Υπενθύμιση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Είμαι άνθρωπος του καλοκαιριού, ενδεχομένως λόγω μεσαρίτικων γονιδίων. Νιώθω πιο άνετα όταν ο ήλιος χτυπά αλύπητα και ο κόσμος ψάχνει μια σκιά για να καταρρεύσει. Όταν βγαίνουν τα κοντά και οι παντόφλες, όταν όλα τα παράθυρα είναι συνέχεια ανοικτά γιατί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού λόγω έιρκοντισιον κρούζει περισσότερο από τον ήλιο.

Για αυτό χαίρομαι όταν καθυστερημένα εμφανίζεται ο χειμώνας και ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, το βραδάκι χρειάζονται δύο στρώσεις ρούχων και περνάμε από τον φραπέ στο νέσκαφε του περιπτέρου.

Υπάρχει συνέπεια σε αυτό που λέω. Χαίρομαι όταν αλλάζει ο καιρός επειδή μας ξυπνά, όπως όταν γυρίζεις το νερό από το ζεστό στο κρύο την ώρα του ντους.

Προχτές, μετά το μάθημα [κρίση ζούμε, μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε] επέστρεφα στο σπίτι με τα πόδια. Δεν είχα υπολογίσει την αλλαγή του καιρού και ακόμα και τα φθινοπωρινά ρούχα δεν ήταν αρκετά ζεστά. Περνώντας από την πλατεία Σολωμού πήρα έναν καφέ από το περίπτερο και συνέχισα τον δρόμο μου. Κάνοντας μια στάση στο “μπαλκόνι” που βλέπει προς την πλατεία Ελευθερίας, με το ποτήρι να αχνίζει, την τρύπα που έγινε εργοτάξιο να απλώνεται από κάτω, το τελευταίο υπεραστικό λεωφορείο να ετοιμάζεται να φύγει και τους περαστικούς να συζητούν σε πέρα της μίας γλώσσας, θυμήθηκα μετά από καιρό πως ζω σε πόλη.

Και η χώρα και όλοι χρειαζόμαστε κάποτε ένα γερό κρύο για να θυμηθούμε πού είμαστε, τι συμβαίνει και τι χρειάζεται να γίνει. Ο χειμώνας είναι η περίοδος που αντεπεξέρχεσαι και ψάχνεις τις λύσεις, έστω με το ζόρι.

Και θα περάσει. Δεν θέλει δουλειά πολλή για να γυρίσει ο ήλιος. Θα γυρίσει από μόνος του. Υπομονή θέλει, να μάθουμε να ζούμε κι όταν λείπει. Χωρίς να κλαιγόμαστε. Και να προετοιμαζόμαστε για όταν ξανάρθει.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η νύχτα του Bingo

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Λίγο παρακάτω το λευκό τσιμέντο χυνόταν ακόμα στην πλατεία. Περπατούσαμε ...

Τσάρλι Χέμπντο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πόσο μακριά μας είναι αλήθεια τα όσα συνέβησαν στα γραφεία ...

Fraud police

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Σε ομιλία της, απευθυνόμενη στους αποφοίτους του New England Institute ...

Τα χαμένα εισιτήρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι πωλήσεις εισιτηρίων στους κινηματογράφους της Κύπρου μειώθηκαν κατά 24,4% ...

Να το διαβάζουμε ξανά και ξανά

“Μας έβαλαν να καθίσουμε κάτω, μας είπαν να μην φοβόμαστε, “κάντε ένα τσιγάρο, αν ...

In the zone

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης, Μπορεί να μην έγινε IN the zone, έγινε όμως όσο ...

X