«Χαρούλα» από την ΕΘΑΛ

H Kεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το κυπριακό έργο του γνωστού σκηνοθέτη Χρίστου Ζάνου Χαρούλα σε σκηνοθεσία/σκηνικό χώρο του Άδωνη Φλωρίδη.

Τα κοστούμια επιμελείται ο Στέφανος Αθηαινίτης, την μουσική σύνθεση ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και τους φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης.

Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η νεαρή ηθοποιός Στέφανη Νέρου.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Ζένιος, Χρύσανθος Χρυσάνθου και οι
Μιχάλης Σοφοκλέους, Γιάννος Αντωνίου, Μελίντα Ιακωβίδου, Ανδρέας Νικολαΐδης.

 

Σημείωμα του Χρίστου Ζάνου για το έργο του:

Κύπρος, δεκαετία του 1980.

Οι όποιες αναφορές σε άτομα, περιοχές, οδούς, χωριά της Κύπρου, στρατιωτικά φυλάκια, κυβερνητικά ή άλλα κτήρια, είναι εντελώς συμπτωματικές. Τα διαδραματιζόμενα στο έργο είναι επινόηση μιας εφιαλτικής φαντασίας σε αντιπαραβολή με την πραγματικότητα. Τη δική μας πραγματικότητα. Την κυπριακή.

Προσπάθησα να αφηγηθώ την θλιβερή ιστορία μιας εγκλωβισμένης 16χρονης μαθήτριας, της Χαρούλας, που αφήνει το χωριό και τους δικούς της για να φοιτήσει –μόνη- σε γυμνάσιο της κυπριακής πρωτεύουσας, όπου της προσφέρεται φιλοξενία σε εκκλησιαστικό οικοτροφείο.

Η ερωτική περιπέτεια της έφηβης μαθήτριας μ’ ένα νεαρό έποικο από τα Άδανα, που εγκαταστάθηκε με τους δικούς του στο χωριό της, δίνει την αφορμή να παρακολουθήσουμε στις ελεύθερες περιοχές ένα δράμα με βασικούς πρωταγωνιστές από τη μια την ανυπεράσπιστη «αμαρτωλή» Χαρούλα και από την άλλη τον σύγχρονο –δημιούργημα της μετά το 1974 εποχής – Κύπριο. Αυτό το εκπληκτικό ανθρωπολογικό και κοινωνικό φαινόμενο…Ήρωες με στρεβλωμένα, παραμορφωμένα και αποκρουστικά χαρακτηριστικά. Χωρίς συναισθήματα, χωρίς ψυχή.

Ενώ προχωρούσα, ολοένα και πιο συχνά και με ένταση, εμφανίζονταν στον ύπνο και στο ξύπνιο μου οι φοβερές φιγούρες του ζωγράφου Μαγκρίτ! Αναρωτιόμουν: αυτοί είμαστε;

Όταν έφτασα στο τέλος, ανακάλυψα ότι είχα περιγράψει ψυχρά και χωρίς έλεος τη ψυχογραφία της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Τα πρόσωπα γνωστά και οικεία. Κατοικούν στη διπλανή πόρτα, στη γειτονιά μας. Βγάζουν τα σκυλάκια τους περίπατο κάθε απόγευμα. Φορώντας μάσκα με ανυποψίαστο, υποκριτικό χαμόγελο, μας χαιρετούν.

Το έργο αποπειράται να τραβήξει αυτή τη μάσκα και να αποκαλύψει τα αληθινά χαρακτηριστικά του προσώπου. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνει. Τουλάχιστον στραπατσάρει τη μάσκα! Και την κάνει να είναι πιο κοντά στην αλήθεια…
Χρίστος Ζάνος

+ Τακτικές παραστάσεις στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 [μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου] και Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 20:30.

Πληροφορίες / κρατήσεις: 25877827.

You May Also Like

Περιοδεύει το Θέατρο Διόνυσος

Η φετινή παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος με το έργο «Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ» ...

Γαλάνη – Μποφίλιου ξανά στην Κύπρο

Η Νατάσσα Μποφίλιου και η Δήμητρα Γαλάνη επιστρέφουν στην Κύπρο μετά τη συναυλία τους ...

«Ο Μαρξ στο Σόχο» και στην Αγλαντζιά για 6 παραστάσεις

Το πολιτικό κείμενο του Αμερικανού συγγραφέα Χάουαρντ Ζιν με τίτλο «Ο Μαρξ στο Σόχο» ...

Εκθεση του Δώρου Ηρακλέους στην γκαλερί Μορφή

Στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του Δώρου Ηρακλέους στην γκαλερί Μορφή, στη ...

Συνομιλία και παρουσίαση βιβλίου της Elsie Slonim

Η Elsie Slonim, η οποία ζει για περισσότερα από 70 χρόνια στην Κύπρο, παρουσιάζει ...

Euro-Mediterranean Youth Music Expo στη Λεμεσό

Στο επίκεντρο της νεανικής μουσικής της Μεσογείου θα βρεθεί η Λεμεσός από τις 28 ...

X