Φίλιπ Ροθ | «I’m done», λέει και αποσύρεται από τη συγγραφή

«Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το ‘Νέμεσις’ είναι το τελευταίο μου βιβλίο». Με αυτή την δήλωση στο γαλλικό περιοδικό «Les inRocks», ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη συγγραφική δραστηριότητα, την οποία επιβεβαίωσε και ο εκδοτικός του οίκος, Houghton Mifflin Harcourt. 

«Είπε ότι είναι αλήθεια», ανέφερε η Λόρι Γκλέιζερ, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου, έπειτα από επικοινωνία με τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο Φίλιπ Ροθ θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Αμερικανός λογοτέχνης. Εβδομήντα οκτώ ετών σήμερα, ο Ροθ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ανελλειπώς στη λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για γενιές λογοτεχνών και αναγνωστών.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό Les inRocks, δήλωσε ότι δεν θέλει να γράφει άλλο:

«Είμαι 78 ετών πια. Δεν γνωρίζω τίποτα για τη σημερινή Αμερική. Τη βλέπω στην τηλεόραση, αλλά δεν τη ζω», σημείωσε στη συνέντευξή του ο Ροθ, ο οποίος θεωρείται «ψυχαναλυτής» της Αμερικής, καθώς στο έργο του ανέλυσε και αποκωδικοποίησε καλύτερα από κάθε άλλον τη μεταπολεμική αμερικανική κοινωνία.

Το βιβλίο ‘Νέμεσις’, στο οποίο αναφέρθηκε ως το τελευταίο του, γράφτηκε το 2009 και κυκλοφόρησε το 2010.

Όπως εξήγησε ο Ροθ στο «Les inRocks», πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε ότι το τέλος πλησιάζει και αποφάσισε να διαβάσει όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα και μετά να διαβάσει όλα τα δικά του βιβλία με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

«Ηθελα να δω αν σπατάλησα τη ζωή μου γράφοντας», είπε. «Και σκέφτηκα ότι ήμουν τελικά επιτυχημένος. Στο τέλος της ζωής του, ο πυγμάχος Τζο Λιους είχε πει: ‘Εκανα το καλύτερο που μπορούσα με αυτά που είχα’. Αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω για τη δουλειά μου: έκανα το καλύτερο με αυτά που είχα. Και μετά από αυτό αποφάσισα ότι είχα τελειώσει με το γράψιμο. Αρκετά! Δεν νιώθω πια τον φανατισμό να γράψω, όπως ένιωθα τόσο καιρό».

Στη βιβλιογραφία του Φίλιπ Ροθ περιλαμβάνονται τα έργα «Αντίο, Κολόμπους», «Επιχείρηση Σάυλωκ», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Αμερικανικό Ειδύλλιο» για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1997, «Το Ανθρώπινο στίγμα», «Η συνομωσία εναντίον της Αμερικής», «Το ζώο που ξεψυχά» και «Νεμεσίς».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕRIC THAYER

You May Also Like

Διαχωρίζει τη θέση της η ΕΘΑΛ

Σε σχέση με το κοινό μέτωπο των τεσσάρων μεγάλων θεάτρων κατά του ΘΟΚ και ...

Έκθεση της Μάγιας Χατζηγεωργίου στο Παρίσι

Την πρώτη της ατομική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Κύπρια εικαστικός ...

Η Ανιές Βαρντά φωτίζει την αφίσα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών

Μετά το φιλί του Ζαν Πολ Μπελμοντό και της Άννα Καρίνα από την ταινία ...

Προτεραιότητα η ασφάλεια των έργων που θα επιστραφούν

Το θέμα του χώρου όπου θα μεταφερθούν οι 210 πίνακες ζωγραφικής Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών από ...

Μια «κακή στιγμή» το μεταλλικό φαράσι

Για μια «κακή στιγμή» με την οποία υποβαθμίζεται ολόκληρο το έργο του τμήματος Αρχαιοτήτων ...

Ντίλαν και άλλοι τραγουδούν Χανκ Γουίλιαμς [βίντεο]

Ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τζακ Γουάιτ, η Νόρα Τζόουνς και η Σέριλ Κρόου είναι ...

X