Αρχαιολόγοι κατά Γιωρκάτζη για την δημιουργία χώρων στάθμευσης στην Τάφρο

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, απέστειλε σήμερα ο Σύνδεσμος Αρχαιολόγων Κύπρου,σχετικά με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης επί του προμαχώνα Caraffa [Πύλη Αμμοχώστου].

Η επιστολή έρχεται μετά την συνέντευξη Τύπου του δημάρχου, για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας του, οπότε αναφέρθηκε το αίτημα του δημαρχείου για κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στην περίμετρο της Τάφρου.

«Είναι με ιδιαίτερη λύπη που ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων αναγκάζεται να παρέμβει εν έτει 2013 για ένα θέμα που στις ευρωπαϊκές και σε τρίτες χώρες θεωρείται πια δεδομένο», αναφέρει η επιστολή.

Ο Σύνδεσμος [ΣΑΚ] αναφέρεται στην ορθολογιστική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με σεβασμό και συμμόρφωση προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, τις συμβάσεις και τις πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς, για να φτάσει στο θέμα της διαχείρισης των ενετικών οχυρώσεων της Λευκωσίας, οι οποίες «ως γνωστόν αποτελούν το σημαντικότερο μνημείο της πόλης».

«Δυστυχώς ο ίδιος ο Δήμαρχος Λευκωσίας φαίνεται ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις γραπτές υποδείξεις του αρμοδίου Τμήματος Αρχαιοτήτων και κατά παράβαση των σχετικών όρων της Συμφωνίας Εκμίσθωσης μέρους των οχυρώσεων στο Δήμο Λευκωσίας, επιχειρεί να προχωρήσει μονομερώς και παράνομα στη δημιουργία χώρου στάθμευσης επί του προμαχώνα Caraffa και εντός του αντίστοιχου μέρους της τάφρου. Πρόκειται για ένα σημείο από τα λίγα όπου οι ενετικές οχυρώσεις της Λευκωσίας διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την αυθεντική τους μορφή».

Και συνεχίζει:

«Η ενέργεια αυτή εκτός από παράνομη, είναι ενάντια στην εξαγγελθείσα πολιτική και στους στόχους που θέτει το Κράτος για ενοποίηση και ανάκτηση των οχυρώσεων με σκοπό να προβληθεί το μνημείο, να γίνει πιο αναγνώσιμο και να πάρει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή της πόλης. Επιπλέον, πλήττει, αγνοεί και παρακάμπτει συλλήβδην τις προσπάθειες του αρμόδιου Τμήματος για προστασία και ανάδειξη των ενετικών τειχών, τα οποία διαχρονικά έχουν επιβαρυνθεί και υποβαθμιστεί ποικιλοτρόπως, σε βαθμό που να εμποδίζεται σοβαρά η αναγνωσιμότητά τους και σε μερικές περιπτώσεις να είναι περίπου ‘αόρατα’.

Τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας αποτελούν πόλο έλξης τόσο των κατοίκων όσο και των ξένων περιηγητών της πόλης και είναι ταυτόχρονα το σήμα κατατεθέν, η ψυχή της πόλης. Οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μέσα στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού και με την έγκριση των αρμοδίων αρχών, με γνώμονα τη νομοθεσία, τις διεθνείς πρακτικές και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης και όχι αυθαίρετα και χωρίς σχεδιασμό.

Ρίχνοντας μια ματιά στις ενετικές οχυρώσεις της Λευκωσίας, μπορούμε να φανταστούμε πώς θα έμοιαζαν διάφορες ιστορικές πόλεις εάν οι τοπικές αρχές δεν επιδείκνυαν την απαραίτητη ευαισθησία και σεβασμό προς την ίδια την ιστορία τους και τα μνημεία της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, της επιμόρφωσης και της κατανόησης της σημασίας των οχυρώσεων στη σύγχρονη ζωή, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων διοργάνωσε ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν περιπτώσεις άλλων οχυρωμένων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Λευκωσίας. Τα πρακτικά της ημερίδας κυκλοφόρησαν πρόσφατα στις εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα το Δήμο Λευκωσίας να εφαρμόσουν και να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους νόμους του Κράτους και να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των οχυρώσεων της Λευκωσίας».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είχε αναφέρει σχετικά: «Αιτηθήκαμε στο τμήμα Αρχαιοτήτων τη δυνατότητα κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης στην περίμετρο της Τάφρου και τοπιοτέχνιση του χώρου της επιφάνειας, σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή αλλά το τμήμα Αρχαιοτήτων αντιτίθεται και αυτό, παρά το ότι έχει αδειοδοτήσει τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στην λεωφ. Ομήρου ως μέρους του έργου της Πλατείας Ελευθερίας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ | Η Σαντάλ Άκερμαν και η ανατρεπτική «Ζαν Ντελμάν»

Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @despichri Πρωτοπόρα σκηνοθέτιδα του πειραματικού κινηματογράφου, ανατρεπτική στις φιλμικές ...

Σηκώνει αυλαία το CYPRUS FILM DAYS

Με την οσκαρική ταινία Whiplash σηκώνει σήμερα αυλαία στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού το 13ο ...

Αυλαία με βρετανική παραγωγή για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού 2014

Με μια βρετανική παραγωγή στην οποία η χορεύτρια δεν πατά τα πόδια της στο ...

24 κυπριακά φεστιβάλ αποκτούν το EFFE Label 2019-2020

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το κομβικό σημείο του Προγράμματος EFFE (Europe ...

Η Κύπρος ως θεματική στο κινηματογραφικό Ethnofest της Αθήνας

Στην Κύπρο εστιάζει η φετινή έβδομη έκδοση του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, το ...

Συναυλία με τις Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη

Πέφτει απόψε η αυλαία για το Φεστιβάλ Λάρνακας 2012, με τη συναυλία δύο μεγάλων ...

X