«Λαθραίος» Έλληνας στη σκηνή του Ριάλτο

Οι περιπέτειες του Έλληνα μετανάστη Ανδρέα Κορδοπάτη μεταφέρονται στη σκηνή του Ριάλτο και υπενθυμίζουν, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, πως και οι ίδιοι υπήρξαν κάποια στιγμή «λαθραίοι» σε ξένη χώρα.

Το 1964 εμφανίστηκε σε ένα περιοδικό το έργο του Θανάση Βαλτινού «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη». Ο Βαλτινός, μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών σήμερα, ήταν τότε 32 χρόνων και στα πρώτα του βήματα ως συγγραφέας. Πολύ αργότερα, δηλαδή, ήρθαν οι βραβεύσεις για το λογοτεχνικό του έργο, αλλά και για τα σενάρια που έγραψε για τον κινηματογράφο, με σημαντικότερο -και βραβευμένο- το «Ταξίδι στα Κύθηρα» για την ομότιτλη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το 1972, οκτώ χρόνια από την πρώτη δημοσίευση, το «Συναξάρι» κυκλοφόρησε ως βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός υπαρκτού προσώπου, του Ανδρέα Κορδοπάτη, θείου ενός συμμαθητή του Βαλτινού. Ο Κορδοπάτης ήταν ήδη 80 χρόνων όταν αφηγήθηκε τις περιπέτειές του στον συγγραφέα, ο οποίος δήλωσε αργότερα πως ο «ήρωάς» του «έγραφε με το μυαλό, θυμόταν τα πάντα». Η δε συγγραφική του δουλειά ήταν τόσο λεπτομερής, ώστε να περάσουν στα γραπτά του «ο τρόπος που έφερνε τα πράγματα στη μνήμη του, οι σιωπές του, το χρώμα της φωνής του…».

Την ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη θα δούμε στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό σε δύο παραστάσεις στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Τον ομώνυμο -και μοναδικό- ρόλο κρατά ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία αλλά και τη θεατρική προσαρμογή του έργου.

Λαθραίος Έλληνας

Το έργο είναι τοποθετημένο στα 1903, όταν ο Ανδρέας Κορδοπάτης ξεκίνησε με 800 δραχμές στην τσέπη του από τη Δάρα Μαντινείας για να φτάσει στην Αμερική, πρακτική στην οποία κατέφυγαν χιλιάδες μετανάστες από όλη την Ελλάδα, μετά τον πόλεμο του 1897. Ο Κορδοπάτης βγήκε παράνομα στην Αμερική, έζησε ως λαθρομετανάστης σε διάφορες πολιτείες και τελικά απελάθηκε.

Περισσότερα από εκατό χρόνια μετά, οι κάτοικοι της ίδιας χώρας, που βίωναν μέχρι τώρα την ιστορία του Κορδοπάτη… αντίστροφα, αποτελούν οι ίδιοι ένα νέο κύμα μεταναστών, με αιτία αυτή τη φορά έναν οικονομικό πόλεμο.

Η παράσταση των Αντώνη Αντωνίου και Θανάση Βαλτινού απέσπασε πολύ θετικά σχόλια στη θεατρική Αθήνα την περασμένη σεζόν. Ο δε Αντωνίου ερμηνεύει με λιτότητα και εντυπωσιακή αυθεντικότητα τον ρόλο του και αναγκάζει τον θεατή να δει την άλλη όψη, εκείνη δηλαδή του μετανάστη, ο οποίος φτάνει σε ξένη χώρα με μοναδική ελπίδα την επιβίωση.

Τη μουσική του έργου έγραψε η Ευανθία Ρεμπούτσικα, που πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί μας και έδωσε μια συναυλία, αλλά και την ετήσια διάλεξη εις μνήμην του Ντίνου Λεβέντη. Τη σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια έχει ο Νίκος Κασαπάκης.

 

+ Στις 3 και 4 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο Θέατρο Ριάλτο. Εισιτήρια προς 15 και 10 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77777745 και www.rialto.com.cy

You May Also Like

Summer 2019, ομαδική έκθεση στην γκαλερί The Edit

Με μια ομαδική έκθεση ολοκληρώνει το εικαστικό πρόγραμμα της περιόδου 2018-2019 η The Edit ...

Μουσικές του Κόσμου στο Rialto Open Air

Με έξι μουσικά σχήματα θα πραγματοποιηθεί μια διαφορετική εκδοχή, προσαρμοσμένη στις επιταγές των καιρών, ...

O Μάριος Ιωάννου… «Φαλακρή Τραγουδίστρια»

Οι Theatre Tribe παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» στις 19, 20 και ...

Eιδικές τιμές για ανέργους, συνταξιούχους και μαθητές από την ΕΘΑΛ

Η ΕΘΑΛ υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού και στο πλαίσιο της κοινωνικής και ...

Θεατρικό «Συμβόλαιο Εργασίας»

Η Fresh Target Theatre Ensemble και η Paravan Proactions μετά από την επιτυχημένη συνεργασία ...

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Kουρίου

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας επιστρέφει στο «Διεθνές Φεστιβάλ ...

X