Κύπρος-Cyprus-Kibris 17c

 Ότι θα δίναμε… έμπνευση [;], ερέθισμα [;], αυτό το κάτι τελοσπάντων που παρακινεί έναν καλλιτέχνη στη δημιουργία, δεν το φανταζόμασταν. Κι όμως, η Λία Λαπίθη παρουσιάζει μια βιντεοεγκατάσταση με τίτλο “Κύπρος-Cyprus-Kibris 17c”, όπου πρωταγωνιστεί το εξώφυλλο του “Π” της 1ης Απριλίου. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ένα κυπριακό γραμματόσημο με το γνωστό “καράβι της Κερύνειας”, παραπέμποντας στο θέμα της αναστήλωσης του Κάστρου της Κερύνειας, όπου φυλάσσεται το καράβι. Στο έργο της, η Λ. Λαπίθη κρατά ένα λεμόνι κομμένο στα δύο και επιχειρεί να “σβήσει” τη φωτογραφία του γραμματοσήμου, προσπαθώντας έτσι να “σβήσει” από το μυαλό της τις μνήμες των παιδικών της χρόνων στην αγαπημένη της πόλη Κερύνεια, “το χαμένο κόσμημα της Κύπρου, το σύμβολο του παρελθόντος μου”, όπως λέει χαρακτηριστικά. Με θέμα το λεμόνι, ένα καρπό-σύμβολο που παραπέμπει στην Κερύνεια και στα γύρω χωριά, η Λία Λαπίθη εκθέτει και μια σειρά από επίτοιχα έργα, σε μια κοινή έκθεση με τον Νίκο Κουρούσιη, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

Η έκθεσή τους έχει τον γενικό τίτλο “Οι πρωταγωνιστές – Κύπρος 17c” και εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, στις 20:00. Θα παραμείνει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 17:00-20:00, Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 13:00 και 17:00-20:00, Σάββατο 11:00-13:00, Πέμπτη πρωί κλειστό. Πληροφορίες τηλ. 22766117 και www.diatopos.com.

You May Also Like

Η Αϊσέ πάει διακοπές

“Αν δει το πλάσμαν τα σύκα να ψήννουνται εποχήν που ‘εν ένει του τζιαιρού ...

Διάλογος με τον Καβάφη, μέρες του 2014

Εικαστικές τέχνες, ποίηση και κινηματογράφος συναντιούνται στο τριήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο πολιτιστικός όμιλος ...

“Robert Rauschenberg Combine Material Fulton St. Studio”

Το μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες απέκτησε 29 φωτογραφίες του Αμερικανού εικαστικού Cy Twombly, ...

Standchen

“Καμία σύμβαση δεν είναι αρκετή για να μιληθεί ένας άνεμος ή μία πλημμύρα, μια ...

Θερινό σινεμά στη Λάρνακα

Στον κήπο του Μουσείου Πιερίδη, στο “παρασκήνιο” του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, θα καταφύγει ...

Το κορίτσι με το μπαλόνι

“Το κορίτσι με το μπαλόνι”, ένα γκράφιτι του διάσημου καλλιτέχνη Banksy, αναδείχθηκε το έργο ...

X