Κομματική παρέμβαση και καθυστερήσεις βλέπουν οι εθελοντές για την «Πάφο 2017»

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ίδρυση της εταιρείας «Πάφος 2017» καιγια κομματικές παρεμβάσεις κάνει λόγο η ομάδα των εθελοντών της Πάφου και με ψήφισμά τους στο διαδίκτυο ζητούν μεταξύ άλλων την πιστή τήρηση όλων των συστάσεων της Τελικής Έκθεσης της Κριτικής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα εθελοντών εκφράζει την δυσαρέσκεια και την έντονη ανησυχία της σχετικά με την παρατηρούμενη καθυστέρηση στις διαδικασίες ίδρυσης και  οργάνωσης του θεσμού.

Σε μαζική συγκέντρωση Εθελοντών του «Πάφος 2017» και ευαισθητοποιημένων πολιτών που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο «Αξιοθέα» μετά από πρωτοβουλία ομάδας εθελοντών του «Πάφος 2017», έγινε μια λεπτομερής ανάλυση της Τελικής Έκθεσης της Κριτικής Επιτροπής ημερομηνίας 26/10/2012, του Ερωτηματολογίου (Q&A) της πρότασης (Bid Book) της Πάφου (Α και Β φάση) και της πρότασης  του Δήμαρχου Πάφου ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2012.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης μέσα από γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο, βασισμένοι στα τρία δεσμευτικά έγγραφα που αναφέρονται πιο πάνω, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  1. Παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ίδρυση, οργάνωση και στελέχωση του φορέα που κινδυνεύει να θέσει σε αμφισβήτηση την πρόταση της Πάφου και την αξιοπιστία της απέναντι στην κυβέρνηση της Κύπρου και τον ευρωπαϊκό θεσμό της ΠΠΕ.

  2. Η πρόταση του Δημάρχου Πάφου ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2012 [να προεδρεύει του φορέα] δεν είναι σύμφωνη με το ήδη κατατεθειμένο οργανόγραμμα στο ερωτηματολόγιο (Q&A) της πρότασης (Bid Book) της Πάφου (Α και Β φάση), ούτε με τις συστάσεις της τελικής έκθεσης της κριτικής επιτροπής που θεωρούμε ότι αποτελούν το συμβόλαιο της πόλης μας με τον ευρωπαϊκό θεσμό.

  3. Παρατηρείται επίσης σοβαρή καθυστέρηση στην έναρξη των προσπαθειών των Δήμων στην υλοποίηση των έργων υποδομής με κίνδυνο να μην είναι έτοιμα μέχρι το 2017.

  4. Στην προσπάθεια ίδρυσης του Οργανισμού – Εταιρείας «Πάφος 2017» παρατηρείται έντονη κομματική παρέμβαση με στόχο την ποδηγέτηση του οργανισμού. Διαπιστώνεται πως μια τέτοια  παρέμβαση κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη διαφάνεια  και επιτυχία του θεσμού και είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δήμοι της Επαρχίας Πάφου και οι άλλοι εταίροι για την ανεξάρτητη λειτουργία του φορέα όπως ακριβώς αναφέρονται στην πρόταση της Πάφου (Bid Book) που έδωσε τελικά τη νίκη.

Οι εθελοντές και πολίτες της Πάφου συνέταξαν ομόφωνα ψήφισμα με αιτήματα που προέκυψαν από τα πιο πάνω, το οποίο θα καταθέσουν στους τέσσερις Δήμους [Πάφου, Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς] και στην ένωση κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου.

Στο ψήφισμα ζητείται:

1. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2012 να γίνει η συνίδρυση του Φορέα με τους μετόχους όπως ακριβώς καθορίζεται στο Bid Book της πρότασης της Πάφου.

2. Πιστή τήρηση των Bid Book, Q&A (Α & Β Φάση) και των όλων των συστάσεων της Τελικής Έκθεσης της Κριτικής Επιτροπής για το λόγο ότι αποτελούν τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον Ευρωπαϊκό Θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και γιατί με βάση αυτά κέρδισε η Πάφος τον τίτλο.

3. Οι 4 Δήμοι, οι Κοινότητες και το κράτος να αρχίσουν άμεσα τις διαδικασίες διεκπεραίωσης και ολοκλήρωσης των έργων υποδομής όπως έχουν κατατεθεί στη πρόταση μας.

4. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, ως κύριος μέτοχος της εταιρείας «Πάφος 2017», να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία συντονισμού των υπολοίπων μετόχων και του κράτους ώστε να υλοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες σύστασης του Φορέα όπως ακριβώς ορίζεται στα Bid Book, Q&A (Α & Β Φάση) και Τελική Έκθεση της Κριτικής Επιτροπής.

+ Το ψήφισμα εδώ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία στην τέχνη

Λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στην Αμερική, μια σειρά εκθέσεων στη Νέα ...

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Χωρίς κυπριακή εκπροσώπηση, ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου οι υποψηφιότητες των βραβείων ...

Τα αποτελέσματα του 1ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας

Tο Τμήμα Λευκωσίας της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου, με συγκρατημένη αισιοδοξία, προκήρυξε, πριν μερικούς μήνες, ...

Στον Ντα Βίντσι αποδίδεται πίνακας που βρέθηκε στην Ελβετία

Ένας πίνακας που εκτιμάται ότι αποτελεί έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και θεωρείτο χαμένος ...

Στο σφυρί πορτρέτο του Καβάφη, δια χειρός Εγγονόπουλου

Το πορτρέτο του Κ. Π. Καβάφη, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της επιρροής ...

Διάλεξη «Το Μουσείο Αλλιώς: Το Μουσείο Μπενάκη στον 21ο αιώνα»

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος των μουσείων έχει διευρυνθεί: μουσεία δίχως συλλογές και ...

X