«Χαράζω!» | έκθεση χαρακτικής από παιδιά 6-12 ετών

Χαρακτικά έργα που δημιούργησαν παιδιά 6-12 ετών παρουσιάζονται από τις 17 Οκτωβρίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας [Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη].

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Πρόκειται για τα πρώτα έργα των μικρών καλλιτεχνών που παρακολούθησαν τα δεκαπέντε μαθήματα της σειράς «Πρώτα Βήματα στη Χαρακτική» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών.

Στόχος του προγράμματος χαρακτικής είναι να μάθουν τα παιδιά όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου, από το προσχέδιο μέχρι  και το τύπωμα  και να εξασκήσουν τον μυϊκό συντονισμό χέρι-μάτι μαθαίνοντας να δουλεύουν με υπομονή και επιμονή.

Τα παιδιά διδάσκονται διαφορετικούς τρόπους χάραξης, τη χρήση των χρωμάτων και τη χρήση διαφορετικών υλικών με διαφορετικά αποτελέσματα, από τον χαράκτη Ευκλείδη Παπαδόπουλο.

Εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία την εικαστική τους έκφραση και ευαισθησία και αυτή η καινούργια εμπειρία τούς προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους και να εκφραστούν δημιουργώντας έργα τα οποία έχουν περάσει από διαφορετικές διαδικασίες [σχεδιασμός, επιλογή χρωμάτων, τύπωμα κλπ] και στις οποίες τα ίδια τα παιδιά έχουν παίξει τον καθοριστικό ρόλο παίρνοντας τις ανάλογες αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι εντυπωσιακά. Καθώς απελευθερώνεται η σκέψη και η φαντασία τους,  παύουν να δημιουργούν απλά ένα χαρακτικό έργο αλλά απλώνονται και σε άλλους τομείς και  επίπεδα, συνθέτοντας και αναλύοντας τη δημιουργικότητα τους.  ΄Ετσι,  βλέπουμε να εικονογραφούν με χαρακτικά ένα βιβλίο ή να δημιουργούν με φιγούρες χαρακτικών κινούμενα σχέδια.

Μέρος του προγράμματος είναι επίσης οι επισκέψεις σε εκθέσεις χαρακτικής που γίνονται μαζί με τον χαράκτη, συζητήσεις, παρατηρήσεις και απορίες για τα έργα και την τεχνοτροπία τους, καθώς και η γνωριμία με το έργο των Κύπριων χαρακτών.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Οκτωβρίου, στις 18:30 στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10:00 – 14:00 και 17:00 – 19:00, Σάββατο  16:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 13:00.  Πληροφορίες τηλ. 22797400.

You May Also Like

‘Εκθεση της Chiaki Kamikawa

Η ατομική έκθεση της εικαστικού Chiaki Kamikawa από την Ιαπωνία με τον τίτλο «We ...

Sistema Cyprus: Μια συναυλία για να θυμόμαστε

Η ορχήστρα του Sistema Cyprus παρουσιάζει μια νέα συναυλία με τίτλο A Concert to ...

Drawing Hours από τις Αναστασία Μηνά και Μαρίνα Γεραλή

Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Chiaki Kamikawa Contemporary Art Gallery στην Πάφο παρουσιάζει την έκθεση ...

Through the Roadblocks: Συνέδριο και Έκθεση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 /11 Αίθουσα Βερεγγάρια, Κέντρο ΕυαγόραΛανίτη, Λεμεσός 11:00 – 13:30 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ...

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ένα νέο θεσμό στα πολιτιστικά τόσο της πόλης όσο και ολόκληρης της Κύπρου, το ...

Μάρα Κωνσταντίνου και Σάββας Σάββα στο «Αντωνάκης»

Το Dream Theatre Productions παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Piano & Voice Chapters, με την ...

X