«Χαράζω!» | έκθεση χαρακτικής από παιδιά 6-12 ετών

Χαρακτικά έργα που δημιούργησαν παιδιά 6-12 ετών παρουσιάζονται από τις 17 Οκτωβρίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας [Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη].

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Πρόκειται για τα πρώτα έργα των μικρών καλλιτεχνών που παρακολούθησαν τα δεκαπέντε μαθήματα της σειράς «Πρώτα Βήματα στη Χαρακτική» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών.

Στόχος του προγράμματος χαρακτικής είναι να μάθουν τα παιδιά όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου, από το προσχέδιο μέχρι  και το τύπωμα  και να εξασκήσουν τον μυϊκό συντονισμό χέρι-μάτι μαθαίνοντας να δουλεύουν με υπομονή και επιμονή.

Τα παιδιά διδάσκονται διαφορετικούς τρόπους χάραξης, τη χρήση των χρωμάτων και τη χρήση διαφορετικών υλικών με διαφορετικά αποτελέσματα, από τον χαράκτη Ευκλείδη Παπαδόπουλο.

Εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία την εικαστική τους έκφραση και ευαισθησία και αυτή η καινούργια εμπειρία τούς προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους και να εκφραστούν δημιουργώντας έργα τα οποία έχουν περάσει από διαφορετικές διαδικασίες [σχεδιασμός, επιλογή χρωμάτων, τύπωμα κλπ] και στις οποίες τα ίδια τα παιδιά έχουν παίξει τον καθοριστικό ρόλο παίρνοντας τις ανάλογες αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι εντυπωσιακά. Καθώς απελευθερώνεται η σκέψη και η φαντασία τους,  παύουν να δημιουργούν απλά ένα χαρακτικό έργο αλλά απλώνονται και σε άλλους τομείς και  επίπεδα, συνθέτοντας και αναλύοντας τη δημιουργικότητα τους.  ΄Ετσι,  βλέπουμε να εικονογραφούν με χαρακτικά ένα βιβλίο ή να δημιουργούν με φιγούρες χαρακτικών κινούμενα σχέδια.

Μέρος του προγράμματος είναι επίσης οι επισκέψεις σε εκθέσεις χαρακτικής που γίνονται μαζί με τον χαράκτη, συζητήσεις, παρατηρήσεις και απορίες για τα έργα και την τεχνοτροπία τους, καθώς και η γνωριμία με το έργο των Κύπριων χαρακτών.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Οκτωβρίου, στις 18:30 στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10:00 – 14:00 και 17:00 – 19:00, Σάββατο  16:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 13:00.  Πληροφορίες τηλ. 22797400.

You May Also Like

3ο Μικρό Φεστιβάλ από τον Μίτο

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ...

Εργαστήρια από το Θέατρο Ειδεκανού

Εργαστήρια για ενήλικες διοργανώνει το Θέατρο Ειδεκανού, από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι το Μάιο ...

Mammuth στον Μαραθώνιο Θερινών Προβολών

Ο Σερζ Πιλαρντός πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Εργάζεται από τα δεκάξι του σε διάφορες δουλειές ...

National Theatre Live | Τhe Last of the Haussmans

Μετά τις δύο πρώτες πετυχημένες προβολές μαγνητοσκοπημένων παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, σειρά ...

«Τριλογία του παραθερισμού» στον ΘΟΚ

Ο ΘΟΚ παρουσιάζει σε πρώτη παγκύπρια την αριστουργηματική «Τριλογία του παραθερισμού», του Κάρλο Γκολντόνι, ...

«Μεγάλες προσδοκίες» από τη duoART Dance Theatre

Η duoART [Dance Theatre] παρουσιάζει την πρώτη της παραγωγή με το έργο Great Expectations, σε ...

X