Θέατρο στην ύπαιθρο

«Κακά τα ψέματα, πολύς κόσμος δεν έχει λεφτά για το θέατρο», ήταν η διαπίστωση του Χριστάκη Λοϊζίδη, προέδρου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΘΟΚ. Ενίσχυσε, έτσι, τη σημασία που έχει η έμπρακτη στήριξη του ΟΧΣ στην θεατρική τέχνη.

Στην παρουσία του προέδρου του δ.σ. και του διευθυντή του ΘΟΚ, αλλά και εκπροσώπων των ελεύθερων θεάτρων, ο κ. Λοϊζίδης ανακοίνωσε την «επένδυση» του ΟΧΣ στον Πολιτισμό, μέσα από την επιχορήγηση θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες θα δοθούν σε 34 κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου, με ελεύθερη είσοδο.
Διττό το κέρδος: στήριξη των ελεύθερων θεάτρων (στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Ένα, η ΕΘΑΛ, το Θέατρο Σκάλα και το Θέατρο Διόνυσος) και υπενθύμιση στους ανθρώπους της υπαίθρου ότι δεν είναι ξεχασμένοι. Τουλάχιστον από την θεατρική κοινότητα.

Πλην του έργου «Ζητείται Ψεύτης – στη Βουλή» του Δημήτρη Ψαθά (Θέατρο Ένα), τα έργα που θα δούμε στην ύπαιθρο είναι κυπριακές ηθογραφίες.

Σε 34 κοινότητες
Καλλέπεια, Μανδριά, Αναρίτα, Αβδελλερό, Κοιλάνι, Ακαπνού και 28 ακόμη κοινότητες, μικρές, χωρίς εύκολη πρόσβαση ή και μεγάλες αλλά ακριτικές, βρίσκονται στο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από τον ΟΧΣ και τα θεατρικά σχήματα, ώστε αυτό το καλοκαίρι η επιθυμητή πολιτιστική αποκέντρωση να γίνει πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο του θεσμού, ο οποίος εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά φέτος και αφορά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη του ΟΧΣ, τα ελεύθερα θέατρα θα παρουσιάσουν τις καλοκαιρινές τους παραγωγές, ως εξής:

  • Θέατρο Σκάλα: «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κατά ένα τρόπο, ο εν λόγω θεσμός αντικαθιστά κάπως το κρατικό πρόγραμμα «Αθηνά», το οποίο στήριζε κυρίως τα περιφερειακά θέατρα και προωθούσε την αποκέντρωση, αλλά καταργήθηκε.

Στήριξη ποικιλοτρόπως
Η προσφορά του ΟΧΣ στο θέατρο δεν εξαντλείται στην επιχορήγηση μερικών παραστάσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι συνεχής και πολυδιάστατη, αφού έχουμε ήδη παρακολουθήσει δείγματα της συνεργασίας του οργανισμού με τον ΘΟΚ:
Πρόγραμμα Young Europe I: Ο ΟΧΣ επιχορήγησε 33 παραστάσεις του έργου «Κορώνα Γράμματα» που ανέβηκε σε μορφή Θεάτρου Βαλίτσας σε σχολεία της Κύπρου, το 2009. Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται ξανά στο ανέβασμα του έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με οκτώ ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου. Οι παραστάσεις θα δοθούν σε σχολικές αίθουσες με τη νέα σχολική χρονιά, από τον Οκτώβριο.
Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Ο ΟΧΣ επιχορήγησε το 2009 το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ετήσια ο ΘΟΚ με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών σχημάτων από όλη την Κύπρο.
Θεατρικά Εργαστήρια: Τη σχολική χρονιά 2009-10, ο ΘΟΚ και ο ΟΧΣ, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές Φρενάρους, Κιτίου και Λευκάρων, διοργάνωσαν θεατρικά εργαστήρια, δίνοντας βήμα σε νέους ηλικίας 12-25 ετών να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.
Ο ΟΧΣ έχει επίσης αθλοθετήσει δύο τελετές απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ.

Στη φωτογραφία, «Η Γιαλλουρού» από το Σατιρικό Θέατρο.

You May Also Like

Οι ταινίες στο Διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Μπερλινάλε

Με λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη του 66ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ...

Όταν ο Όλιβερ Στόουν κάνει πολιτική

«Ο Καλντερόν είναι μια καταστροφή», είπε ο Όλιβερ Στόουν για τον Μεξικανό πρόεδρο Φελίπε ...

Τέλος στην καριέρα της θέτει η Σεζάρια Εβόρα

Tην πολύχρονη και ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα της σταματά η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα, στην ηλικία ...

Nymphomaniac σε Λευκωσία και Λεμεσό

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου φέρνει στα τέλη Μαϊου την πολυσυζητημένη ταινία Nymphomaniac, του Λαρς ...

Σώθηκε το «Αττικόν»

Κινδύνευσε σοβαρά αλλά «σώθηκε» ο Κινηματογράφος Αττικόν, συμφωνα με τους διαχειριστές της ιστορικής κινηματογραφικής ...

Ο Γερμανός φωτογράφος Peter Freitag στην Πάφο

Όπως ήδη ανακοινώθηκε, τέσσερις φωτογράφοι που συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας “Aphrodite International Online ...

X