Συνωμότες σκότωσαν τον Ραμσή Γ’, με θανάσιμο κόψιμο στον λαιμό

Συνωμότες σκότωσαν τον Ραμσή Γ’, τον τελευταίο Φαραώ του Νέου Βασιλείου με πραγματική εξουσία επί της Αιγύπτου, ισχυρίζονται επιστήμονες βασισμένοι στα ευρήματα αξονικής τομογραφίας η οποία διεξήχθη στη μούμια του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο θάνατος του Ραμσή Γ’, ο οποίος θεωρούνταν «επί γης θεός», επήλθε μετά από βαθύ κόψιμο επτά εκατοστών στον λαιμό, το οποίο επέφεραν ένας ή περισσότεροι δολοφόνοι, εν γνώσει της συζύγου του -η οποία έκανε τα «στραβά μάτια»- και του φιλόδοξου γιου του.

Οι ίδιοι επιστήμονες ενισχύουν προηγούμενες έρευνες (του 2008), σύμφωνα με τις οποίες η γνωστή ως «μούμια που ουρλιάζει», ανήκει στον γιο του Ραμσή Γ’, Πενταβέρε, ο οποίος εξαναγκάστηκε να αυτοκτονήσει μετά την αποκάλυψη ότι υποκίνησε τη δολοφονία του πατέρα του.

Καμία αμφιβολία

«Δεν έχω σχεδόν καμία αμφιβολία πως ο Ραμσής Γ’ πέθανε εξαιτίας του κοψίματος στο λαιμό», αναφέρει ο παλαιοπαθολόγος Άλμπερτ Ζινκ. «Αυτό το κόψιμο είναι τόσο βαθύ και σχετικά μεγάλο, που σχεδόν φτάνει στη σπονδυλική του στήλη. Δεν μπορεί παρά να ήταν θανάσιμο τραύμα».
Το κόψιμο στον λαιμό του Φαραώ παρέμενε για χρόνια κρυμμένο, καθώς οι γάζες που κάλυπταν τον λαιμό της μούμιας δεν ήταν δυνατό να αφαιρεθούν, για λόγους συντήρησής της. Τα ευρήματα ενδέχεται να ρίχνουν φως και στην αιτία θανάτου του Φαραώ, για την οποία υπάρχει διαμάχη δεκαετιών ανάμεσα στους ιστορικούς.
Μία πηγή πληροφόρησης για τον θάνατό του, στην ηλικία των 65 ετών περίπου, είναι ο γνωστός ως «Κανόνας του Τορίνο» πάπυρος, όπου καταγράφονται τέσσερις δίκες συνωμοτών της δολοφονίας του Βασιλιά. Ανάμεσά τους, η μία από τις δύο γνωστές συζύγους του, η Τίι, και ο ο γιος της, Πενταβέρε.
Σύμφωνα με τον «Κανόνα του Τορίνο», ο Πενταβέρε, ο μόνος από τους πολλούς γιους του Ραμσή που επαναστάτησαν εναντίον του, ήταν αναμεμειγμένος στη συνωμοσία, βρέθηκε ένοχος στη δίκη και έπειτα αυτοκτόνησε.

Με τη μέθοδο DNA

Ο δρ Ζινκ και οι συνεργάτες του μελετούν εδώ και ένα χρόνο τη μούμια του Ραμσή Γ’, αλλά και μιας αγνώστων στοιχείων μούμιας η οποία είχε θαφτεί σε βασιλικό τάφο κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων (γνωστή ως «Άγνωστος Άνδρας Ε» και «Μούμια που ουρλιάζει»).

Και οι δύο μούμιες φυλάσσονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, όπου διενεργήθηκαν αξονικές τομογραφίες και τεστ DNA. Η εξέταση της μούμιας του Ραμσή έδειξε ότι ο Φαραώ έφερε κόψιμο βάθους επτά ολόκληρων εκατοστών στον λαιμό, λίγο πάνω από τον λάρυγγα, που πιθανότατα έγινε με κοφτερή λεπίδα και προκάλεσε άμεσο θάνατο.

«Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο ακτινογραφίες της μούμιας και αυτές δεν αποκάλυπταν το παλιό τραύμα. Παλιότερα δεν υπήρχε πρόσβαση σε αξονικό τομογράφο. Είμαστε έκπληκτοι από το εύρημά μας. Ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η τομή τον σκότωσε, αλλά πιστεύουμε ότι έτσι έγινε. Θεωρητικά θα μπορούσαν να την έχουν κάνει οι ταριχευτές, όμως δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο παράδειγμα για κάτι τέτοιο», λέει ο δρ Ζινκ.

Επιπλέον, τα γενετικά τεστ αποκάλυψαν ότι η αγνώστων στοιχείων σορός ανήκει σε νεαρό άντρα, ο οποίος ήταν 18 ετών όταν πέθανε και ήταν εξ αίματος συγγενής του Ραμσή Γ’. Ενισχύεται, έτσι, η θέση πως η εν λόγω μούμια ανήκε στον γιο του Ραμσή Γ’,  Πενταβέρε.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Συμπαραστέκεται στην ΕΡΤ η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου

Την συμπαράστασή της προς τους συναδέλφους της ΕΡΤ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση ...

«Επανεκκίνηση τώρα» στο ΕΚΑΤΕ

Με σύνθημα «Επανεκκίνηση τώρα», το νεοεκλεγέν συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών με πρόεδρο τη ...

Θ. Μικρούτσικος: γιατί θα έρθει στη συναυλία

Πώς αιτιολογεί ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και τραγουδοποιός Θάνος Μικρούτσικος την παρουσία του στην ...

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Πρόσκληση για την κυπριακή συμμετοχή

Ικανοποιητικό χρόνο στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου να οργανώσει τη συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή ...

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ένας από τους ...

Έναρξη υποβολής αιτήσεων στις Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2014

Αιτήσεις συμμετοχής στην 12η έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2014» δέχονται ...

X