Συνωμότες σκότωσαν τον Ραμσή Γ’, με θανάσιμο κόψιμο στον λαιμό

Συνωμότες σκότωσαν τον Ραμσή Γ’, τον τελευταίο Φαραώ του Νέου Βασιλείου με πραγματική εξουσία επί της Αιγύπτου, ισχυρίζονται επιστήμονες βασισμένοι στα ευρήματα αξονικής τομογραφίας η οποία διεξήχθη στη μούμια του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο θάνατος του Ραμσή Γ’, ο οποίος θεωρούνταν «επί γης θεός», επήλθε μετά από βαθύ κόψιμο επτά εκατοστών στον λαιμό, το οποίο επέφεραν ένας ή περισσότεροι δολοφόνοι, εν γνώσει της συζύγου του -η οποία έκανε τα «στραβά μάτια»- και του φιλόδοξου γιου του.

Οι ίδιοι επιστήμονες ενισχύουν προηγούμενες έρευνες (του 2008), σύμφωνα με τις οποίες η γνωστή ως «μούμια που ουρλιάζει», ανήκει στον γιο του Ραμσή Γ’, Πενταβέρε, ο οποίος εξαναγκάστηκε να αυτοκτονήσει μετά την αποκάλυψη ότι υποκίνησε τη δολοφονία του πατέρα του.

Καμία αμφιβολία

«Δεν έχω σχεδόν καμία αμφιβολία πως ο Ραμσής Γ’ πέθανε εξαιτίας του κοψίματος στο λαιμό», αναφέρει ο παλαιοπαθολόγος Άλμπερτ Ζινκ. «Αυτό το κόψιμο είναι τόσο βαθύ και σχετικά μεγάλο, που σχεδόν φτάνει στη σπονδυλική του στήλη. Δεν μπορεί παρά να ήταν θανάσιμο τραύμα».
Το κόψιμο στον λαιμό του Φαραώ παρέμενε για χρόνια κρυμμένο, καθώς οι γάζες που κάλυπταν τον λαιμό της μούμιας δεν ήταν δυνατό να αφαιρεθούν, για λόγους συντήρησής της. Τα ευρήματα ενδέχεται να ρίχνουν φως και στην αιτία θανάτου του Φαραώ, για την οποία υπάρχει διαμάχη δεκαετιών ανάμεσα στους ιστορικούς.
Μία πηγή πληροφόρησης για τον θάνατό του, στην ηλικία των 65 ετών περίπου, είναι ο γνωστός ως «Κανόνας του Τορίνο» πάπυρος, όπου καταγράφονται τέσσερις δίκες συνωμοτών της δολοφονίας του Βασιλιά. Ανάμεσά τους, η μία από τις δύο γνωστές συζύγους του, η Τίι, και ο ο γιος της, Πενταβέρε.
Σύμφωνα με τον «Κανόνα του Τορίνο», ο Πενταβέρε, ο μόνος από τους πολλούς γιους του Ραμσή που επαναστάτησαν εναντίον του, ήταν αναμεμειγμένος στη συνωμοσία, βρέθηκε ένοχος στη δίκη και έπειτα αυτοκτόνησε.

Με τη μέθοδο DNA

Ο δρ Ζινκ και οι συνεργάτες του μελετούν εδώ και ένα χρόνο τη μούμια του Ραμσή Γ’, αλλά και μιας αγνώστων στοιχείων μούμιας η οποία είχε θαφτεί σε βασιλικό τάφο κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων (γνωστή ως «Άγνωστος Άνδρας Ε» και «Μούμια που ουρλιάζει»).

Και οι δύο μούμιες φυλάσσονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, όπου διενεργήθηκαν αξονικές τομογραφίες και τεστ DNA. Η εξέταση της μούμιας του Ραμσή έδειξε ότι ο Φαραώ έφερε κόψιμο βάθους επτά ολόκληρων εκατοστών στον λαιμό, λίγο πάνω από τον λάρυγγα, που πιθανότατα έγινε με κοφτερή λεπίδα και προκάλεσε άμεσο θάνατο.

«Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο ακτινογραφίες της μούμιας και αυτές δεν αποκάλυπταν το παλιό τραύμα. Παλιότερα δεν υπήρχε πρόσβαση σε αξονικό τομογράφο. Είμαστε έκπληκτοι από το εύρημά μας. Ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η τομή τον σκότωσε, αλλά πιστεύουμε ότι έτσι έγινε. Θεωρητικά θα μπορούσαν να την έχουν κάνει οι ταριχευτές, όμως δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο παράδειγμα για κάτι τέτοιο», λέει ο δρ Ζινκ.

Επιπλέον, τα γενετικά τεστ αποκάλυψαν ότι η αγνώστων στοιχείων σορός ανήκει σε νεαρό άντρα, ο οποίος ήταν 18 ετών όταν πέθανε και ήταν εξ αίματος συγγενής του Ραμσή Γ’. Ενισχύεται, έτσι, η θέση πως η εν λόγω μούμια ανήκε στον γιο του Ραμσή Γ’,  Πενταβέρε.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Πινακοθήκη Λεβέντη : Νέοι αστερισμοί

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου / Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου Πόσο σημαντική μπορεί να είναι σήμερα ...

«Η Σύγχρονη Κεραμική Συναντά την Ιστορία» / Artists’ Bazaar στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας οργανώνει Artists’ Bazaar με τίτλο «Η ...

Συνεργασία Κύπρου – Λιθουανίας στη Μπιενάλε Βενετίας 2013

Με την Λιθουανία θα συνεργαστεί η Κύπρος για την επόμενη διοργάνωση της εικαστικής διοργάνωσης ...

Παττίχειο | Μεταγραφή από Ριάλτο και έναρξη τον Νιόβρη

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Συνεχείς εξελίξεις θα έχουμε εφεξής από το πολιτιστικό μέτωπο της ...

«Μέρες Σεφέρη» στη Λευκωσία

Ο Θανάσης Βαλτινός, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και άλλοι σημαντικοί ομιλητές έρχονται στην Κύπρο στο πλαίσιο ...

X