Είμαστε, τελικά, στα χνάρια της Τζοκόντα;

Ο ενθουσιασμός των αρχαιολόγων μετά από μια ανακάλυψη δύσκολα κρύβεται. Γι’ αυτό και η είδηση πως «ανακαλύφθηκε ο τάφος της Τζοκόντα» κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου.

Στην πραγματικότητα όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Ιταλοί αρχαιολόγοι εντόπισαν οστά στο μοναστήρι της Σάντα Ούρσουλα στη Φλωρεντία, τα οποία πιστεύεται πως είναι τα λείψανα της Λίζα ντελ Τζοκόντο, συζύγου του πλούσιου έμπορα Φραντζέσκο ντελ Τζιοκόντο, η οποία πιθανολογείται πως ήταν το μοντέλο για τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα, του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η Λίζα ντελ Τζοκόντο έγινε καλόγρια μετά τον θάνατο του συζύγου της. Η ίδια απεβίωσε στις 15 Ιουλίου 1542 σε ηλικία 63 ετών στο εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι όπου γίνονται οι ανασκαφές.

Οι ανασκαφικές εργασίες στον χώρο ξεκίνησαν πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε ένα κρανίο που πιστεύεται πως ανήκε σε γυναίκα. Οι εργασίες όμως διακόπηκαν για μήνες και επανάρχισαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν βρέθηκαν πόροι για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τρεις νέους τάφους με λείψανα, ένας από τους οποίους, όπως τονίζει η Επιτροπή Αξιολόγησης των Πολιτιστικών Αγαθών, ανήκε στη Λίζα ντελ Τζοκόντο.

Τα λείψανα θα μεταφερθούν σε ειδικό εργαστήρι στην Ραβένα για την ταυτοποίησή τους. Μέχρι τότε, ο «μύθος» που συνοδεύει τον περίφημο πίνακα, συνεχίζεται, χάρη και στον καθηγητή Βιντσέντι, που βρίσκεται πίσω από την εν λόγω ανασκαφή. Βρίσκεται επίσης πίσω από την διαπίστωση πως τα μάτια της Μόνα Λίζα κρύβουν ένα μήνυμα, όταν τα δει κανείς με μεγεθυντικό φακό…

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΑFP/GETTY IMAGES

 

You May Also Like

Reconnect Performance Festival

Τρείς κολλεκτίβες καλλιτεχνών από το Ιράν οι Ομάδα Ctrl + Z, Ομάδα Θεάτρου Bohemi ...

Ξεκινά η συντήρηση του Καραβιού της Κερύνειας

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Honor Frost ...

Κατάθεση ερωτήσεων για την Κρατική Βιβλιοθήκη

Κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Κρατικής Βιβλιοθήκης κατέθεσε στις 9 Ιουλίου ο ...

The Re-cover Project / Έκθεση design

To arcube studio παρουσιάζει το “re-cover project”, μια συλλογή επίπλων του μοντερνιστικού ρεύματος 50s-70s ...

Ο Κέβιν Σπέισι ως Γουίνστον Τσόρτσιλ

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι επιλέχθηκε για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Captain of ...

Ένα πολύτιμο βιβλίο στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το συλλεκτικό αντίτυπο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ...

X