Αφιέρωμα στον Ζακ Υβ Κουστώ στη Λεμεσό

«Ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε μόνο τα παιδιά να ονειρεύονται. Έδωσε βάθος στη θάλασσα και ενότητα στον πλανήτη» – Erik Orsenna, συγγραφέας, ακαδημαϊκός

 

Στην παρουσία του γιου του Ζακ Υβ Κουστώ, Πιέρ Υβ, πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γάλλο εξερευνητή των θαλασσών, επιστήμονα και κινηματογραφιστή.

Το αφιέρωμα, ενταγμένο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ναυτίλος 2012», θίγει τους προβληματισμούς του Κουστώ για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του, μέσα από το έργο του.

Ειδικός προσκεκλημένος στο αφιέρωμα [το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις ΓεωΣυναντήσεις] είναι ο γιος του Κουστώ, Πιέρ Υβ Κουστώ, ωκεανογράφος και πρόεδρος  του Cousteau Divers.

Mαζί με τον Δρ Ευάγγελο Παπαθανασίου, Διευθυντή Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, o Πιέρ Υβ Κουστώ θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το έργο και τις «προειδοποιήσεις» που έδινε ο Γάλλος επιστήμονας σε σχέση με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ αγαπούσε με πάθος τη Μεσόγειο. Πολύ πριν από όλους, αναγνώρισε τους κινδύνους που την απειλούν και σε όλη του τη ζωή δεν έπαψε ποτέ να πληροφορεί και να προειδοποιεί γι’ αυτούς.

Εναλλακτικός στις ταινίες του, με συγκλονιστικές εικόνες που αναδεικνύουν το μεγαλείο του υποβρύχιου κόσμου, ήξερε επίσης να χειρίζεται με δεξιοτεχνία την αφηγηματική δύναμη των εικόνων.

Στην ταινία «Το αίμα της θάλασσας» [«Le Sang de la Mer»], που γυρίστηκε το 1977, ο Κουστώ δείχνει χωρίς υπεκφυγές την εικόνα του μέλλοντος των μεσογειακών οικοσυστημάτων εάν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία τους.

+ Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου, στις 10:00 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25342123 και www.lanitisfoundation.org.

You May Also Like

Ανοίγει η έκθεση με τα έργα που διασώθηκαν στην Αμμόχωστο

Eνα χρόνο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής 219 έργων τέχνης από την Αμμόχωστο ως ...

Η «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου στο Wherehaus 612

Ο «χωροΤόπος» παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Περσεφόνη» από ...

Νέα έκθεση από τον Ανδρέα Κάραγιαν, αφιερωμένη στη Νίκη Μαραγκού

«Το ταξίδι συνεχίζεται…» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Κάραγιαν, η ...

Προβολή έργων του Ιταλού Cesare Pietroiusti στο Ground

Tρία βίντεο θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος On-Screen ο ...

O Σωτήρης Σόρογκας στην γκαλερί Μορφή

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Οκτωβρίου έκθεση με έργα του Σωτήρη Σόρογκα, στην γκαλερί Μορφή ...

Ανατρεπτικό θεατρικό “Ψυγείο”

“Το ψυγείο” είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου που παρουσιάζεται από τις 11 Οκτωβρίου ...

X