Θεατρικοί Καλικάντζαροι στον ΘΟΚ

Τον τίτλο «Κάλι-Καντζάρ και ΣΙΑ!» έχει η νέα παραγωγή της Σκηνής 018 του ΘΟΚ, η οποία προλαβαίνει να κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου, μία μέρα πριν εξαφανιστούν οι καλικάντζαροι της παράδοσής μας.

Είδαμε συμβατικό, είδαμε πειραματικό, είδαμε θέατρο-βαλίτσα και ήρθε η ώρα να δούμε… μιούζικαλ τσέπης! Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ, όπως μετονομάστηκε η Παιδική Σκηνή για να «χωρέσει» και το νεανικό θέατρο, παρουσιάζει από τις 5 Ιανουαρίου το έργο «Κάλι-Καντζάρ και ΣΙΑ!».

Πρόκειται για μια ιστορία «με απρόβλεπτες, διασκεδαστικές, τρυφερές και άτακτες περιπέτειες, ανατροπές και εκπλήξεις», όπως αναφέρεται στο σημείωμα της παραγωγής, την οποία σκηνοθετεί η Λέα Μαλένη. Η ίδια είχε επίσης την τελική δραματουργική επεξεργασία, βασισμένη σε ένα κείμενο που συνυπογράφει με τους Χριστίνα Κωνσταντίνου και Βαλεντίνο Κόκκινο.

Βάση της θεματολογίας τους αποτέλεσε η ανατρεπτική σκανταλιά των καλικαντζάρων (οι οποίοι σύμφωνα με την παράδοση κατέφτασαν ανήμερα Χριστουγέννων), όπως προέκυψαν μέσα από την έρευνα και τα βιβλία του Χαμπή Τσαγγάρη. Αυτή η σκανταλιά βρίσκει πολλούς παραλληλισμούς με την εφηβική τάση για ανατροπή των συμβάσεων.

Όσο για την επίσημη σύνοψη του έργου: «Ένα απόγευμα, σε μια από τις συνηθισμένες περιπολίες ελέγχου στο μεγάλο θέατρο της πόλης, ο φύλακας ακούει ξαφνικά έναν απρόσκλητο θόρυβο. Έκπληκτος ανακαλύπτει πάνω σε μια από τις άδειες σκηνές του θεάτρου μια ολόκληρη συμμορία παρείσακτων, αλλόκοτων, ύποπτων υποκειμένων. Κατάληψη στα καλά καθούμενα; Γιατί; Από ποιους; Για ποιο λόγο; Πότε κι από πού ώς πού;».

Το έργο ερμηνεύουν οι Άννα Γιαγκιώζη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνος Κόκκινος και Αλέξανδρος Παρίσης. Η παραγωγή ανεβαίνει στο πλαίσιο του προγράμματος Young Europe 2, της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC).

 

Συνεργασία με την Ουγγαρία

Ο ΘΟΚ συμμετέχει για τέταρτη φορά στο πρόγραμμα Young Europe: από τις προηγούμενες συνεργασίες προέκυψαν τα έργα «Κορώνα – Γράμματα», «Ναρκοπέδιο» και «Η μητέρα μου η Μήδεια». Φέτος, ο ΘΟΚ συνεργάζεται με το MiskolcTheater, ένα από τα παλαιότερα κρατικά θέατρα της Ουγγαρίας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο συνεργάζονται άλλα έξι θεατρικά σχήματα.

Στόχος του προγράμματος είναι να συζητηθούν θέματα πολυγλωσσίας και να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων του πολιτισμού της κάθε χώρας, αλλά και να δοθεί το δικαίωμα στους έφηβους να καθορίσουν οι ίδιοι το περιεχόμενο των θεατρικών έργων που θα προκύψουν.

Προηγήθηκαν εργαστήρια σε ουγγρικά και κυπριακά σχολεία (Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, Λύκειο Δασούπολης και Παγκύπριο Γυμνάσιο) όπου καθορίστηκε το υλικό για να ακολουθήσει η συγγραφή, η μετάφραση και το ανέβασμα των θεατρικών έργων. Των εργαστηρίων ηγήθηκαν οι Χαμπής Τσαγγάρης (ερευνητής, χαράκτης), Ξένια Μιχαήλ (ηθοποιός) και Χρήστος Πολυμενάκος (ηθοποιός με ειδικότητα στο Performance Writing).

+ H πρώτη παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στο νέο Θέατρο ΘΟΚ (παλιό ΓΣΠ), στις 18:00. Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Έκθεση για την ελιά στην γκαλερί Κ

Έργα του Ανδρέα Ασπρόφτα (1919-2004) και 23 ακόμη καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην γκαλερί Κ στη ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 22η

Γράφει η Κατερίνα Κυριάκου    Ημέρα Δευτέρα 30 Μαρτίου ώρα 5 και 30κάτι Κάθομαι ...

Φεστιβάλ Κυπρίων Σκηνοθετών Κάτω απ’ τ’ Αστέρια

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου διοργανώνει το 6ο Φεστιβάλ Κυπρίων Σκηνοθετών «Κάτω από τ’ αστέρια» ...

Ταξιδεύει στη Γαλλία το Casus Belli

Στις γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται αυτό το διάστημα η ταινία μικρού μήκους του Έλληνα ...

Μαξίμ, Σιαντεκλέρ, Ρεξ, Λούνα Παρκ, Ολύμπια, Κιτ Κατ…

Γράφει ο Πέτρος Λαζάρου, -Δκιο μπίρες τζιαί μιαν πορτοκκαλλάδα για τον μιτσίν… -Έρκονται… Ο ...

«ΒΥΟΒ + Ο» στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας

Επτά καλλιτέχνες παρουσιάζουν για δύο μέρες τη δουλειά τους στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, στη ...

X