«Επανεκκίνηση τώρα» στο ΕΚΑΤΕ

Με σύνθημα «Επανεκκίνηση τώρα», το νεοεκλεγέν συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών με πρόεδρο τη Νίτσα Χατζηγεωργίου παρουσίασε χτες στον Τύπο τον προγραμματισμό του για το 2013.

Στοχεύοντας σε ένα «άνοιγμα προς την κοινωνία», η νέα πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ υπογράμμισε χτες τη σημασία της δραστηριοποίησης του Επιμελητηρίου και της δημιουργικής επαναπροσαρμογής του στα σύγχρονα δεδομένα, εικαστικά και κοινωνικά.

Η οπτική γωνία μέσα από την οποία το νέο διοικητικό συμβούλιο βλέπει το πλαίσιο γίνεται ξεκάθαρη μέσα από την εισαγωγική τοποθέτηση στην παρουσίαση του προγραμματισμού:

«Στις μέρες μας, τα μελανά χρώματα της κρίσης, η ανεργία, η μείωση του εισοδήματος, η γενικευμένη αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας. Η λιτότητα κυριαρχεί στην Ευρώπη, ενώ η άνοδος του φασισμού καταδεικνύει το έλλειμμα δημοκρατικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις χώρες της. Η δικτατορία των αγορών οδηγεί στην ολιγαρχία των οικονομικά ισχυρών».

Θεωρώντας ουσιαστική τη θέση και τον ρόλο της τέχνης στο νέο πλαίσιο που υπαγορεύουν οι συνθήκες της κρίσης, το νέο δ.σ. επιδιώκει μέσα από τον προγραμματισμό του νέου έτους να επανατοποθετήσει το ΕΚΑΤΕ στον χάρτη της σύγχρονης εικαστικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κρίση υπέρ μας και θα δουλέψουμε εν μέσω κρίσης. Δεν θα σταματήσουμε επειδή δεν υπάρχουν τα κονδύλια», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου μιλώντας στον «Π».

Νέες δράσεις

Αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη της προεδρίας του ΕΚΑΤΕ από τη δραστήρια προκάτοχό της Δάφνη Τριμικλινιώτη, η νέα πρόεδρος έχει κληρονομήσει αρκετές δραστηριότητες και παράλληλα έχει τροχοδρομήσει αρκετές καινούργιες. Στην ατζέντα της, ανάμεσα σε άλλα, βρίσκεται η «δημιουργία νομικού προσώπου του ΕΚΑΤΕ, το θέμα του 1% στα δημόσια κτήρια, οι εργασίες για τον Πυγμαλίωνα -την εταιρεία που θα παρακολουθεί την κίνηση των έργων τέχνης και θα διεκδικεί τα δικαιώματα των καλλιτεχνών-, το virtual μουσείο και το αρχείο καλλιτεχνών, όπως και η ιστορική έκδοση για τα πενηντάχρονα του ΕΚΑΤΕ (2014). Στα πλαίσια αυτά θα έχουμε έξι ατομικές εκθέσεις των ιδρυτικών μελών στο Επιμελητήριο ξεκινώντας με τη Μίνα Ιακώβου» σημειώνει η Νίτσα Χατζηγεωργίου.

Και για την Μπιενάλε…
«Οι καλλιτέχνες να δολοφονήσουν τους curators»!

Στη συνέντευξη Τύπου παρούσα ήταν και η εικαστικός Ελένη Νικοδήμου, μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου, η οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί σε σχέση με τις χαρακτηριστικά έντονες απόψεις που εξέφρασε για την Μπιενάλε Βενετίας και τη διαδικασία επιλογής φέτος: «Θεωρώ την πρόταση προβοκατόρικη», είπε.
«Τα τελευταία είκοσι χρόνια γίνεται μια πλατιά συζήτηση για τον ρόλο των επιμελητών εκθέσεων οι οποίοι ορίζουν την τέχνη, καθορίζουν και επιλέγουν αυτό που είναι σύμφωνο με το δικό τους γούστο και έτσι ουσιαστικά, αναιρείται ο ρόλος του καλλιτέχνη. Οι curator (επιμελητές) «δολοφονούν» την τέχνη. Το θέμα είναι πότε οι καλλιτέχνες θα αποφασίσουν να «δολοφονήσουν» τους curator (από φιλοσοφικής άποψης).»
Η κ. Νικοδήμου προτίθεται, όπως ανέφερε στον «Π», να αποστείλει την πιο πάνω πρόταση στον επιμελητή της συμμετοχής της Κύπρου και της Λιθουανίας. «Από τη στιγμή που το όνειρο κάθε καλλιτέχνη είναι να πάει στην Μπιενάλε, για μένα ήταν καλύτερο αυτό που γινόταν παλιά, να αποστέλλεται ένας καλλιτέχνης αριστίνδην για να τιμηθεί το έργο του».

Ολιγάρκεια / Ολιγαρχία

«Μέσα από ένα πνεύμα ολιγάρκειας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με συμμαζεμένο προϋπολογισμό και ορθολογική διαχείριση, το ΕΚΑΤΕ προχωρεί στην υλοποίηση μιας πληθώρας δράσεων που απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας για ουσιαστική παρέμβαση των καλλιτεχνών στη δύσκολη καθημερινότητα».

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΕΚΑΤΕ για τη νέα χρονιά είναι η δημιουργία Virtual Μουσείου μέσα από το οποίο ο διαδικτυακός επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να «περιπλανηθεί» σε εκθέσεις και να περιεργαστεί πίνακες και αντικείμενα.

Όσο αφορά τις εκθεσιακές δραστηριότητες, προγραμματίζεται η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων υπό τη γενική θεματική «Ολιγάρκεια / Ολιγαρχία», με συμμετοχή Κύπριων εικαστικών και προσκεκλημένων εικαστικών από τον «ευρωπαϊκό νότο» και η εικαστική παρέμβαση / περφόρμανς / ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Επαιτεία», η οποία περιγράφεται ως εξής:

«Σε δημόσιο χώρο της Λευκωσίας, εικαστικοί περφόρμερ, χορευτές και εθελοντές, ρακένδυτοι, σε σκηνικό από σκουπίδια χορεύουν τον πόνο της επαιτείας και ενώνουν δυνάμεις. Το δρώμενο και η προετοιμασία του καταγράφεται σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους».

Παράλληλα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, θα διοργανωθεί έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής η οποία περιγράφεται ως εξής: «οι καλλιτέχνες θυμούνται την ιστορία και τιμούν τους αγώνες των μαθητών και του λαού για απελευθέρωση».

Και residency

Από τα σημαντικά σημεία του προγραμματισμού είναι η πρόθεση του ΕΚΑΤΕ να ενοικιάσει μία αποθήκη σε περιοχή εντός Λευκωσίας, η οποία θα φιλοξενεί εκθέσεις και δράσεις, ενώ ο «χώρος θα παραχωρείται σε νέους και άπορους καλλιτέχνες, μετά από διαδικασία επιλογής, στα πλαίσια του θεσμού Resident Artist».

Στο πρόγραμμα βρίσκονται επίσης σειρά διαλέξεων, παιδικά / εκπαιδευτικά προγράμματα και προβολές ντοκιμαντέρ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • Show Comments

You May Also Like

Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης

Η ΕΘΑΛ πάει Ριάλτο με το έργο «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης». Η πρώτη ...

Mike deGruy και Andrew Wight οι νέες απώλειες της 7ης Τέχνης

Ο συμπαραγωγός και ο κινηματογραφιστής της πιο πετυχημένης αυστραλιανής ταινίας του 2011, Sanctum, βρήκαν ...

Cyprus film days | We need to talk about Kevin

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει το φετινό Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» μέσα από τις ταινίες ...

Η Τuba Ozchorekchi Δημητρίου εκθέτει στην Πύλη Αμμοχώστου

Η Τούπα, μια ενθουσιώδης αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Πύλη ...

3ο Afro Banana Republic στο δάσος Αθαλάσσας

Ενα ολόκληρο χρόνο είχαν στο μυαλό τους την τρίτη έκδοση του μουσικού φεστιβάλ «The ...

Σεμινάριο κινηματογράφου με τον Γιάννη Οικονομίδη

Η ΕΘΑΛ διοργανώνει στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου τριήμερο σεμινάριο για τον σύγχρονο ...

X