Αφιέρωμα στον Ζακ Υβ Κουστώ στη Λεμεσό

«Ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε μόνο τα παιδιά να ονειρεύονται. Έδωσε βάθος στη θάλασσα και ενότητα στον πλανήτη» – Erik Orsenna, συγγραφέας, ακαδημαϊκός

 

Στην παρουσία του γιου του Ζακ Υβ Κουστώ, Πιέρ Υβ, πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γάλλο εξερευνητή των θαλασσών, επιστήμονα και κινηματογραφιστή.

Το αφιέρωμα, ενταγμένο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ναυτίλος 2012», θίγει τους προβληματισμούς του Κουστώ για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του, μέσα από το έργο του.

Ειδικός προσκεκλημένος στο αφιέρωμα [το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις ΓεωΣυναντήσεις] είναι ο γιος του Κουστώ, Πιέρ Υβ Κουστώ, ωκεανογράφος και πρόεδρος  του Cousteau Divers.

Mαζί με τον Δρ Ευάγγελο Παπαθανασίου, Διευθυντή Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, o Πιέρ Υβ Κουστώ θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το έργο και τις «προειδοποιήσεις» που έδινε ο Γάλλος επιστήμονας σε σχέση με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ αγαπούσε με πάθος τη Μεσόγειο. Πολύ πριν από όλους, αναγνώρισε τους κινδύνους που την απειλούν και σε όλη του τη ζωή δεν έπαψε ποτέ να πληροφορεί και να προειδοποιεί γι’ αυτούς.

Εναλλακτικός στις ταινίες του, με συγκλονιστικές εικόνες που αναδεικνύουν το μεγαλείο του υποβρύχιου κόσμου, ήξερε επίσης να χειρίζεται με δεξιοτεχνία την αφηγηματική δύναμη των εικόνων.

Στην ταινία «Το αίμα της θάλασσας» [«Le Sang de la Mer»], που γυρίστηκε το 1977, ο Κουστώ δείχνει χωρίς υπεκφυγές την εικόνα του μέλλοντος των μεσογειακών οικοσυστημάτων εάν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία τους.

+ Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου, στις 10:00 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25342123 και www.lanitisfoundation.org.

You May Also Like

3η συναυλια «Ήχοι Κυπρίων»

Η 3η συναυλια «Ήχοι Κυπρίων» που εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Νέας Μουσικής ...

Έρωτας μέχρι θανάτου στο έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα»

Μια φορά και έναν καιρό… στο Παρίσι του 12ου αιώνα ένας θεολόγος και φιλόσοφος ...

Εργαστήρια της Κυριακής για παιδιά στο Θεατρικό Μουσείο

Μια σειρά καλοκαιρινών εργαστηρίων για παιδιά που θα  πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο 2019 και τα ...

Moving Silence στο πλαίσιο του X-Dream Festival

Ένα διήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη βωβή κινούμενη εικόνα και τον πειραματικό ήχο επιφυλάσσει στις ...

Η θεατρική ομάδα Ιστός ζητά νέα μέλη

Μετά από δέκα σχεδόν χρόνια πετυχημένων θεατρικών παραστάσεων, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΙΣΤΟΣ ανοίγει ...

Οι περιπέτειες ενός απόδημου σε stand up comedy

Έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο Where is Home? με το οποίο συνάντησε μεγάλη επιτυχία και ...

X