Ανακοινώνεται σήμερα το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Με όλα τα γραφεία στοιχημάτων να «δείχνουν» τον Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι, αλλά βεβαίως με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά, απονέμεται σήμερα στη Στοκχόλμη το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012.

Γύρω από το εν λόγω βραβείο επικρατεί πάντα μία ενδιαφέρουσα αλλά πάντα αυστηρή μυστικότητα. Η Σουηδική Ακαδημία φροντίζει ώστε το περιεχόμενο των όποιων συζητήσεων γίνονται για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, πίσω από κλειστές πόρτες, να παραμένει απόρρητο για 50 χρόνια (!). Αυτό το δεδομένο, ωστόσο, προωθεί την ψιθυρολογία περισσότερο από κάθε άλλο Νόμπελ, ώστε να γίνεται λόγος για φαβορί και προτιμήσεις.

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας ανακοινώνεται σήμερα στις 14:00 ώρα Κύπρου. Παρακολουθήστε την τελετή ανακοίνωσης ζωντανά από τη Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη, στο www.parathyro.com.

Τα φαβορί

Ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Κινέζος Μο Γιάν, οι Αμερικανοί Τόμας Πίντσον και Φίλιπ Ροθ, ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Τρέβορ, αλλά και οι Καναδές Άλις Μούνρο και Αν Κάρσον είναι μεταξύ των λογοτεχνών που φέρονται να διεκδικούν το φετινό Νόμπελ.

Ακούγεται, επίσης, έντονα το όνομα της Αιγύπτιας Ναουάλ Ελ Σααντάουι, η οποία θεωρείται ως ιδανική νικήτρια, τόσο επειδή είναι γυναίκα (μόλις 12 γυναίκες είναι βραβευμένες με ένα από τα 104 Νόμπελ Λογοτεχνίας που δόθηκαν από το 1901) όσο και γιατί η στιγμή είναι ιδανική μετά την Αραβική Άνοιξη.

Υπάρχει, άλλωστε, ένα ενδιαφέρον «στατιστικό» στοιχείο για την Ελ Σααντάουι: φέτος παρέλαβε το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο που κάθε χρόνο απονέμει ο οργανισμός Stig Dagerman Society. Ο ίδιος οργανισμός πέτυχε τα τελευταία οκτώ χρόνια να δώσει δύο φορές βραβεία σε λογοτέχνες που αναδείχθηκαν μερικούς μήνες αργότερα νομπελίστες: στην Ελφρίντε Γέλινεκ το 2004 και στον Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό το 2008.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον φετινό νικητή έχει και η άποψη του γραφείου στοιχημάτων που προέβλεψε τον περσινό, τον Σουηδό ποιητή Τόμας Τρανστρέμερ. Πρόκειται για το γραφείο Ladbrokes, το οποίο έχει αναδιαμορφώσει την υστάτη τη λίστα με τα φαβορί, φέρνοντας στις τρεις πρώτες θέσεις τον μέχρι πρότινος αουτσάιντερ Ουίλιαμ Τρέβορ.

Ο 84χρονος συγγραφέας από την Ιρλανδία θεωρείται πλέον πιθανός νικητής, μαζί με τον Χαρούκι Μουρακάμι και τον Μο Γιάν, που βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Η περίοδος των Νόμπελ ξεκίνησε τη Δευτέρα με το βραβείο Ιατρικής, με το οποίο τιμήθηκαν δύο ερευνητές, ο Ιάπωνας Σίνγια Γιαμανάκα και ο Βρετανός Τζον Γκέρντον.
Ακολούθησαν το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη, το οποίο κέρδισαν ο Γάλλος Σερζ Αρός και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ουάινλαντ και το Νόμπελ Χημείας χθες.

Μετά το σημερινό βραβείο λογοτεχνίας, θα ακολουθήσουν τα Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομίας την επόμενη Δευτέρα.

You May Also Like

Μιχάλης Αναστασιάδης | A balancing Act /Μια πράξη εξισορρόπησης

Στο πλαίσιο του Nicosia Pop Up Festival 2017, ο σημαντικός Κύπριος ντιζάινερ Μιχάλης Αναστασιάδης ...

Με έργα παιδιών γιορτάζει τη Μέρα Μουσείων το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο

Το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ...

Revolv·er: η νέα εικαστική πρόταση στον Δημοτικό Κήπο

Το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, οίκημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Εικαστικών Καλλιτεχνών, θα φιλοξενήσει από τις ...

Πούλιτζερ σε τρεις Έλληνες φωτογράφους

Οι Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης τιμήθηκαν με το βραβείο της κατηγορίας ...

ΤΑΚΙΜ – ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ | «Ελληνική απόλαυσις!..»

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού υποδέχεται τους ΤΑΚΙΜ και την παράσταση ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ «Ελληνική απόλαυσις» ...

Συνάντηση συγγραφέων σε Λεμεσό και Λευκωσία

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 στο πλαίσιο της σειράς ...

X