«Χαρούλα» από την ΕΘΑΛ

H Kεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το κυπριακό έργο του γνωστού σκηνοθέτη Χρίστου Ζάνου Χαρούλα σε σκηνοθεσία/σκηνικό χώρο του Άδωνη Φλωρίδη.

Τα κοστούμια επιμελείται ο Στέφανος Αθηαινίτης, την μουσική σύνθεση ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και τους φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης.

Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η νεαρή ηθοποιός Στέφανη Νέρου.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Ζένιος, Χρύσανθος Χρυσάνθου και οι
Μιχάλης Σοφοκλέους, Γιάννος Αντωνίου, Μελίντα Ιακωβίδου, Ανδρέας Νικολαΐδης.

 

Σημείωμα του Χρίστου Ζάνου για το έργο του:

Κύπρος, δεκαετία του 1980.

Οι όποιες αναφορές σε άτομα, περιοχές, οδούς, χωριά της Κύπρου, στρατιωτικά φυλάκια, κυβερνητικά ή άλλα κτήρια, είναι εντελώς συμπτωματικές. Τα διαδραματιζόμενα στο έργο είναι επινόηση μιας εφιαλτικής φαντασίας σε αντιπαραβολή με την πραγματικότητα. Τη δική μας πραγματικότητα. Την κυπριακή.

Προσπάθησα να αφηγηθώ την θλιβερή ιστορία μιας εγκλωβισμένης 16χρονης μαθήτριας, της Χαρούλας, που αφήνει το χωριό και τους δικούς της για να φοιτήσει –μόνη- σε γυμνάσιο της κυπριακής πρωτεύουσας, όπου της προσφέρεται φιλοξενία σε εκκλησιαστικό οικοτροφείο.

Η ερωτική περιπέτεια της έφηβης μαθήτριας μ’ ένα νεαρό έποικο από τα Άδανα, που εγκαταστάθηκε με τους δικούς του στο χωριό της, δίνει την αφορμή να παρακολουθήσουμε στις ελεύθερες περιοχές ένα δράμα με βασικούς πρωταγωνιστές από τη μια την ανυπεράσπιστη «αμαρτωλή» Χαρούλα και από την άλλη τον σύγχρονο –δημιούργημα της μετά το 1974 εποχής – Κύπριο. Αυτό το εκπληκτικό ανθρωπολογικό και κοινωνικό φαινόμενο…Ήρωες με στρεβλωμένα, παραμορφωμένα και αποκρουστικά χαρακτηριστικά. Χωρίς συναισθήματα, χωρίς ψυχή.

Ενώ προχωρούσα, ολοένα και πιο συχνά και με ένταση, εμφανίζονταν στον ύπνο και στο ξύπνιο μου οι φοβερές φιγούρες του ζωγράφου Μαγκρίτ! Αναρωτιόμουν: αυτοί είμαστε;

Όταν έφτασα στο τέλος, ανακάλυψα ότι είχα περιγράψει ψυχρά και χωρίς έλεος τη ψυχογραφία της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Τα πρόσωπα γνωστά και οικεία. Κατοικούν στη διπλανή πόρτα, στη γειτονιά μας. Βγάζουν τα σκυλάκια τους περίπατο κάθε απόγευμα. Φορώντας μάσκα με ανυποψίαστο, υποκριτικό χαμόγελο, μας χαιρετούν.

Το έργο αποπειράται να τραβήξει αυτή τη μάσκα και να αποκαλύψει τα αληθινά χαρακτηριστικά του προσώπου. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνει. Τουλάχιστον στραπατσάρει τη μάσκα! Και την κάνει να είναι πιο κοντά στην αλήθεια…
Χρίστος Ζάνος

+ Τακτικές παραστάσεις στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 [μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου] και Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 20:30.

Πληροφορίες / κρατήσεις: 25877827.

You May Also Like

O Ιλια Κοντράτιεφ στο The Shoe Factory

Από τους εντυπωσιακότερους νεαρούς πιανίστες του διεθνούς μουσικού στερεώματος της εποχής μας, ο Ίλια ...

Χαρά Μεταξά | έκθεση στην γκαλερί Αργώ

Η Χαρά Μεταξά, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου, ...

Ένας «ισπανικός» Ιππόλυτος στην Κύπρο

Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, μία ισπανική παραγωγή του Maltravieso Teatro και της La Almena ...

Μικρόφωνο σε κυπριακά συγκροτήματα

Τα κυπριακά μουσικά σχήματα που ξέρουμε, ακούμε και μας αρέσουν, μαζεμένα σε ένα φεστιβάλ, ...

Τι παίζει σήμερα – Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει δύο κινηματογραφικές ταινίες, πέντε θεατρικές παραστάσεις, ένα φεστιβάλ ...

Παρουσίαση του βιβλίου «Βλαντίμιρ Βισότσκι – Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…»

Το βιβλίο του Γιάννη Κωστακόπουλου «Βλαντίμιρ Βισότσκι – Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…» ...

X