Φίλιπ Ροθ | «I’m done», λέει και αποσύρεται από τη συγγραφή

«Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το ‘Νέμεσις’ είναι το τελευταίο μου βιβλίο». Με αυτή την δήλωση στο γαλλικό περιοδικό «Les inRocks», ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη συγγραφική δραστηριότητα, την οποία επιβεβαίωσε και ο εκδοτικός του οίκος, Houghton Mifflin Harcourt. 

«Είπε ότι είναι αλήθεια», ανέφερε η Λόρι Γκλέιζερ, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου, έπειτα από επικοινωνία με τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο Φίλιπ Ροθ θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Αμερικανός λογοτέχνης. Εβδομήντα οκτώ ετών σήμερα, ο Ροθ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ανελλειπώς στη λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για γενιές λογοτεχνών και αναγνωστών.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό Les inRocks, δήλωσε ότι δεν θέλει να γράφει άλλο:

«Είμαι 78 ετών πια. Δεν γνωρίζω τίποτα για τη σημερινή Αμερική. Τη βλέπω στην τηλεόραση, αλλά δεν τη ζω», σημείωσε στη συνέντευξή του ο Ροθ, ο οποίος θεωρείται «ψυχαναλυτής» της Αμερικής, καθώς στο έργο του ανέλυσε και αποκωδικοποίησε καλύτερα από κάθε άλλον τη μεταπολεμική αμερικανική κοινωνία.

Το βιβλίο ‘Νέμεσις’, στο οποίο αναφέρθηκε ως το τελευταίο του, γράφτηκε το 2009 και κυκλοφόρησε το 2010.

Όπως εξήγησε ο Ροθ στο «Les inRocks», πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε ότι το τέλος πλησιάζει και αποφάσισε να διαβάσει όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα και μετά να διαβάσει όλα τα δικά του βιβλία με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

«Ηθελα να δω αν σπατάλησα τη ζωή μου γράφοντας», είπε. «Και σκέφτηκα ότι ήμουν τελικά επιτυχημένος. Στο τέλος της ζωής του, ο πυγμάχος Τζο Λιους είχε πει: ‘Εκανα το καλύτερο που μπορούσα με αυτά που είχα’. Αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω για τη δουλειά μου: έκανα το καλύτερο με αυτά που είχα. Και μετά από αυτό αποφάσισα ότι είχα τελειώσει με το γράψιμο. Αρκετά! Δεν νιώθω πια τον φανατισμό να γράψω, όπως ένιωθα τόσο καιρό».

Στη βιβλιογραφία του Φίλιπ Ροθ περιλαμβάνονται τα έργα «Αντίο, Κολόμπους», «Επιχείρηση Σάυλωκ», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Αμερικανικό Ειδύλλιο» για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1997, «Το Ανθρώπινο στίγμα», «Η συνομωσία εναντίον της Αμερικής», «Το ζώο που ξεψυχά» και «Νεμεσίς».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕRIC THAYER

You May Also Like

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Λεβέντειο Πινακοθήκη

Όσος «θόρυβος» έγινε προ του ανοίγματος της Πινακοθήκης Λεβέντη, άλλη τόση σιωπή επικράτησε για ...

Παγκόσμια Μέρα Μουσικής στην Πλατεία Ηρώων

Μια γιορτή με ήχους και χρώματα στην Πλατεία Ηρώων την Τετάρτη 21 Ιουνίου H ...

Κυπριακή συμμετοχή στην έκθεση Βιβλίου της Λειψίας

Στο φόρουμ «Μικρές γλώσσες, Μεγάλες λογοτεχνίες» της Έκθεσης Βιβλίου της Λειψίας συμμετείχε και φέτος ...

«Δεν πάμε ακόμα σε δίκη» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Αυτό ζητάει η παγκόσμια κοινότητα, το ...

Έργα τέχνης αξίας 1 δις φτάνουν στην Κύπρο

Γράφει ο Μανώλης Καλατζής Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς στην Κύπρο και αποθήκευσης έργων τέχνης, αξίας ...

Δύο συναυλίες από τους Haguers Organ Trio

Οι Haguers Organ Trio, τρεις Κύπριοι μουσικοί οι οποίοι δημιούργησαν το μουσικό τους σχήμα ...

X