Μνημόνιο ή πρέζα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Από τη μία πλευρά ενός κάλαθου κάπου στη Λήδρας, το αυτοκόλλητο υπόσχεται απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια με τον υπότιτλο “Μην ντρέπεσαι, ζήτα βοήθεια” και… ελληνικό αριθμό τηλεφώνου [κοτζάμ απεξάρτηση, δεν αξίζει να πληρώσεις διεθνή κλήση].

Από την άλλη, ένα δεύτερο αυτοκόλλητο, υπόσχεται ότι “το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος” και μια “ριζοσπαστική αριστερή συσπείρωση”. Καιρός ήταν. Για τη θρυλούμενη συσπείρωση εννοώ. Για το σύνθημα, θα τα πούμε παρακάτω.

Πρέζες υπάρχουν πολλές αλλά, για να παραφράσουμε την πολυφορεμένη φράση του Παύλου Σιδηρόπουλου, τα μνημόνια καταλήγεις να τα καπνίσεις χωρίς καν να το καταλάβεις.
Όπως και οι ναρκωτικές ουσίες, έτσι και τα δάνεια, πόσο μάλλον τα δάνεια από διεθνείς τεχνοκρατικούς οργανισμούς, δεν είναι κακά από μόνα τους. Χρειάζονται ενίοτε. Όμως με αυτοσυγκράτηση και συγκεκριμένο λόγο για κάθε φορά που τα παίρνεις.

Έτσι και τα συνθήματα θέλουν τον χρόνο τους και τις συνθήκες τους για να πιάσουν. Μπορείς σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί έχουν σπρώξει με την ανευθυνότητά τους τον κόσμο να υποστηρίζει το ενδεχόμενο μνημονίου [όπως φαίνεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Καθημερινής] μπας και αναγκαστούν οι ευθυνόφοβοι να νοικοκυρευτούν, να λες ότι το “Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος”;
Η ουσία του συνθήματος στέκει, όμως πείθεις; Γιατί μια άλλη πρέζα είναι αυτή της ασφάλειας: αυτή ψάχνει [και δεν κρίνουμε] ο Ελληνοκυπραίος όταν θέλει να υπογραφεί ένα μνημόνιο να τελειώνουμε, αυτή ψάχνει ο Τουρκοκυπραίος όταν θέλει την Τουρκία να σταματήσει να βάζει χέρι στην οικονομία.

“Μην ντρέπεσαι, ζήτα βοήθεια” προτείνει ο άγνωστος, ύποπτος ειδικός που θέλει να μας γλιτώσει από τις εξαρτήσεις μας και διαφημίζεται με ένα αυτοκόλλητο [το οποίο ως μέσο ταιριάζει σε πολιτικό κίνημα αλλά όχι… για να βρεις γιατρό]. Το μνημόνιο ίσως δεν είναι μονόδρομος, όμως η στροφή δεν έχει έρθει ακόμα. Πρώτα απ’ όλα μπορεί να πρέπει να καταλάβουμε ότι αφού δεν εβάλαμε τερπιέ τους αντιπροσώπους μας, ίσως χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικών.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τα πρόσωπα των προσφύγων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τον Μάιο του 1941, η ευκατάστατη οικογένεια ενός Κύπριου γιατρού ...

Μένοντας στα προφανή

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κάποτε θα ήταν υπέρβαση και ένδειξη πολιτικής εμμονής ένας υποψήφιος ...

Όμορφο τσιμέντο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ήταν μια περίοδος τη δεκαετία του ’90 που η παλιά ...

Ο Θεός να βάλει το χέρι του

25.9.2011 Του Γρηγόρη Ψαριανού* Είναι γνωστή η θέση μας για το διαχωρισμό κράτους και ...

Ναι στο “ναι”, ναι στο “όχι”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το ποίημα του Καβάφη “Che fece… il gran rifiuto”, από ...

Οι κατεχόμενες γλώσσες

Όταν ξεκίνησε, η κουβέντα αφορούσε τις δημοσιογραφικές εμπειρίες από το Κραν Μοντανά. Δηλαδή το ...

X