Τέλος εποχής για το Midget Factory

Στην άμεση κατεδάφιση κτηρίου στη γωνία των οδών Επτανήσου και Πλατείας Δημαρχείας προχώρησε στις 9 Οκτωβρίου ο Δήμος Λευκωσίας, βάζοντας τέλος και στο Midget Factory του εικαστικού Φάνου Κυριάκου, το οποίο στεγαζόταν στο ισόγειο.

Το κτήριο κρίθηκε επικίνδυνο για τους ενοίκους και για τους διερχομένους, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας και του Υπουργείου Εργασίας.

Το Midget Factory

Στο ισόγειο του κτηρίου, ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου έστησε το Midget Factory, ένα πρότζεκτ το οποίο παρουσιαζόταν στην βιτρίνα του «καταστήματος».

Το Midget Factory υπήρξε μια από τις πιο σταθερές εικαστικές παρουσίες στην παλιά Λευκωσία, ένας αυτοσχέδιος εκθεσιακός χώρος όπου ο Φάνος Κυριάκου παρουσίαζε μικρές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Τα εκάστοτε πρότζεκτ του μπορούσαν να φέρουν ακόμη και σε δύσκολη θέση τους ανυποψίαστους περαστικούς. Ενδεχομένως έθεταν ερωτήματα και έδιναν νέο νόημα σε εικόνες που βλέπαμε. Αυτός ήταν και ο στόχος του καλλιτέχνη.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2003 και συνεχίστηκε με παρουσιάσεις σχεδόν κάθε χρόνο, μέχρι το 2010, οπότε παρουσιάστηκε το Problem Solved, που με τα σημερινά δεδομένα της κατεδάφισης του κτηρίου, προκύπτει εξαιρετικά ειρωνικό.

Βίντεο του Αντώνη Αντωνίου, για την κατεδάφιση του Midget Factory:

Η κατεδάφιση

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, μετά από διαρροή νερού των υπόγειων σωλήνων του δικτύου υδατοπρομήθειας, το πάτωμα υπέστη σοβαρής μορφής καθίζηση και παρατηρήθηκαν σοβαρές ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου.

Την ίδια μέρα οι υπηρεσίες του Δήμου απέκοψαν το τμήμα του δρόμου από την κυκλοφορία και μελέτησαν την κατάσταση του κτηρίου, ενώ συνεργεία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας προχώρησαν στην επιδιόρθωση των σωλήνων και της διαρροής.

Εν τέλει το κτήριο κρίθηκε επικίνδυνο και με την συναίνεση των ιδιοκτητών, ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στην κατεδάφιση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

  • Show Comments

You May Also Like

PEDIAIOS HAPPENING 2015 – OPEN CALL FOR ARTISTS

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας ανακοινώνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το PEDIAIOS HAPPENING 2015, που θα πραγματοποιηθεί την ...

«Mια πορνογραφική σχέση» στο Θέατρο Ριάλτο

Η παράσταση που κέρδισε το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού φτάνει και στην Κύπρο στις ...

Δράση συμπαράστασης στις Pussy Riot, στη Λευκωσία

Οι χαρακτηριστικές χρωματιστές κουκούλες των Pussy Riot έκαναν χθες την εμφάνισή τους στα αγάλματα του ...

Συναυλία κλασικής μουσικής από την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016 θα δώσει την πρώτη της συναυλία η νεοσύστατη Δικοινοτική Ορχήστρα Μουσικής ...

JAKATOUMBA : Μια χοροθεατρική παράσταση για παιδιά της Λίας Χαράκη

Η χορογράφος Λία Χαράκη παρουσιάζει ένα έργο για παιδιά, όπου η κίνηση , η ...

Οσκαρ: 10 υποψηφιότητες για την ταινία του Γ. Λάνθιμου

H νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, The Favourite, όπως και η ασπρόμαυρη ταινία του ...

X