Ελεύθερη μία από τις Pussy Riot

Την αναστολή της ποινής της μίας εκ των τριών μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot αποφάσισε χθες, 10 Οκτωβρίου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Μόσχας, όπου εκδικάστηκε η έφεση που είχαν καταθέσει οι τρεις γυναίκες.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της ποινής της 30χρονης Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς, όμως διατήρησε την ποινή διετούς φυλάκισης για τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μαρία Αλιόκινα.

Οι τρεις γυναίκες είχαν καταδικαστεί τον Αύγουστο σε δύο χρόνια φυλάκισης η κάθε μία για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος».

Τα μέλη του συγκροτήματος είχαν «εισβάλει» σε καθεδρικό ναό της Μόσχας στις 21 Φεβρουαρίου, την ώρα της λειτουργίας, ντυμένες με πολύχρωμες κουκούλες, για να τραγουδήσουν μία «πανκ προσευχή» προς την Παναγία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, διαμαρτυρόμενες για τις στενές σχέσεις της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας και του ολοένα και πιο αυταρχικού καθεστώτος του Ρώσου Προέδρου.

Δεν είχε συμμετοχή

Την 1η Οκτωβρίου η κ. Σαμουτσέβιτς είχε αλλάξει δικηγόρο, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των τριών γυναικών, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν να γίνονταν απόπειρες να διχαστούν οι κατηγορούμενες που μέχρι τότε είχαν επιδείξει κοινό μέτωπο.

Η νέα δικηγόρος της κ. Σαμουτσέβιτς, Ιρίνα Χρούνοβα, δήλωσε χθες ότι η πελάτης της δεν συμμετείχε στην «προσευχή» στο ιερό του ναού, καθώς είχε συλληφθεί 15 δευτερόλεπτα αφού εισήλθε στον ναό. Ένας από τους δικηγόρους της κατηγορούσας αρχής, ο Λεβ Λιάλιν, υποστήριξε τη θέση της κ. Χρούνοβα, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη του την εμπλοκή στο επεισόδιο της κάθε μίας γυναίκας χωριστά.

«Βεβαίως είμαι χαρούμενη, αλλά είμαι και θλιμμένη για τα κορίτσια, θλιμμένη που δεν άλλαξε η ποινή τους», δήλωσε η κ. Σαμουτσέβιτς, 30 ετών, στους δημοσιογράφους.

«Όχι κατά της πίστης»

Στη διάρκεια της διαδικασίας εκδίκασης της έφεσης, η 22χρονη Τολοκονίκοβα και η 24χρονη Αλιόκινα δήλωσαν ενώπιον δικαστηρίου ότι η διαμαρτυρία τους ήταν αμιγώς πολιτική, ζητώντας συγνώμη από τους πιστούς.

«Δεν θέλαμε να προσβάλουμε τους πιστούς», σημείωσε η κ. Αλιόκινα. «Πήγαμε στον καθεδρικό ναό για να μιλήσουμε κατά της σύμπραξης μεταξύ της πολιτικής ελίτ και τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως δεν περίμενε πως η έφεση θα είχε επιτυχία.

Απαντώντας στο κατά πόσο είναι έτοιμες να δείξουν «μετάνοια», όπως ζητά η εκκλησία, η κ. Αλιόκινα διευκρίνισε πως η απαίτηση είναι «απαράδεκτη και εκβιαστική», καθώς η μετάνοια είναι προσωπική υπόθεση που δεν αφορά τη δικαιοσύνη.
Μιλώντας στο δικαστήριο, με τη σειρά της η κ. Τολοκονίκοβα προειδοποίησε πως «η τρίτη θητεία του Πούτιν θα φέρει αστάθεια στη χώρα και θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο».

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου από το κέντρο Levada έδειξε ότι το 35% των Ρώσων πιστεύουν ότι η διετής ποινή που έχει επιβληθεί στα μέλη των Pussy Riot είναι η αρμόζουσα, το 34% ότι είναι επιεικής και μόνο το 14% θεωρεί ότι είναι υπερβολική.

Τον «ηθικό» τόνο που δίνει η ρωσική κυβέρνηση στην κοινή γνώμη υπογράμμισε και ο κ. Πούτιν σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. «Είναι σωστό που συνελήφθησαν και είναι σωστό που το δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση, γιατί δεν μπορεί κανείς να υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες και την ηθική για να καταστρέψει τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ. ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Έκθεση για τον Τζον Λένον και τη σύζυγό του στο Λίβερπουλ

Την πρώτη παγκοσμίως έκθεση η οποία παρουσιάζει την ιστορία του διάσημου μέλους των Beatles ...

Rainzonances5 στο Μέγαρο Πολιτισμού

Το Rainzonances5 είναι η πέμπτη έκδοση του εν συνεχεία πρότζεκτ Rainzonances, το οποίο ξεκίνησε ...

Φεστιβάλ Κύπρια: συνεχίζει ως καλ. διευθυντής ο Άντης Παρτζίλης

Με μια σύντομη ανακοίνωση, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσαν σήμερα ...

Η Ελλάδα Ευαγγέλου καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Buffer Fringe 2019

Το Σπίτι της Συνεργασίας ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ελλάδα Ευαγγέλου ως Εκτελεστική ...

Ανακοίνωση του ΥΠΠ σχετικά με την ακύρωση των παραστάσεων «Ιούλιος Καίσαρας – Σπαράγματα»

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με ...

Τελευταίο αντίο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας/ Είμαι ...

X