Έκθεση του Ζήνωνα Τζέπρα στην Alpha Gallery

Η Alpha Gallery εγκαινιάζει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 τη δέκατη όγδοη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ζήνωνα Τζέπρα, υπό το γενικό τίτλο «Όχι ακριβώς Μνήμη», σε επιμέλεια της  Έφης Κυπριανίδου.

 

«Ο δεξιοτέχνης της παραστατικής ζωγραφικής αναλαμβάνει, με την ακρίβεια που θα ταίριαζε σ’ έναν νευροχειρούργο – αλλά χωρίς την ψυχρότητα που τέτοιος ρόλος θα απαιτούσε, να εντοπίσει εκείνο το σημείο όπου οι προσωπικές θύμησες συναντώνται, και το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια δικαιολογημένη αφετηρία για τη συγκρότηση της συλλογικής μας μνήμης.

Ο Τζέπρας είναι ένας (μυθ)ιστοριογράφος που έρχεται να ανασκάψει το παρελθόν μας, να καταγράψει τις αναμνήσεις μας, ώστε να μας προσφέρει ένα είδος αρχαιολογίας της μνήμης.  Κάθε του έργο περιέχει στοιχεία για μια βαθύτερη προσωπική και κοινωνική αφήγηση, εν είδει σκελετών κρυμμένων στην ντουλάπα μας.

Την έκθεση «Όχι ακριβώς Μνήμη» διατρέχουν δύο βασικά θέματα: η συλλογική μνήμη και η επίσημη ιστορία, που συνυπάρχουν με τις προσωπικές αναμνήσεις του Τζέπρα και με την δική του υποκειμενική ερμηνεία επί των ιστορικών γεγονότων.

Μέσω της πλαστικής του, που αναδεικνύει στο έπακρο τα δυνατά εννοιολογικά σχήματα με τα οποία ο καλλιτέχνης αντικρίζει τον κόσμο, παρουσιάζει στο κοινό έργα – αφηγήσεις μιας οικογενειακής ζωής, όπου επίμονα μνημονικά επεισόδια διαταράζουν το μοτίβο της ιστορικής αφήγησης, καθώς δεσπόζουσες φυσιογνωμίες της πρόσφατης μας ιστορίας στροβιλίζονται στον καμβά.

Μέσα από μια εξ αγχιστείας συγγένεια με τους μετα-εξπρεσσιονιστές του κινήματος της Νέας Αντικειμενικότητας (Neue Sachlichkeit), ο Τζέπρας στρέφει το σατυρικό του βλέμμα σε ό,τι αποδείχθηκε να είναι μια μορφή υποκριτικού πατριωτισμού, στην άγνοια και την αδιαφορία των ανθρώπων απέναντι στα τεκταινόμενα, στην απληστία και τη διαφθορά των δεκαετιών που επέφεραν την πτώση.  Με αυτό τον τρόπο, τα έργα του Τζέπρα συνιστούν ένα ευφυές σχόλιο στα όρια αυτού που αφελώς αποκαλούμε «φωτογραφική μνήμη»: αυτό δεν είναι μια φωτογραφία; αυτό δεν είναι μια γνήσια ανάμνηση ενός παρελθόντος γεγονότος, τούτο είναι εδώ και τώρα, τούτο είναι η προσέγγιση του μέλλοντος…»

Στην έκθεση «Όχι ακριβώς Μνήμη», οι θεατές καλούνται να ακολουθήσουν τα μονοπάτια αυτής της επιδιωκόμενης και συνειδητής ανασκαφής του παρελθόντος, και -γιατί όχι- να ανασύρουν θραύσματα από τις δικές τους μνήμες και, ενδεχομένως, στιγμές από τη δική τους προσωπική αλήθεια…

Ο Ζήνων Τζέπρας γεννήθηκε το 1969 στο Κάρδιφ της Ουαλίας από γονείς που κατάγονται από την Κέρκυρα και την Κύπρο.  Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης.  Ζει και εργάζεται στην Αγγλία.  Έργα του βρίσκονται στη Κρατική Συλλογή Σύγχρονής Τέχνης, στη συλλογή της Λαϊκής Τράπεζας, στην συλλογή της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζς Κύρπου, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην Alpha Gallery [Λεωφόρος Αρχ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, Λευκωσία – περιοχή Χίλτον]. Πληροφορίες τηλ. 22751325. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 16:30 – 19:30 & Σάββατο 10:30 – 13:00. Ο κατάλογος των έργων παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα www.art.com.cy

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

THE AVANT GARDEN FESTIVAL II

Η Avant Garde παρουσιάζει τo δεύτερο σε σειρά Avant Garden Festival. Δύο βραδιές, 4 ...

In Situ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά θα παρουσιάσει την μακράς διαρκείας περφόρμανς της με τίτλο ...

Είκοσι πέντε χρόνια NiMAC

Είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου συμπληρώνει φέτος το ...

Ο κινηματογράφος στην Κύπρο, σε εικόνες

Μια φωτογραφική έκθεση με εικόνες του κινηματογράφου στην Κύπρο παρουσιάζεται από τις 26 Νοεμβρίου ...

Market In, στην Omikron Gallery

Με το έργο «Market In» του Σωκράτη Σωκράτους ολοκληρώνεται η ομαδική έκθεση «Πενταλογία» που ...

Ικέτιδες του Ευριπίδη: Παραστάσεις στην Κύπρο

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας συνεργάζονται για το ανέβασμα ...

X