Άδειες καρέκλες για τον Τζαφάρ Παναχί και την Νασρίν Σοτούντεχ

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίμησε χθες την δικηγόρο Νασρίν Σοτούντεχ και τον σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του σώματος, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο υφυπουργός Προεδρίας Ανδρέας Μαυρογιάννης απένειμαν συμβολικά το αμφιλεγόμενο Νόμπελ της ΕΕ σε 20 Ευρωπαίους πολίτες.

Η χθεσινή μέρα πρόσφερε δυο αλληλοσυμπληρούμενες εικόνες του ευρωπαϊκου πειράματος:

Από τη μια, οι ευρωβουλευτές στάθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τους απόντες βραβευθέντες, επιχειρώντας έτσι να δείξουν στο ιρανικό καθεστώς πως, όπως ανέφερε ο κ. Σουλτς στην ομιλία του, «σας παρακολουθούμε».

Από την άλλη, η εικόνα των Σουλτς και Μπαρόζο να ποζάρουν περιχαρείς με τους 20 πολίτες που παρέλαβαν το Νόμπελ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτάρεσκη, τη στιγμή που τα επιτεύγματα της Ευρώπης συνεχίζουν να απειλούνται.

Όμως, το επικοινωνιακό στοίχημα το κέρδισε το βραβείο που η Ευρώπη έδωσε και όχι αυτό που παρέλαβε, χάρη ειδικά στα μηνύματα που έστειλαν οι βραβευθέντες μέσω των αντιπροσώπων τους, της δικαστικού και νομπελίστριας Σίριν Εμπάντι και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Η δικηγόρος Νασρίν Σοτούντεχ εκτίει από τον περσινό Ιανουάριο ποινή φυλάκισης 6 ετών για τον ρόλο της στην υπεράσπιση, μεταξύ άλλων, ακτιβιστών που ζήτησαν  δίκαιες εκλογές, ενώ έχουν διωχθεί ποινικά ακόμα και οι δικηγόροι της.

Με μήνυμα που διάβασε στην ολομέλεια η κ. Εμπάντι, η κ. Σοτούντεχ μίλησε για το όνειρό της για ανεξάρτητη δικαιοσύνη στη χώρα της όπου πολλοί διαφωνούντες καταλήγουν στη φυλακή, ενώ ακόμα και οι συγγενείς τους διώκονται και παρενοχλούνται από το καθεστώς. «Στον ιρανικό λαό αξίζει να έχει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Η δημοκρατία είναι οικουμενική κληρονομιά, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προστατεύσουμε», τόνισε.

Στο μήνυμά του ο σκηνοθέτης Τζαφαρ Παναχί, ο οποίος τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό, εξήγησε πως αν και η καταδίκη του θα μπορούσε να θεωρηθεί μήνυμα να φύγει από τη χώρα και να μην επιστρέψει, αυτός επέλεξε να παραμείνει, αν και το γεγονός ότι η κυβέρνηση του απαγορεύει πλέον να φτιάχνει ταινίες είναι ένας «αργός θάνατος για έναν σκηνοθέτη».

Στην ομιλία του ο κ. Γαβράς τόνισε ένα σημείο που αποτέλεσε κεντρικό θέμα της χθεσινής ημέρας: πως η Ευρώπη συχνά απογοητεύει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μιλάμε για μια χώρα που είναι μια τεράστια φυλακή, όπου όμως μπαίνουν δικοί μας ’αρουραίοι’ που κερδίζουν λεφτά παρά τις απαγορεύσεις», ανέφερε με νόημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Σιρίν Εμπάντι πρότεινε «μικρές κυρώσεις», όπως την επέκταση της μαύρης λίστας των μελών του καθεστώτος στους οποίους δεν θα επιτρέπονται οι οικονομικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, οι οποίες να επηρεάζουν τις ελίτ και όχι τον λαό.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Αυτές είναι οι κυπριακές ταινίες του Cyprus Film Days 2019

Πέντε κυπριακές ταινίες, εκ των οποίων οι δύο ήδη πολυβραβευμένες σε διεθνείς φεστιβαλικές διοργανώσεις, ...

Tres Sonadores

Το στούντιο Ma.ti.ta παρουσιάζει : Οι trio soñadores αγαπούν τα ταξίδια, τα όνειρα και ...

Τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Κύπρου μπορούν να διεκδικήσουν τα EFFE Label και EFFE Award 2019-2020

Πρόσκληση προς όλα τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Κύπρο για εγγραφή στο FestivalFinder.eu ...

73ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ: Από τη ψυχολογική βία του 19ου στην ωμότητα του 21ου αιώνα

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Η καταπίεση πίσω από το ρομαντισμό του 19ου αιώνα, στην ...

Tο μακροβιότερο ιαπωνικό anime Sazae-san διακόπτεται λόγω της πανδημίας

Το τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει τη σειρά animation από το 1969, την μακροβιότερη στον ...

Κωστής Μαραβέγιας παραλιακά και δωρεάν

Την τρίτη του συναυλία στην Κύπρο -και πρώτη σε ανοιχτό χώρο- θα δώσει ο ...

X