Καπριολέ τζαι κκεφίγια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Το καλοτζαίρι ο πατριωτισμός πολλαπλασιάζεται, αυξάνεται τζαι πληθύνεται. Άνθρωποι που τον υπόλοιπο χρόνο εν ασχολούνται με το θέμα, αναρτούν πατριωτικά τραούθκια στο ίντερνετ, συγκινούνται ‘που τα δελτία ειδήσεων τζαι ίσως να συμμετέχουν σε καμιά πορεία ή κάποια εκδήλωση της κοινότητας του χωρκού τους, αν έν’ πρόσφυγες.

Μια φορά τον χρόνο οι Ελληνοκύπριοι είμαστεν κάτι σαν Παλαιστίνιοι μαχητές της ελευθερίας. Διατρανώνουμε την αντίστασή μας, κορτώννουμεν το ανάστημά μας ενάντια στην κατοχή, φωνάζουμε για το διεθνές δίκαιο τζαι κρίνουμε επιτιμητικά όσους απέχουν τζαι όσους προτιμούν τες παραλίες.

Βεβαίως, εμείς δεν ρίχνουμε πέτρες. Ούτε, προς Θεού, περνάμε απέναντι να διαδηλώσουμε για την κατοχή. Τι, και να αναγνωρίσουμε το μόρφωμα; Άλλωστε, όταν θέλει κανείς να βγάλει ένα φίδι από την τρύπα, τι κάνει; Στέκεται όοοοσο πιο μακριά γίνεται, παίρνει ένα μακρύ ξύλο και το σκουντά από ασφαλή απόσταση καθώς φωνάζει για βοήθεια, μήπως και φιλοτιμηθεί κάποιος περαστικός να αναλάβει την παροιμιώδη απομάκρυνση του θερκού.

Τον υπόλοιπο χρόνο, οι Ελληνοκύπριοι είμαστεν Ισραηλινοί. Ζούμε μια νορμάλ ζωή στο σχετικά ελεύθερο τζαι δημοκρατικό κράτος μας, ενώ δίπλα, άθρωποι που θεωρητικά αποκαλούμε συμπολίτες, βρίσκουνται υπό κατοχή τζαι τα ανθρώπινα τζαι πολιτικά τους δικαιώματα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Κοιτάζουμε τους απέναντι που τη φούσκα στην οποία ζούμε τζαι αγνοούμε πόσο συνδέουνται οι θκυο μας καταστάσεις. Για αυτό ίσως έχουμε την εντύπωση πως αν μια φορά τον χρόνο φορήσουμε σαν φουλάρι την κκεφίγια [την παλαιστινιακή μαντίλα που ένα φεγγάρι υπήρξε τζαι της μόδας] εκαθαρίσαμεν.

Κάπως έτσι εκαταφέραμεν να είμαστε ένας μοναδικός συνδυασμός αγωνιστικής διάθεσης τζαι τακτικής. Είμαστε οι τύποι που είτε έχουν είτε ονειρεύκουνται το καπριολέ τζαι ταυτόχρονα… ζουν υπό κατοχή τζαι σαν πρόσφυγες, με την πέτρα στο σέρι τζαι την κκεφίγια στον λαιμό.

Μέσα μας συνυπάρχουν ο αγωνιστής τζαι ο βολεμένος, ο μέσος αστός του Τελ Αβίβ με τον εγκλωβισμένο στη Δυτική Όχθη. Αν μη τι άλλο, ελύσαμεν μέσα μας το Μεσανατολικό.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το πουλλίν επέτασεν

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν η αστυνομία προχωρούσε στην κατάσχεση των φωτογραφιών της Πάολας ...

Here’s an idea

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κοίτα, σε άλλες ιδέες καταλήγεις μετά που τυχαίες συναντήσεις που ...

Υπενθύμιση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είμαι άνθρωπος του καλοκαιριού, ενδεχομένως λόγω μεσαρίτικων γονιδίων. Νιώθω πιο ...

Αηδία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Θέλεις να αγιάσεις σε αυτή τη χώρα, να δεις τις ...

Ο βυζαντινός μας εαυτός

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ήταν μια φορά μια περίεργη κοινωνία, την οποία οι ιστορικοί, ...

Ιφιγένεια εν Λευκωσία

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ανεβασμένη από το Φανταστικό Θέατρο σε σκηνοθεσία και ...

X