Paolo Baiocco | H Λεμεσός μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού

Εμπνευσμένος από τη θάλασσα της Λεμεσού, τις γειτονιές της πόλης αλλά και τους ανθρώπους της, ο Paolo Baiocco αποτυπώνει στον καμβά τα αισθήματά του, εκφράζοντας δημιουργικά την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του για την Κύπρο.

«Ζωγραφίζοντας τη δική μου Λεμεσό, θέλω να την αποτυπώσω όπως τη φαντάζομαι και όπως την αισθάνομαι: σαν τη δεύτερή μου πατρίδα. Να της δώσω τα χρώματά μου» λέει ο Ιταλός καλλιτέχνης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην πατρίδα του και την Λεμεσό, «την πόλη που δεν γκρινιάζει, δεν με απορρίπτει, είναι δεκτική, γλυκιά, ευγενική και διακριτική».

Γεννημένος στην Ιταλία το 1952 ο Paolo Baiocco από νωρίς ξεκίνησε σπουδές στη μουσική όπως επίσης στον κλασσικό και μοντέρνο χορό. Σπούδασε αρχιτεκτονική, σκηνοθεσία και υποκριτική.

Το 1980 ίδρυσε τη δική του θεατρική εταιρεία και για μια δεκαετία ανέβασε περισότερες από τριάντα παραγωγές τόσο του κλασικού όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου με έργα του Βοκκάκιου, Σαίξπηρ, Ουγκό, Λόρκα, Μπρέχτ κ.α.

Ακολούθως έλαβε μέρος στην παραγωγή της ταινίας «La Traviata» με τον Placido Domingo σε σκηνοθεσία του Franco Zefirelli όπως επίσης στην Οπερα της Ρώμης στη παραγωγή της όπερας  «La Battaglia Di Legnano».

Οι δύο αυτές εμπειρίες καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του και την καριέρα του ως σκηνοθέτη και ενδυματολόγου Οπερας. Το 1988 το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα και σκηνοθετεί όπερες και δουλεύει ως ενυδματολόγος σε περισσότερες από δέκα παραγωγές όπως «L’ Italiana in Algeri”, “La Serva Padrona”, “La Traviata” και πολλές άλλες.

Τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε όπερες στην Ιαπωνία το 2002 και ξανά το 2003. Το 2004 η όπερα «La Traviata» είχε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να περιοδεύσει σε 12 πόλεις της Ιαπωνίας. Από το 2005 μέχρι το 2009 έκανε διάφορες παραγωγές όπερας στην Ευρώπη και την Κορέα και έλαβε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Γαλλία και Ιταλια. Επίσης σκηνοθέτησε την παραγωγή 25 videos  για την 20η επέτειο του θανάτου της Μαρίας Κάλλας για την Σκάλα του Μιλάνου.

Το 2011 σκηνοθέτησε τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στον ΘΟΚ.

+ Την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Paolo Baiocco θα εγκαινιάσει ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Alfredo Bastianelli, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 19:00 στο Κέντρο Τεχνών Ιδρύματος Πανίκος Μαυρέλλης (Ειρήνης 71, Λεμεσός, τηλ. 25341572).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες, τηλ.99696365, paolobaiocco52@libero.it

 

You May Also Like

Μήνας Θεάτρου στη Λακατάμια με δωρεάν παραστάσεις

Ο Δήμος Λακατάμιας καλεί το κοινό σε μία γιορτή θεάτρου παρουσιάζοντας πέντε θεατρικές παραστάσεις ...

Συναυλίες αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Με δύο μεγάλες συναυλίες με τίτλο «95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» , η χορωδία ΑΡΗΣ ...

Παράταση για το Stand up Comedy στο Εναλλάξ

Ο Λούης Πατσαλίδης και ο Τεύκρος Νεοκλέους θα συνεχίσουν να σκορπούν το γέλιο κάθε ...

Μέρες Γερμανικού Κινηματογράφου τον Φεβρουάριο

Την βραβευμένη ταινία «Μπάρμπαρα», του Κρίστιαν Πέτζολντ, θα δούμε από τις 8 Φεβρουαρίου στο ...

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 1ου Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Το Θέατρο Ριάλτο, συνδιοργανωτής του 1ου Showcase Χορογραφίας Κύπρου με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

Τυπο-γραφικές μέρες 2020

Για 5η συνεχή χρονιά—ανέγγιχτες από την πανδημία και ακολουθώντας την παράδοση που δημιούργησαν—οι “Τυπο-γραφικές ...

X