Αφιέρωμα στον Ζακ Υβ Κουστώ στη Λεμεσό

«Ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε μόνο τα παιδιά να ονειρεύονται. Έδωσε βάθος στη θάλασσα και ενότητα στον πλανήτη» – Erik Orsenna, συγγραφέας, ακαδημαϊκός

 

Στην παρουσία του γιου του Ζακ Υβ Κουστώ, Πιέρ Υβ, πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γάλλο εξερευνητή των θαλασσών, επιστήμονα και κινηματογραφιστή.

Το αφιέρωμα, ενταγμένο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ναυτίλος 2012», θίγει τους προβληματισμούς του Κουστώ για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του, μέσα από το έργο του.

Ειδικός προσκεκλημένος στο αφιέρωμα [το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις ΓεωΣυναντήσεις] είναι ο γιος του Κουστώ, Πιέρ Υβ Κουστώ, ωκεανογράφος και πρόεδρος  του Cousteau Divers.

Mαζί με τον Δρ Ευάγγελο Παπαθανασίου, Διευθυντή Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, o Πιέρ Υβ Κουστώ θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το έργο και τις «προειδοποιήσεις» που έδινε ο Γάλλος επιστήμονας σε σχέση με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ αγαπούσε με πάθος τη Μεσόγειο. Πολύ πριν από όλους, αναγνώρισε τους κινδύνους που την απειλούν και σε όλη του τη ζωή δεν έπαψε ποτέ να πληροφορεί και να προειδοποιεί γι’ αυτούς.

Εναλλακτικός στις ταινίες του, με συγκλονιστικές εικόνες που αναδεικνύουν το μεγαλείο του υποβρύχιου κόσμου, ήξερε επίσης να χειρίζεται με δεξιοτεχνία την αφηγηματική δύναμη των εικόνων.

Στην ταινία «Το αίμα της θάλασσας» [«Le Sang de la Mer»], που γυρίστηκε το 1977, ο Κουστώ δείχνει χωρίς υπεκφυγές την εικόνα του μέλλοντος των μεσογειακών οικοσυστημάτων εάν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία τους.

+ Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου, στις 10:00 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25342123 και www.lanitisfoundation.org.

You May Also Like

Υπερ-πραγματικές μορφές στην νέα έκθεση της Μαρίας Τριλλίδου

Φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία αλληλοσυνδέονται, συνθέτοντας υπερ-πραγματικές μορφές στη νέα ατομική έκθεση της Μαρίας ...

Stand-up comedy με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

Μετά την επιτυχία του Between Friends, η θεατρική ομάδα Fresh Target Theatre του Πάρι ...

Πρώτη επίσημη για «Το Ανώι» με τους Handmade

Ένας νέος χώρος για ζωντανή μουσική εγκαινιάζεται στον πάνω χώρο της ιστορικής μπυραρίας New ...

«Blame it on me» από την ομάδα Nothing to Declare

Το νέο έργο της ομάδας Νοthing To Declare με τίτλο Blame It On Me ...

Φεστιβάλ ΑγλανJazz στις 9 και 10 Ιουλίου

Δύο σχήματα με Έλληνες και Κύπριους μουσικούς, ένα από τη Γερμανία και ένα από ...

Animation: Χειροποίητο Σινεμά | διάλεξη από τον Γιώργο Τσαγγάρη

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συναντήσεων για το design και την τέχνη, μια πρωτοβουλία ...

X