Να κηρυχθεί μνημείο το μεταλλείο Μιτσερού ζητούν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας να ξηλώσει και να πωλήσει για παλιοσίδερα τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως έχουν ήδη ζητήσει από την υπουργό Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου να εκδώσει διάταγμα διατήρησης για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα κτήρια του μεταλλείου Μιτσερού.

Η ορθή αναπτυξιακή προσέγγιση, σύμφωνα με το κίνημα των Οικολόγων, είναι η προσέλκυση επενδυτών (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση) για αναπαλαίωση, ανακαίνιση και προβολή των εγκαταστάσεων στα πλαίσια δημιουργίας θεματικού πάρκου για τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

«Σχέδια γι΄αυτό το πρόγραμμα βεβαίως υπάρχουν για χρόνια, όμως και σ’ αυτή την περίπτωση λειτούργησε η γνωστή κυπριακή αναβλητικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η τακτική της ‘αναβολής στην αναβολή’ έφερε τα πράγματα στο απροχώρητο. Ήδη τις εγκαταστάσεις λεηλατούν ασυνείδητοι συλλέκτες μετάλλων και είναι αμφίβολο εάν μπορούν να διασωθούν, αν δεν υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης».

Σύμφωνα πάντα με τους Οικολόγους, θα πρέπει έστω και στο παρά πέντε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν από καιρό.

«Οι εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού πρέπει να τύχουν προστασίας και όχι εκποίησης και καταστροφής», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

+ Η κοινότητα του Μιτσερού διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Στ’ αχνάρια του χαλκού», την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή στα μεταλλεία και στο πλυντήριο χρυσού που υπήρχαν στο Μιτσερό! Δείτε το πρόγραμμα εδώ και εδώ.

+ Για την μεταλλευτική δραστηριότητα στο Μιτσερό, ακολουθήστε το λινκ.

You May Also Like

Κατέρρευσε η οροφή του θεάτρου Αpollo στο Λονδίνο

Περισσότεροι από 80 θεατές τραυματίστηκαν από την κατάρρευση μέρους της οροφής του θεάτρου Apollo ...

«ΖΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ» Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχεδιασμού Αφίσας

Τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των κατεχόμενων Δήμων Καραβά και Λαπήθου ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία ...

WHERE HAVE YOU BEEN? / ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ;

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση «Where Have ...

Ταινίες μικρού μήκους για τη μικρότερη μέρα του χρόνου

Η μικρότερη μέρα του χρόνου, 21η Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στις ταινίες Μικρού Μήκους και ...

ΠτΔ: «Αρχαιολογικό Μουσείο προ της λήξης της θητείας μου»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα σε μια μακρά λίστα αναπτυξιακών έργων που ανέφερε ο ...

X