Αφιέρωμα | Ο «θεατρικός» Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Στέλιος Μάινας, η Τζένη Γαϊτανοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και πολλοί άλλοι συνεργάτες και φίλοι του Μιχάλη Κακογιάννη, αλλά και η αδελφή του, Γιαννούλα, θα αναδείξουν τη θεατρική πλευρά του σκηνοθέτη.

Μπορεί η διεθνής εμβέλεια της κινηματογραφικής του δράσης να επισκιάζει τη «θεατρική» πλευρά του Μιχάλη Κακογιάννη, ο κυπριακής καταγωγής «παγκόσμιος πολίτης», ωστόσο, υπήρξε βαθιά αφοσιωμένος στο θεατρικό σανίδι. Τόσο ως σκηνοθέτης αλλά και ως μεταφραστής. Αυτήν τη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική πλευρά του Μιχάλη Κακογιάννη, ενός ανθρώπου που έφυγε από τη γενέτειρα πόλη του, Λεμεσό, για να φτάσει μέχρι τα βραβεία Όσκαρ, επιχειρεί να αναδείξει η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ).

Με τίτλο «Ο Κακογιάννης του θεάτρου και της σκηνής», η ΕΘΑΛ πραγματοποιεί ένα τριήμερο αφιέρωμα στον γνωστό σκηνοθέτη του «Ζορμπά», καλώντας φίλους και συνεργάτες του να μιλήσουν για τον θεατράνθρωπο Κακογιάννη.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης» και θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ, με την προβολή της βραβευμένης ταινίας «Ο Βυσσινόκηπος».

Η πορεία του

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου με μια συζήτηση με θέμα τη θεατρική πορεία του Μιχάλη Κακογιάννη. Θα μιλήσουν γι’ αυτήν η αδελφή του και πρόεδρος του δ.σ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Γιαννούλλα Κακογιάννη – Wakefield, η Γιαέλ Νταγιάν, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Τελ Αβίβ, συγγραφέας και προσωπική φίλη του σκηνοθέτη, ο βιογράφος του Χρήστος Σιάφκος, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κάτια Δανδουλάκη και η Τζένη Γαϊτανοπούλου. Μετά τη συζήτηση, η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου, η οποία συνεργάστηκε με τον Κακογιάννη στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που ανέβασε ο ΘΟΚ το 1983, θα ερμηνεύσει απόσπασμα από τον ομώνυμο ρόλο.

Οι συνεργασίες του

Η δεύτερη μέρα του αφιερώματος θα λάβει χώρα επίσης στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στις 22 Οκτωβρίου. Εκεί, στενοί συνεργάτες και φίλοι του Μιχάλη Κακογιάννη και προσωπικότητες της θεατρικής ζωής θα καταθέσουν τις εμπειρίες από τη συνεργασία τους, αναλύοντας το έργο, τον τρόπο δουλειάς αλλά και την ιδιαίτερη προσωπικότητά του. Ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Δάνης Κατρανίδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Κώστας Καζάκος, οι μουσικοί Μιχάλης Χριστοδουλίδης και Κώστας Κακογιάννης και ο εικαστικός Άγγελος Αγγελή. Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν αποσπάσματα και φωτογραφικό υλικό από επιλεγμένες θεατρικές παραγωγές τις οποίες ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε.

Ο Βυσσινόκηπος

Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου με την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Κακογιάννη «Ο Βυσσινόκηπος». Για αυτή την ταινία, ο Κακογιάννης βασίστηκε στο ομότιτλο θεατρικό έργου του Άντον Τσέχοφ. Η ταινία θα προβληθεί στις 20:00 στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ, στη Λεμεσό.

Τη διοργάνωση στηρίζουν ο Δήμος Λεμεσού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που βρίσκεται στην Αθήνα.

+ Για τη συμμετοχή σας στις παρουσιάσεις, θα πρέπει να εξασφαλίσετε προσκλήσεις από τη γραμματεία της ΕΘΑΛ, τηλ. 25877827 (09:30 – 14:30). Η διάθεση προσκλήσεων ξεκινά σήμερα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • Show Comments

You May Also Like

Το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφτηκε ο Σιμόν Πέρες

«Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική παιδεία κρατούν την Ελλάδα όρθια», είπε ο Σιμόν ...

Monsieur Doumani: το «Αγκάθθιν» στην κορυφή των Παγκοσμίων Τσάρτς

Ο τρίτος δίσκος του σχήματος με τον τίτλο ‘Αγκάθθιν’ ο οποίος κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα ...

Σχολή χαρακτικής Χαμπή – Έκθεση με έργα από τα καλοκαιρινά μαθήματα

Η Σχολή – Μουσείον χαρακτικής Χαμπή διοργανώνει έκθεση χαρακτικής με έργα μαθητών που συμμετείχαν ...

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2016 | Η κυπριακή συμμετοχή

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η 15η ...

Ξωτικά και άλλα δαιμόνια|Ιστορίες και μουσικές της Ιρλανδίας

Η Μαρίνα Κατσαρή, ο David Faure Brac, η Christine Giraud, ο Bαγγέλης Γέττος και ...

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, οι οποίες έχουν ύψος 2,27 ...

X