«Βάτραχοι» υπέρ τέχνης

Δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε, αλλά «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία», υποστηρίζει η Μαγδαλένα Ζήρα, η οποία παρουσιάζει τη νέα σκηνοθετική της δουλειά με το έργο «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 26 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Δύο ακόμη παραστάσεις θα δοθούν σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Για την τέχνη
«Οι ’Βάτραχοι’ είναι ένα έργο που εύκολα μπορούν να ερωτευθούν πολλοί άνθρωποι του θεάτρου, γιατί λέει πως οι καλλιτέχνες μπορούν να σώσουν τον κόσμο», αναφέρει στο «Π» η Μαγδαλένα Ζήρα, τη δουλειά της οποίας γνωρίσαμε μέσα από τις παραγωγές «Η βασίλισσα της ομορφιάς» (ΘΟΚ), «Ιδιωτικές ζωές» (ΕΘΑΛ), «Αμφιβολία» (Θέατρο Διόνυσος) κ.ά.

Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Βατράχους» στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και δη κατά τις τελευταίες τραγικές στιγμές της πόλης της Αθήνας, οπότε οι Αθηναίοι δέχτηκαν ολοκληρωτική ήττα. Αυτή οδήγησε και στο τέλος του πολιτισμικού χρυσού αιώνα.

Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, ο Αριστοφάνης βάζει έναν ποιητή να σώσει την πόλη, «μια υπέροχη ιδέα για εμάς τους καλλιτέχνες, γιατί και τώρα περνάμε μια δύσκολη στιγμή και πιστεύουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε».

Το ερώτημα στους «Βατράχους» είναι ξεκάθαρο, όπως και το θέμα που πραγματεύονται: ποιο είναι το καθήκον του ποιητή σήμερα; «Να κάνουμε καλύτερους τους συνανθρώπους μας, αλλά να δώσουμε και ηδονή στη ψυχή τους». Η νεαρή σκηνοθέτιδα υιοθετεί το σκεπτικό του Αριστοφάνη, αλλά σε κάποια σημεία προχωρεί σε δραματουργικές αλλαγές, «για να το φέρουμε πιο κοντά σε μας».

Σύμφωνα με την ίδια, τα επιχειρήματα του Αριστοφάνη για την Αθήνα και τον πόλεμο είναι άσχετα με μας, υπάρχουν όμως άλλα που είναι οικουμενικά, όπως η διχόνοια, η παρακμή της τέχνης και της κοινωνίας που πάνε χέρι-χέρι. Και σ’ αυτά εστιάζει.

Φανταστικό Θέατρο
Οι «Βάτραχοι» είναι η πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης ομάδας «Φανταστικό Θέατρο», ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι, εκτός από τη Μαγδαλένα Ζήρα, ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλενα Κατσούρη και ο γραφίστας Γιώργος Τσαγγάρης. Και οι τρεις συνέβαλαν στην εν λόγω παραγωγή, ο Δημήτρης Αληθεινός υπογράφοντας τα σκηνικά, η Έλενα Κατσούρη τα κοστούμια και ο Γιώργος Τσαγγάρης την αφίσα.

«Με αφορμή τους ’Βατράχους’, έγινε μια δημιουργική συνάντηση την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε», σημειώνει η σκηνοθέτις. Στόχοι της νέας ομάδας είναι από τη μια η διασκευή κειμένων αρχαίου δράματος και κλασικών έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου και από την άλλη το ανέβασμα σύγχρονων δραματουργικών προτάσεων και νέων κυπριακών κειμένων. «Τα κλασικά έργα είναι πολυεπίπεδα και πάντα επίκαιρα, αλλά πιστεύουμε και στη στήριξη της νέας δημιουργίας», εξηγεί η σκηνοθέτιδα. Και ενώ υπάρχει πλήρης επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος, «πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην τα παρατήσουμε».

+ Οι «Βάτραχοι» ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία και διασκευή της Μαγδαλένας Ζήρα, χορογραφία Χλόης Μελίδου, σκηνικά Δημήτρη Αληθεινού, κοστούμια Έλενας Κατσούρη, μουσική Λευτέρη Μουμτζή, μουσική επιμέλεια Σωφρόνη Σωφρονίου και σχεδιασμό φωτισμών Καρολίνας Σπύρου.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Βαλεντίνος Κόκκινος, Δημήτρης Αντωνίου, Μαρίνα Βρόντη, Μαρίνος Κόνσολος, Μιχάλης Σοφοκλέους, Άντρεα Δημητρίου, Μάρκος Ιούλιος Δρουσιώτης και Μαρίτσα Ηλία.

Παραστάσεις στις 26/07 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, 27/07 στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 29/07 στο Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών στις 21:00.

Πληροφορίες τηλ. 99542165, 99388160 και www.cyprus-theatre-iti.org.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η αφίσα των Βατράχων, σε σχέδιο του Γιώργου Τσαγγάρη.

You May Also Like

Ο Frankie Knuckles, πρωτοπόρος της μουσικής House, πεθαίνει στα 59 του

Ο νονός της House του Σικάγου πέθανε απροσδόκητα στην ηλικία των 59 ετών, όπως ...

Nicosia gets back in the zone!

Στην εφαρμογή της πρότασής της για τον πολιτισμό προχωρά η Λευκωσία, έτσι όπως καθορίστηκε ...

Ακούστε το πρώτο τραγούδι από το νέο άλμπουμ των Monsieur Doumani

Οι Monsieur Doumani μόλις έδωσαν στη δημοσιότητα το ομότιτλο τραγούδι του νέου τους, δεύτερου ...

Οι polaroid του Ταρκόφσκι στο σφυρί

Ποιητικές εικόνες που ο κορυφαίος σκηνοθέτης αποτύπωσε με την Polaroid μηχανή του, καταγράφοντας τοπία ...

Συνάντηση με τον Νίκο Καραθάνο

“Μου αρέσει πολύ η χαρά στη σκηνή, το να νιώθουν οι ηθοποιοί αυθόρμητα κι ...

Επανήλθε ο Αρκάς

Επαναλειτούργησε η σελίδα του Αρκά στο facebook, με ένα σκίτσο και ένα μήνυμα: «Επαναφέρουμε ...

X