Θέατρο στην ύπαιθρο

«Κακά τα ψέματα, πολύς κόσμος δεν έχει λεφτά για το θέατρο», ήταν η διαπίστωση του Χριστάκη Λοϊζίδη, προέδρου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΘΟΚ. Ενίσχυσε, έτσι, τη σημασία που έχει η έμπρακτη στήριξη του ΟΧΣ στην θεατρική τέχνη.

Στην παρουσία του προέδρου του δ.σ. και του διευθυντή του ΘΟΚ, αλλά και εκπροσώπων των ελεύθερων θεάτρων, ο κ. Λοϊζίδης ανακοίνωσε την «επένδυση» του ΟΧΣ στον Πολιτισμό, μέσα από την επιχορήγηση θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες θα δοθούν σε 34 κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου, με ελεύθερη είσοδο.
Διττό το κέρδος: στήριξη των ελεύθερων θεάτρων (στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Ένα, η ΕΘΑΛ, το Θέατρο Σκάλα και το Θέατρο Διόνυσος) και υπενθύμιση στους ανθρώπους της υπαίθρου ότι δεν είναι ξεχασμένοι. Τουλάχιστον από την θεατρική κοινότητα.

Πλην του έργου «Ζητείται Ψεύτης – στη Βουλή» του Δημήτρη Ψαθά (Θέατρο Ένα), τα έργα που θα δούμε στην ύπαιθρο είναι κυπριακές ηθογραφίες.

Σε 34 κοινότητες
Καλλέπεια, Μανδριά, Αναρίτα, Αβδελλερό, Κοιλάνι, Ακαπνού και 28 ακόμη κοινότητες, μικρές, χωρίς εύκολη πρόσβαση ή και μεγάλες αλλά ακριτικές, βρίσκονται στο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από τον ΟΧΣ και τα θεατρικά σχήματα, ώστε αυτό το καλοκαίρι η επιθυμητή πολιτιστική αποκέντρωση να γίνει πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο του θεσμού, ο οποίος εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά φέτος και αφορά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη του ΟΧΣ, τα ελεύθερα θέατρα θα παρουσιάσουν τις καλοκαιρινές τους παραγωγές, ως εξής:

  • Θέατρο Σκάλα: «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κατά ένα τρόπο, ο εν λόγω θεσμός αντικαθιστά κάπως το κρατικό πρόγραμμα «Αθηνά», το οποίο στήριζε κυρίως τα περιφερειακά θέατρα και προωθούσε την αποκέντρωση, αλλά καταργήθηκε.

Στήριξη ποικιλοτρόπως
Η προσφορά του ΟΧΣ στο θέατρο δεν εξαντλείται στην επιχορήγηση μερικών παραστάσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι συνεχής και πολυδιάστατη, αφού έχουμε ήδη παρακολουθήσει δείγματα της συνεργασίας του οργανισμού με τον ΘΟΚ:
Πρόγραμμα Young Europe I: Ο ΟΧΣ επιχορήγησε 33 παραστάσεις του έργου «Κορώνα Γράμματα» που ανέβηκε σε μορφή Θεάτρου Βαλίτσας σε σχολεία της Κύπρου, το 2009. Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται ξανά στο ανέβασμα του έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με οκτώ ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου. Οι παραστάσεις θα δοθούν σε σχολικές αίθουσες με τη νέα σχολική χρονιά, από τον Οκτώβριο.
Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Ο ΟΧΣ επιχορήγησε το 2009 το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ετήσια ο ΘΟΚ με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών σχημάτων από όλη την Κύπρο.
Θεατρικά Εργαστήρια: Τη σχολική χρονιά 2009-10, ο ΘΟΚ και ο ΟΧΣ, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές Φρενάρους, Κιτίου και Λευκάρων, διοργάνωσαν θεατρικά εργαστήρια, δίνοντας βήμα σε νέους ηλικίας 12-25 ετών να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.
Ο ΟΧΣ έχει επίσης αθλοθετήσει δύο τελετές απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ.

Στη φωτογραφία, «Η Γιαλλουρού» από το Σατιρικό Θέατρο.

You May Also Like

Πέτρος Στυλιανού: Απογοήτευση και αναμονή

Την απογοήτευσή του για την κατάληξη της διαδικασίας σχετικά με τη θέση του καλλιτεχνικού ...

H «Famagusta Avenue Garage» έχει διαχειριστική επιτροπή

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Δικοινοτικού Κέντρου «Famagusta Avenue Garage», που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμμοχώστου ...

Προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η «Ολιγαρχία»

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες προβλήθηκε το επίκαιρο ντοκιμαντέρ “Ολιγαρχία”, του Στέλιου Κούλογλου, σε ...

13o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού | 1 – 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2018

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για 13η συνεχή χρονιά, παρουσιάζοντας ...

«Quo Vadis EKATE» | επιστολή από τον Γιάννο Οικονόμου

Παραλάβαμε χθες επιστολή του Γιάννου Οικονόμου, καλλιτέχνη και τέως γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου του ...

Displays: η Κρατική Πινακοθήκη στη διάθεση καλλιτεχνών και ερευνητών

Το Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και ...

X