Έκθεση του Κωνσταντίνου Στεφάνου στην γκαλερί Μορφή

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 19:30 ο Κωνσταντίνος Στεφάνου παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στην γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό.

«Προσπαθώ να ‘χορογραφήσω’ χαρακτήρες που να προσφέρουν μια αλληγορική ματιά στην καθημερινή μάχη της ζωής», αναφέρει σε σημείωμά του ο εικαστικός.

«Με την υιοθέτηση προσωπείου – μάσκας και διαμέσου της τέχνης της παράστασης, οι ήρωες ξεχνούν και αποστασιοποιούνται από τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Χρησιμοποιώ παραδοσιακές τεχνικές ζωγραφικής με προσοχή και ειλικρίνεια κάποτε στην λεπτομέρεια. Παίρνω την άδεια και με ελευθερία αλλοιώνω την ανθρώπινη ανατομία των ενηλίκων και την φέρνω πιο κοντά στα μέτρα των παιδιών.

Στους πίνακες αυτούς οι ενήλικες χαρακτήρες ζουν και αναβιώνουν τις επιθυμίες που είχαν στο παρελθόν, ποζάρουν και γίνονται ξανά παιδιά.  Η πόζα είναι δεύτερη φύση για τα παιδιά και τα ίδια έχουν βαθιά επίγνωση της δύναμης της παράστασης.

Με τη δυσαναλογία του προσώπου – σώματος επιδιώκω να δώσω περισσότερη ένταση στο πρόσωπο, αφού από αυτό ελκόμαστε περισσότερο οι άνθρωποι στην προσπάθειά μας να μάθουμε από τους άλλους, να εκμαιεύσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να επικοινωνήσουμε και τελικά να μάθουμε καλύτερα τον ίδιο τον εαυτό μας.

Μέσα από το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό θέλω να αποτυπώσω την πραγματικότητα που ζούμε, καυτηριάζοντας τα κοινωνικά στερεότυπα, τις συμβάσεις και τους κανόνες που είναι στην ουσία ανθρώπινες κατασκευές, χωρίς διαχρονική ισχύ, ούτε οικουμενική υπόσταση.

Ο αυτοσαρκασμός αποδυναμώνει τον εγωισμό μας και μας απελευθερώνει από πολλά βάρη. Αποτυπώνει συνάμα τον παραλογισμό της ύπαρξής μας, της ζωής και του κόσμου.

Οι επιπτώσεις μιας δυσκολίας ή μιας κρίσης μπορεί να εκδηλωθούν και με τάσεις φυγής – για παράδειγμα, με όχημα ένα ξύλινο αλογάκι από την παιδική ηλικία. Όχι με την έννοια της αποποιήσεως ευθυνών αλλά της ανάσας από τα καθημερινά προβλήματα και τη ρουτίνα.

 Ένα άλλο σύμβολο, όχημα μηνυμάτων που εμπλέκω, είναι τα φουσκωτά παιδικά παιχνίδια. Τα φουσκωτά παιχνίδια περικλείουν μόνο αέρα.  Όταν είναι πλήρη, συμβολίζουν τη διαφύλαξη της ζωής, την αισιοδοξία και την επιβίωση σε όλες τις κρίσεις που περνάμε. Άλλωστε όταν παίρνεις μια βαθιά αναπνοή για να γεμίσεις το αντικείμενο, η όλη διαδικασία αποτελεί αισιοδοξία και ζωή.

Τα σκηνικά αντικείμενα συμπληρώνονται με τους ανθούς της αμυγδαλιάς και την πορτοκαλιά, που με αναφορές στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Κύπρο, ξυπνούν γλυκές μνήμες του παρελθόντος, αφού ζούμε σε καιρούς δύσκολους και άνυδρους και προτάσσουν την ελπίδα  για τα καλύτερα που θα έρθουν».

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 11 Δεκεμβρίου, στις 19:30 στην γκαλερί Μορφή [Αγκύρας 84, Λεμεσός]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2013. Δείτε τα έργα στην ιστοσελίδα της γκαλερί, www.morfi.org. Πληροφορίες τηλ. 25378733.

You May Also Like

Δημοτικό Θέατρο: Πρεμιέρα τον Μάρτιο

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα Τον ερχόμενο Μάρτιο παραδίδεται εκτός απροόπτου το πλήρες ανακαινισμένο και ...

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη μουσική σκηνή RED

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα βρίσκεται στη Λευκωσία για δύο συναυλίες στις 26 και 27 ...

16 χιλιάδες λίρες για σπάνια φωτογραφία των Beatles

Θα μπορούσε να είναι η φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου Abbey Road, των Beatles. ...

Πέθανε ο Billy Paul

Ο χώρος της τζαζ και της σόουλ μουσικής θρηνεί τον θάνατο του τραγουδιστή Billy ...

«Αυστραλός της χρονιάς» ο Τζέφρι Ρας

«Αυστραλός της Χρονιάς» ανακηρύχτηκε για το 2012 ο διακεκριμένος ηθοποιός Τζέφρι Ρας, με την ...

X