Οι μηχανές του Ντα Βίντσι στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Την έκθεση Da Vinci Machines – An exhibition of Genius θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από τις 3 Ιανουαρίου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό.

Την έκθεση παρουσιάζει η FBME Bank, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια παρουσίας και δράσης της στην Κύπρο.

Μέσα από την έκθεση, τόσο οι φιλότεχνοι αλλά και οι λάτρεις της μηχανικής θα μπορούν να θαυμάσουν και να γνωρίσουν την ιδιοφυΐα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 60 μοντέλα τα οποία βασίζονται στα πρωτότυπα σχέδια του πολυμήχανου δημιουργού, όπως αυτά περιγράφονται με απόλυτη λεπτομέρεια και στα βιβλία «κώδικές» του.

Τα μοντέλα αυτά είναι χωρισμένα σε ενότητες: Πολεμικές μηχανές, Ιπτάμενες μηχανές, Ναυτικές και Υδραυλικές μηχανές αλλά και μηχανές βασισμένες στις βασικές αρχές τις μηχανικής.

Οι επισκέπτες μπορούν να τα αγγίξουν αλλά και να τα χειριστούν, αποκτώντας έτσι από πρώτο χέρι την εμπειρία του τρόπου λειτουργίας τους.

Επεξηγηματικές σημειώσεις και σχέδια του Ντα Βίντσι συνοδεύουν το κάθε μοντέλο. Οι μηχανές αλλά και τα κινούμενα σχέδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνθέτουν και ενισχύουν την επιστημονική πολιτιστική εμπειρία της έκθεσης, εμπνευστές της οποίας είναι οι επιστήμονες και μελετητές του οργανισμού «Niccolai Τeknoart SNC» και το μουσείο Leonardo Da Vinci στη Φλωρεντία, υπό την υψηλή προστασία της πόλης της Φλωρεντίας.

Πέρα από τις μηχανές, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να μελετήσουν πιστά αντίγραφα από 15 πίνακες του μεγάλου καλλιτέχνη.

Η έκθεση είναι περιοδεύουσα και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις του κόσμου: φυσικά στη Φλωρεντία, στη Βενετία, Νάπολη, Βαρσοβία, Μαδρίτη, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Βιέννη, Βερολίνο και σε μακρινούς προορισμούς  όπως στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 3 Ιανουαρίου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη [Χαρουπόμυλοι / περιοχή Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού] όπου θα παραμείνει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

Όλα τα έσοδα από την έκθεση θα δοθούν στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του ΙΙΙ για Παιδιά προσδίδοντας έτσι στο γεγονός αυτό, εκτός από το σημαντικό πολιτιστικό του χαρακτήρα, και μια μεγάλη κοινωνική προσφορά.

You May Also Like

Προβολή για τα 30χρονα από τη πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από το ιστορικό γεγονός της πτώσης του Τείχους ...

Trio Tekke live

Ολοκληρώνουν απόψε με μια συναυλία στο Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης τη σειρά συναυλιών για την ...

«Ετυ(ο)μολογία» στο Παλιό Ξυδάδικο

Ένα θεατρικό μονόλογο που πραγματεύεται τον κατακερματισμό της ανθρώπινης ύπαρξης παρουσιάζει ο Μάριος Ιωάννου, ...

Ξεναγήσεις στις εκθέσεις του Λεβέντειου

Ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιανουάριο και ...

“Τούτη η δουλειά π’ αρκέψαμεν” στο Σατιρικό Θέατρο

Με την ελπίδα ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς και πολύ δύσκολες  συνθήκες τις οποίες ...

Ταυτόχρονες προβολές από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης στο Frederick

Ένα μέρος του προγράμματος του  14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα» θα ...

X