O Σωτήρης Σόρογκας στην γκαλερί Μορφή

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Οκτωβρίου έκθεση με έργα του Σωτήρη Σόρογκα, στην γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό.

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους της Ελλάδας, ο Σωτήρας Σόρογκας έχει διανύσει μισό αιώνα στην ζωγραφική τέχνη.

Τα έργα του είναι αναγνωρίσιμα, καθώς κινούνται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης θεματολογίας, με αυστηρή αισθητική γραμμή: στον καμβά του παρουσιάζει πέτρες, σίδερα, παλιά ξύλα, γκρεμισμένα σπίτια, άδεια πηγάδια.  Όλα δοσμένα με λιτότητα και οικονομία των μέσων έκφρασης, πάντα με εκτυφλωτικό άσπρο φως.

«Ευγνωμονώ τις πέτρες που ζωγραφίζει ο Σόρογκας, επειδή αυτή η λευκότητα του φωτός εν είδει περιστεράς να τις περιλούει, μεταμορφώνει τη σκληρότητά τους σε μια αέρινη μεταμέλεια.

Και αυτή η μεταμέλεια είναι σαν να διαχέεται στο σύμπαν και να εισχωρεί σε κάθε μορφή σκληρότητας που μας έχει πετροβολήσει.

Χάρη σε μια βάρκα που μου έχει ζωγραφίσει, κατάφερα πολλές φορές κοιτώντας την να διαπλεύσω το κυματώδες συχνά πέλαγος της μοναχικότητας μου, χωρίς να αναποδογυρίσει και να πνιγεί η φυγή μου.

Αυτό κάνει βέβαια κυρίως η τέχνη», αναφέρει η ποιήτρια Κική Δημουλά για το έργο του Σόρογκα σε έναν ογκώδες τόμο που εκδόθηκε με την ευκαιρία μεγάλης αναδρομικής έκθεσής του στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο 2012.

Ποιος είναι

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, απ’όπου αποφοίτησε το 1961.

«Με δάσκαλο τον Μόραλη θυμάμαι τη μαγική ατμόσφαιρα του εργαστηρίου και την ιερότητα της αποστολής μας. 

Όλοι μας ψάχναμε να βρούμε την αφετηρία μιας προσωπικής έκφρασης από τις επιλογές μας σε ότι μας γοήτευε ή μας συνιστούσε και πως θα μπορούσε το ασαφές και απροσδιόριστο εντός μας να αποκτήσει οντότητα και αισθητική νομιμοποίηση», είπε σε συνέντευξή του στο Βήμα τον περσινό Δεκέμβριο ο Σωτήρης Σόρογκας.

Ο ζωγράφος έχει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και σε διεθνείς εκδηλώσεις οργανωμένες από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Πιερίδη και ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (Τόκιο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Σάο Πάολο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Βασιλεία κ.α.).

Δίδαξε σχέδιο και χρώμα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1964 έως το 2003 και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος της «Ομάδα για την επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης «Σπείρα».

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στις Πινακοθήκες Πτολεμαϊδας, Πιερίδη, Βορρέ και Μοσχανδρέου, στο Τελόγλειο Μουσείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς και την ίδια χρονιά εκλέγεται στη θέση του προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από την οποία παραιτείται το 2005.  Στις αρχές του 2012 παρουσίασε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του «Σόρογκας. 50 χρόνια ζωγραφική» στο Μουσείο Μπενάκη.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 20:00 στην γκαλερί Μορφή [Αγκύρας 84, 3042 Λεμεσός]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Πληροφορίες τηλ. 25378733 και www.morfi.org.

You May Also Like

Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας του Πίτερ Μουρ

«Οι Μέρες που Ζήσαμε» είναι ο τίτλος του βιβλίου αλλά και της έκθεσης φωτογραφίας ...

Εκθεση γλυπτικής από τον Δημήτριο Οικονόμου

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του νεαρού Κύπριου γλύπτη ...

Θέατρο και νευρολογία από τον Α. Αποστολίδη

Το Rectus Centrum – Διεθνές Κέντρο Έρευνας Θεατρικής Τέχνης και Επιστήμης, παρουσιάζει την Ερευνητική ...

Méditerranée | Έκθεση στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη παρουσιάζει την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Méditerranée από τις ...

Τζαζ με τον Τιγκράν Χαμασιάν στον Δελίκηπο

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες της τζαζ διεθνώς, ο οποίος κατάφερε ήδη ...

Love Lies στο Ίδρυμα ARTος

Δυο ψυχές ερευνούν την αγάπη μπαίνοντας σε διάφορες ζωές. Βλέποντας τα ταξίδια τους αναρωτιόμαστε ...

X