H λιτότητα στοιχίζει στις ελληνικές αρχαιότητες [βίντεο]

Ένα διαφημιστικό σποτ το οποίο δημιούργησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τους θεατές να αναλογιστούν πόσο τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις εύθραυστες αρχαιότητες και ένα ρεπορτάζ στη New York Times εξηγεί το πώς.

Εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας με ημερομηνία δημοσίευσης την 11η Ιουνίου 2012, αναφέρει ότι τους τελευταίους έξι μήνες, δεκάδες από τους πλέον έμπειρους αρχαιολόγους στην Ελλάδα [με μισθούς των 1.500 ευρώ] αποχώρησαν από την ενεργό δράση με το μέτρο της «εφεδρείας».

Η αποχώρηση αυτών είχε ως αποτέλεσμα από τους 1.100 εργαζόμενους, να έχουν πλέον μείνει 900. Η Ελλάδα ολόκληρη είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και όπως έχει ήδη πει ο τέως υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, «ακόμα και τους τριπλάσιους εργαζόμενους και φύλακες να προσλαμβάναμε, πάλι λιγότερους θα είχαμε».

Το πρόβλημα όμως είναι έντονο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Κύθηρα, όπου βρέθηκε ο ανταποκριτής της εφημερίδας.

Στην New York Times μίλησε ο Άρης Τσαραβόπουλος, αρχαιολόγος, ο οποίος έχασε τη δουλειά του τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Άρης Τσαραβόπουλος διενεργούσε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους στα Κύθηρα κάθε καλοκαίρι από το 1996.

Η Ξένη Αραπογιάννη, ερευνήτρια η οποία έχασε επίσης τη δουλειά της το περασμένο φθινόπωρο, επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει και στη Μεσσηνία, όπου εργαζόταν.

Η 31χρονη Γκέλι Φράγκου εργαζόταν με ετήσια συμβόλαια στην ελληνική κυβέρνηση. Το τελευταίο συμβόλαιό της έληξε το 2010. Όπως αναφέρει στην NY Times, πολλοί φίλοι της αρχαιολόγοι εργάζονται ένας σε αρτοποιείο, άλλος στην υπηρεσία σκυβάλλων του Δήμου Αθηναίων. «Αν δεν ήταν εδώ η οικογένειά μου, θα έφευγα από την Ελλάδα», λέει η ίδια.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη πως οι ελλείψεις και η λιτότητα σταματούν την ανασκαφική έρευνα και τις δημοσιεύσεις και περιορίζονται στο γραφειοκρατικό τμήμα της δουλειάς.

Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος με χρόνια εμπειρίας στις ανασκαφές στην Ελλάδα, σχολιάζει: «Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει την ανασκαφή όσο οι αρχαιολόγοι του ελληνικού τμήματος αρχαιοτήτων. Όμως,  αν δεν δημοσιεύουν αυτά που ερευνούν και βρίσκουν, ας τα ξαναθάβουν καλύτερα.»

Στην αρχική φωτογραφία: μπροστά σε μια κλειστή αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου | Ειρήνη Βουρλούμη για τη New York Times.

You May Also Like

The 39 Steps από το Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «Διόνυσος» παρουσιάζει το έργο The 39 steps, μια κατασκοπική κωμωδία με στοιχεία ...

Συζήτηση για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, με θέμα «Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ...

The Cranberries: «Θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε»

Οι The Cranberries – όσοι απέμειναν – θα προχωρήσουν στην κυκλοφορία καινούργιου άλμπουμ και ...

Διαγωνισμός για την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ανακοίνωση σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του Διεθνούς ...

Θέμα επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα τέθηκε στην Ουνέσκο

Θραύσματα του Παρθενώνα από τον γλυπτό του διάκοσμο κυρίως, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό ...

Φεστιβάλ Εν Κινήσει

Το πρόγραμμα Visibility επανέρχεται με το Φεστιβάλ Εν Κινήσει που διοργανώνεται από την Νέα ...

X