Έκθεση ζωγραφικής του Χρίστου Αβραάμ

Η Alpha Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου την πρώτη ατομική έκθεση του βραβευμένου καλλιτέχνη Χρίστου Αβραάμ, υπό το γενικό τίτλο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», σε επιμέλεια της Έφης Κυπριανίδου.

Την έκθεση θα προλογίσει η εικαστικός Ελένη Νικοδήμου.

Ο προβληματισμός του Χρίστου Αβραάμ έχει να κάνει με το ρόλο της τέχνης στη σημερινή κοινωνία. Αυτός ο προβληματισμός δεν τον οδηγεί σε κάποιου είδους αναπαράσταση της πραγματικότητας στο έργο τέχνης αλλά ούτε και στην πρόσληψη της πραγματικότητας ως έργου τέχνης.

Κοιτάζοντας κανείς τα έργα του Αβραάμ, διακρίνει διαφορετικές ιστορίες «δωματίου», δοσμένες μέσα από μια βαθιά ανθρωπογνωσία, απαλλαγμένες ωστόσο από γλυκερές αισθηματολογίες και περιττές λυρικές εξάρσεις.

O Αβραάμ ζωγραφίζει τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα –έρως, τραγωδία, έκσταση, συμφορά– προσπαθώντας να κατανοήσει το φοβερό, το ανείπωτο, το αναπόφευκτο του βίου.  Ο κόσμος με το λιγοστό δίκιο και το κραυγαλέα άδικο, απαλύνεται από τα έντονα χρώματα των έργων: ο ζωγράφος γνωρίζει, αλλά επιμένει να διατηρεί την αισιοδοξία του. Υπ’ αυτό λοιπόν το πρίσμα, η τέχνη του Αβραάμ είναι βαθύτατα πολιτική, με το ειδικό πολιτικό βάρος που έχει κάθε σοβαρή προσπάθεια κατανόησης των ανθρώπινων.

avraam2avraam3

Η δουλειά του Αβραάμ εξελίσσεται μέσα από ένα ιδιότυπο, μετα – φωτογραφικού τύπου, κοντράστ ανάμεσα στο λευκό του καμβά και στη δύναμη του σχεδίου και των χρωμάτων.

Μέσα από ένα συνδυασμό χειρονομιακής αφαίρεσης και αναπαράστασης, υπομνηστικό των καλλιτεχνών της δράσης και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, στα έργα του Χρίστου Αβραάμ τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και στην τέχνη υπονομεύονται, εφόσον κάποια κομμάτια του κόσμου «εισχωρούν», κυριολεκτικά, εντός του έργου τέχνης.

Με τις τεχνικές του κολάζ και του ασεμπλάζ που ο Αβραάμ χρησιμοποιεί συχνά στα έργα του (χαρτόνια, χαρτόκουτα, θραύσματα ξύλου, το μπλουζάκι μιας αγαπημένης, ένα βετέξ ή τα απομεινάρια μιας σφουγγαρίστρας), μια τρίτη, σχεδόν γλυπτή, διάσταση ζωντανεύει.  Μορφές και όγκοι που σαλεύουν, χρώματα που μετακινούνται, σκηνές που παίζουν παιχνίδια με το νόημά τους μπροστά στα μάτια μας (και πίσω από την πλάτη μας): τα έργα του Χρίστου Αβραάμ θυμίζουν κινηματογραφικές καταγραφές βίαιων συναπαντημάτων, παρά ολοκληρωμένα έργα κατάδειξης τεχνικής αρτιότητας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης δρ Έφη Κυπριανίδου σημειώνει πως «Στα έργα του Αβραάμ, οι άνθρωποι έχασαν το βάθος τους, γι’ αυτό κι απεικονίζονται ως φιγούρες επικολλημένες που ψηλαφούν τον κόσμο γύρω τους: αυτό το χαμένο βάθος απ’ τους ανθρώπους, απ’ τα λόγια κι απ’ τις πράξεις τους, μπορούμε άραγε να το ξανακερδίσουμε; Ίσως, με ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, με μιαν επανάσταση, σαν αυτή που οραματίζεται ο καλλιτέχνης, σαν αυτή που ενδημεί στις ερωτικές ανατροπές που απεικονίζει…».

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Το έργο του καλλιτέχνη έχει παρουσιαστεί ως τώρα σε ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία.  Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικαστικού Βιβλίου 2012 για τον «Ανώνυμο Εραστή» (ζωγραφική Χρίστου Αβραάμ – ποίηση Μαρίνας Κωστάνς).

Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Plyos της Ρωσίας, στη Saatchi Gallery και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έργο του έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παλαιότερα έργο του έχει κοσμήσει την αφίσα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης.

Ο Χρίστος Αβραάμ γεννήθηκε το 1978 στη Λευκωσία και αποφοίτησε με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το εργαστήρι του Γιάννη Ψυχοπαίδη.  Είναι αντιπρόεδρος του ΕΚΑΤΕ.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 19:00 στην Alpha Gallery [Αρχ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, Λευκωσία – περιοχή Χίλτον] και θα παραμείνει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2013.

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 16:30 – 19:30 & Σάββατο 10:30 – 13:00.

Πληροφοριές τηλ. 22751325.

Ο κατάλογος των έργων παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα www.art.com.cy.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο Μάρτιος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, καλωσορίζει την άνοιξη με μια σειρά εκδηλώσεων για όλα τα γούστα, ...

Ο Βαγγέλης Γέττος σόλο με λαούτο και φωνή στο Καφενείο 11

Μόνος με το λαούτο και τη φωνή του, ο Βαγγέλης Γέττος πραγματοποιεί μια αναδρομή ...

«Jhiva-Μέσα σε Σώμα» από το Theatro Transcendental

«Jhiva» σημαίνει το αθάνατο μέσα μας: αυτό που ζει πριν γεννηθούμε και εξακολουθεί να ...

Ο Γερμανός συγγραφέας Uwe Timm στην Κύπρο

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου [Goethe–Institut Zypern], η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και η Ένωση Τουρκοκυπρίων ...

Ο μακαρίτης ο εφτάψυχος

Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την κυπριακή μουσική κωμωδία του Αχιλλέα Λυμπουρίδη «Ο Μακαρίτης ο ...

Έκθεση φωτογραφίας του Alessandro Corbidge

O αρχιτέκτονας Alessandro Corbidge παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας στο εστιατόριο «Θ», στη Λεμεσό. «Γεννήθηκα ...

X