«Το τραγούδι της γης» από τις Ασώματες Δυνάμεις

Ένα έργο «ύμνο» στη Γη και στη δύναμη της ζωής και ένα κάλεσμα στον σύγχρονο άνθρωπο να πάρει ενεργή θέση για την προστασία της, ειναι η τελευταία πρόταση της χορογράφου Μάχης Δημητριάδου Lindahl, την οποία παρουσιάζει σε δύο παραστάσεις στις 8 και 9 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, στην Αγλαντζιά.

«‘Τo τραγούδι της Γης’ είναι ένα συμβολικό ταξίδι αναζήτησης κι επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Το σώμα αναδύεται, σχεδόν μυθικά, από το σώμα της «μάνας»  γης. Ο άνθρωπος στέκει ανάμεσα σε γη και ουρανό. Χορεύει και μέσα απο τον χορό του μεταμορφώνεται στα στοιχεία της φύσης: στο χώμα, τον αέρα, το νερό, τη φωτιά…

Βιώνει  τον κύκλο της ζωής, της γονιμότητας, του θανάτου και της αναγέννησης, μετέχοντας έτσι στον ρυθμό της ύπαρξης.

Το πέρασμα μέσα απο μια διαδικασία συνειδητοποίησης, αναγνώρισης, απελευθέρωσης και διαλογισμού αποτελεί στόχο για μένα, κι ελπίζω και για τους θεατές. Το ερώτημα αφήνεται ανοιχτό στο κοινό να συλλογιστεί πόσο οι νόμοι της φύσης και ο σεβασμός προς αυτήν έχει καταπατηθεί και πόσο η  αρμονία έχει ανατραπεί.

Είμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές που πληρώνουμε το κόστος της ύβρης μας, αλλά και οι μόνοι που μπορούμε να την σταματήσουμε…» – Μάχη Δημητριάδου Lindahl

Το έργο ερμηνεύουν οι χορευτές Ελενα Χατζηδάκη, Λοΐζος Κωνσταντίνου, Μαρίνα Πογιατζή, Αλεξία Νικολάου, Πέτρος Κονναρής, Βίκυ Κάλλα, Demmie da Costa και ο Ivica Bago.

«Οι συνεργάτες μου είναι το σώμα κι η ψυχή της δουλειάς μου», λέει η χορογράφος. «Οταν ξεκινάμε τη δημιουργία ενός έργου καταθέτουμε όλοι την εμπειρία, το ταλέντο, τις ιδέες μας.

Είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα χορού να μπορεί να συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία αδιάσπαστη. H πολιτεία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει οτι ο χορός έχει ανάγκη από στήριξη ουσιαστική και διαρκή.

Είτε μέσα από σοβαρές επιδοτήσεις των ομάδων που υπάρχουν τώρα, για να μπορούν να δουλεύουν για τρεις-τέσσερις συνεχόμενους μήνες, είτε με τη δημιουργία μιας κρατικής ή δημοτικής ομάδας χορού, μικτού ρεπερτορίου, όπου οι χορευτές θα μπορούν να έχουν ένα βασικό μηνιαίο μισθό, να συγκεντρωθούν στην τέχνη τους και οι χορογράφοι να δημιουργούν έργα για την ομάδα αυτή, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Αλλιώς άλλη μια γενιά χορευτών και χορογράφων παλεύει όσο αντέχει και μετά από λίγα χρόνια παραιτείται… και έτσι τίποτα τελικά δεν αναπτύσσεται.»

 «Το τραγούδι της Γης» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πιλοτικού προγράμματος  επιχορηγήσεων του χορού για το 2012.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα και ελπίζω να συνεχιστεί, με καλύτερους ακόμα όρους, γιατί προς το παρόν καλύπτει μόλις τον βασικό μισθό μας για ένα μήνα δουλειάς», αναφέρει η χορογράφος.

Εκτός απο τους οκτώ εξαιρετικούς χορευτές, τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Γιώργος Κολιάς, τα σκηνικά κουστούμια η Έλενα Κατσούρη, τις προβολές video-art η Σουζάνα Φιαλά και τους φωτισμούς ο Παναγιώτης Μανούσης.

+ Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουνίου στην Κεντρική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο) στην Αγλαντζιά, στις 20:30. Εισιτήρια προς 12 και 10 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ.  99360503.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

You May Also Like

Οι ταινίες του 14oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Tο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού ανακοίνωσε τις ταινίες που θα δούμε στη φετινή διοργάνωση, ...

200 Κιθάρες στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

Με την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου συμπράττουν για μία ακόμη φορά οι καταξιωμένοι σολίστ Γιώργος  Γκόλγκαρης, Στέλιος Γκόλγκαρης και Ηλίας Διαμαντάκης υπό ...

Αυλαία για την «Αυλαία», στις 13 Σεπτεμβρίου

Αυλαία στη νέα σεζόν για τη… Μουσική Σκηνή «Αυλαία», την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, με ...

Rialto Residency 2020| Έξι μουσικοί παρουσιάζουν

Ο πετυχημένος θεσμός του Rialto Residency παραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του ...

«Κάποιος θα ‘ρθει» στο Θέατρο Versus

Το Θέατρο VERSUS παρουσιάζει το σύγχρονο έργο «Κάποιος θα ‘ρθει» του Jon Fosse, σε ...

Ποίηση και Κρίση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών

Ποιητικές αναγνώσεις θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το πρωί του Σαββάτου, 9 Φεβρουαρίου, ...

X