Λευτέρης Μουμτζής | «Τα καλύτερα κομμάτια τα γράφω στο μυαλό μου»

Ο Λευτέρης Μουμτζής ετοιμάζεται για δύο συναυλίες με τίτλο The Age of Now, οι οποίες λειτουργούν ως προεόρτιο του ομώνυμου δίσκου των «J. Kriste, Master of Disguise».

Κινούμενα ανάμεσα στη θετικότητα και την –γλυκιά- μελαγχολία, τα τραγούδια του δεύτερου δίσκου που υπογράφει συνθετικά και στιχουργικά ο Λευτέρης Μουμτζής, έχουν σε κάθε περίπτωση μια μοναδική ομορφιά.

Ταξιδεύοντας το κοινό με τη μουσική του όπως ξέρει καλύτερα, ο ιδρυτής της μπάντας J. Kriste, Master of Disguise, μιλά στο «Π» και τονίζει τη σημασία της ομαδικότητας στην δουλειά του.

 

The Age of Now

«Επιτέλους, ας αφοσιωθούμε στο τώρα. Να δούμε τι έχουμε, να εκτιμήσουμε ό,τι έχουμε, ακόμη κι αν πρόκειται για μια κενή στιγμή. Επειδή αυτό είναι η ζωή μας. Στιγμές, και τις χάσαμε εντελώς. Θεωρώ πως είμαστε σε μια εποχή όπου το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο, ώστε πραγματικά δεν υπάρχει κάτι να προσμένεις. Είσαι εδώ τώρα, πιο κάτω τίποτα», σημειώνει ο Λ. Μουμτζής, παραθέτοντας τις σκέψεις του σχετικά με τη θεματική της νέας του δουλειάς, The Age of Now.

Τα κομμάτια του δίσκου –που αποτελούν και το ρεπερτόριο για τις δύο συναυλίες σε Λεμεσό και Λευκωσία στις 11 και 12 Οκτωβρίου αντίστοιχα- έρχονται και δένουν με αυτή την θεματική. Κι ας ξεκίνησαν να γράφονται πριν τέσσερα χρόνια. Υπάρχει, μάλιστα, κομμάτι, ετών δέκα. «Έμεινε μαζί μου τόσα χρόνια. Ήθελα να το βάλω στον προηγούμενο δίσκο αλλά δεν ταίριαζε καθόλου. Ήρθε τώρα η ώρα του. Μιλά για το μελλοντικό χάος».

O ίδιος δεν μπορεί να συμμεριστεί, λέει, «τον κόσμο που σκέφτεται μακροπρόθεσμα πια. Σε δέκα χρόνια θα εξακολουθούμε να ζούμε έτσι; Θα χειροτερεύει ολοένα αυτό που ζούμε τώρα;

Τα σκέφτομαι συνέχεια όλα αυτά, μέχρι τρέλας. Αυτός είναι για μένα καλλιτεχνικά ο τρόπος για να τα καταθέσω όλα αυτά. Ας ανοίξουμε μέσα μας άλλες πόρτες, να δούμε πώς αλλιώς μπορούμε να ζήσουμε. Να πάρουμε μια ανάσα».

Όμορφη μελαγχολία

Αν και στοχεύει στην θετικότητα, ο Λ. Μουμτζής προσπαθεί πάντα «να υπάρχει ένα συναίσθημα, κι ας είναι θλίψη. Τουλάχιστον νιώθουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν νιώθεις τίποτα και ακούς τη μουσική τεχνικά, δεν έχει νόημα».

Από τις καινούριες του συνθέσεις, «θα βγει το δικό μου παρών», σημειώνει. Αν κάποιες μουσικές είναι θετικές ή φέρνουν αρνητικά συναισθήματα, «εκείνο που τα δένει είναι η ομορφιά».  

«Με εμπνέουν οι άνθρωποι»

Οι εμπειρίες μας είναι η ζωή μας, λέει ο Λ. Μουμτζής, ο οποίος έχει ζήσει στην Αμερική και την Αγγλία προτού κατασταλάξει στην Λευκωσία. Χωρίς, βεβαιώς, την προσδοκία της διασημότητας, που κυριαρχούσε μέσα του σε παλαιότερες εποχές. «Παθαίνουμε όλοι πλύση εγκεφάλου και δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχει μια μέση κατάσταση. Ότι μπορείς να νιώθεις καλά χωρίς να είσαι σταρ. Από τη στιγμή που κάνω πράγματα τα οποία έχουν ανταπόκριση, νιώθω καλά», λέει.

Κατασταλάζοντας ως προς τον… βαθμό και το εκτόπισμα της διασημότητας, ο πολυπράγμων μουσικός έχει κατασταλάξει και με τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολείται.

Μέλος των J. Kriste, Master of Disguise και του –εντελώς διαφορετικού- σχήματος Τρίο Τεκκέ, συμμετέχει επίσης στην ροκ μπάντα The Low Spark, είναι συνιδρυτής της εταιρείας Λουβάνα Δίσκοι, διοργανώνει με τους συνεργάτες του το φεστιβάλ Φέγγαρος και το Loop Festival

«Πέρασα μια εποχή δημιουργικής παράνοιας όπου ήμουν παντού αλλά όχι πια. Τώρα βρήκα την ισορροπία όλων των πρότζεκτ που κάνω και βάζω χρονοδιαγράμματα», επισημαίνει.

Ωστόσο η σύνθεση δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε τόπο. «Τα καλύτερα τραγούδια τα γράφω στο μυαλό μου. Χωρίς καν να κρατώ όργανο. Έμπνευση μπορεί να είναι η απόκτηση ενός καινούριου οργάνου. Κυρίως όμως με εμπνέουν οι άνθρωποι γύρω μου. Η επικοινωνία μαζί τους με εμπνέει και με συγκινεί».

Η στιγμή στα live

Ο Λ. Μουμτζής επιστρέφει στη σημασία της στιγμής: «Οι στιγμές που ζούμε πραγματικά είναι εκείνες που κουβαλούμε μαζί μας μετά από χρόνια. Όταν μπορείς να νιώσεις την ένταση μιας ζωής σε μια στιγμή».

Εξηγεί, δε, τη θέση αυτών των στιγμών στις ζωντανές εμφανίσεις των J. Kriste, Master of Disguise, με τους συνεργάτες του. «Δεν παίζω τυχαία μαζί τους αλλά γιατί τους εκτιμώ. Είναι πολύ ποιοτικοί μουσικοί και τους δίνω χώρο να βάλουν τα δικά τους στοιχεία μέσα στα κομμάτια. Σε μεγάλο μέρος, το πρότζεκτ δημιουργείται και από τους ίδιους, όχι μόνο από μένα.

Κυρίως, στις ζωντανές μας εμφανίσεις, θέλω να υπάρχει η στιγμή της δημιουργίας ενός κομματιού στην εκτέλεσή του, να μην είναι μια απλή διεκπαιρέωση. Να φέρνεις την στιγμή της δημιουργίας, στην ερμηνεία. Γι’ αυτό δεν ελέγχω το παίξιμο των συνεργατών μου. Εγώ μπορεί να συντονίζω κάποια πράγματα έτσι όπως τα φαντάζομαι. Αλλά πάντα είναι θέμα ομάδας. Υπάρχει μια μαγεία που οφείλεται σε όλη την ομάδα».  

Βίντεο από προηγούμενη εμφάνιση των J. Kriste, Master of Disguise στο Θέατρο Ριάλτο.

Φωνή – κιθάρα: Λευτέρης Μουµτζής
Πλήκτρα – κρουστά: Δηµήτρης Κακαβούλης
Βιολί: Παύλος Μιχαηλίδης
Βιόλα: Φώτης Σιώτας
Τσέλο: Σοφία Ευκλείδου
Μπάσο: Μάριος Μιχαήλ
Τύµπανα – κρουστά: Αντρέας Τραχωνίτης
Φλάουτο: Στέλιος Ρωµαλιάδης (Luup)
Κανονάκι: Ελευθερία Δαουλτζή
Φωνητικά:Zara der Arakelian, Μικαέλα Τσαγγάρη

Χορός: Natalie Heller
Βίντεο προβολές: Γιώργος Ιωάννου
Σκηνικό: Φρόσω Μαύρου

+ Στις 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στις 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στις 20:30. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Προπώληση εισιτηρίων στο Κινηματοθέατρο Παλλάς [τηλ. 22410181] και στο Ριάλτο [τηλ. 77777745].

 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

You May Also Like

Ενίσχυση κινηματογραφικών αιθουσών που προβάλλουν Κυπριακές και Ευρωπαϊκές ταινίες

Σε συνέχεια των εξαγγελθεισών από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας πρωτοβουλιών για ...

Έφυγε από τη ζωή ο Σουηδός συγγραφέας Henning Mankell

Έφυγε από τη ζωή ο Σουηδός συγγραφέας Henning Mankell, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ...

Ψήφισμα για τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ψήφισμα με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κύπρο θα ...

Θέατρο Ριάλτο – Πρόγραμμα Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη 2021 / περιπατώ

Το Θέατρο Ριάλτο συνεχίζει, παρά τις αντιξοότητες και την αναστολή διοργάνωσης παραστάσεων, να ενισχύει ...

«ΖΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ» Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχεδιασμού Αφίσας

Τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των κατεχόμενων Δήμων Καραβά και Λαπήθου ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία ...

Οι Imam Baildi ξανά στην Κύπρο

Μετά από τις περιοδείες τους στην Ευρώπη και την Αμερική, οι Imam Baildi επιστρέφουν ...

X