίεργο ή ακαδημαϊκό θέμα- για εμάς είναι καθημερινότητα.

Το πάρτι έναρξης της εκστρατείας στήθηκε πίσω από τα κτήρια αγνώστων λοιπών στοιχείων λίγο πριν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, με θέα τα αρχοντικά στην άλλη πλευρά της τάφρου [το έβαλαν και στο Google Maps http://g.co/maps/h5ya6]. Η μουσική ήταν ό,τι έπρεπε, η ατμόσφαιρα ό,τι έπρεπε, τα σποτάκια με τον Χριστόφορο Πισσαρίδη και την Ελένη Αρτηματά, τα οποία εγώ τουλάχιστον είδα για πρώτη φορά εκεί ενδιαφέρουσες προσθήκες στο κόνσεπτ του αρχικού σποτ.

Και φυσικά, δεν μπορώ να μην υποδείξω τα στοιχεία της όλης εκστρατείας, όπου το “buffer” από το “buffer zone” απαλείφεται και η όλη έννοια των ζωνών και των γραμμών αλλάζει νόημα για να σηματοδοτεί πλέον χώρους δράσης αντί περιοριστικά και διαχωριστικά όρια. Αυτά τα στοιχεία έχουν μια συγγένεια με τον τρόπο σκέψης που γέννησε και γεννήθηκε στο Occupy The Buffer Zone. Μετά την καταστολή, ή την ανοχή της καταστολής, ο δήμος κινείται προς την ανακατάληψη του χώρου με τον οποίο ασχολείται το κίνημα, του χώρου που είναι το διακύβευμα της σημερινής Λευκωσίας και το κλειδί για το μέλλον της.
Όμως, και συγχωρέστε με, κάτι έλειπε. Ίσως γιατί είναι ακόμα η αρχή της εκστρατείας στην οποία, στο κάτω – κάτω, καλούμαστε να συνεισφέρουμε. Ίσως είναι γιατί ένα “launch party”, όσο ωραίο και να είναι το κόνσεπτ και η δουλειά που γίνεται στα παρασκήνια, δεν παύει να είναι απλά μια δεξίωση.

Καλή αρχή όμως, και εις ανώτερα. Η ώρα να επανακαθορίσουμε τη Λευκωσία έχει έρθει εδώ και καιρό, αλλά επιτέλους το παίρνουν απόφαση [και το δείχνουν] και οι “επίσημοι” φορείς.
+ http://www.nicosia2017.eu

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

We will rock you

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ροκ ήταν το κατασκευασμένο μάλλον σε Windows Media Player προεκλογικό ...

Το παζλ των μοιρασμένων πόλεων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι ηγέτες συζητούν συνέχεια, λεπτομέρειες επί λεπτομερειών, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, ...

Μην ζητάς Ορθοδοξία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τις τελευταίες ημέρες έγινε ένας από τους γνωστούς ανόητους “σάλους” ...

Δεμένος στο όχημα

Μια μακριά ουρά από αυτοκίνητα εκτείνεται, κολλημένη στην κίνηση, στον δρόμο του Ντερέμπογιου από ...

Ενοικιάζεται

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι έγινε; Μας χτύπησε κι εμάς η περιβόητη κρίση; Υπήρχαν ...

Τα τελευταία παγκάκια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Την περασμένη εβδομάδα, ακόμα ένα παγκάκι στην πλατεία Φανερωμένης εξαφανίστηκε. ...

X