Λόγος -ξανά- για υφυπουργείο πολιτισμού από τον Αναστασιάδη

Tην πρόθεσή του να δημιουργήσει υφυπουργείο Πολιτισμού επανέλαβε χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Νίκος Αναστασιάδης.

Παραθέτοντας τις θέσεις του για τον πολιτισμό στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Εντέχνως», του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει «επιτέλους» ένας πολιτικός προϊστάμενος με μια συγκροτημένη και συγκεκριμένη πολιτιστική πολιτική με συμβουλευτικά σώματα, έτσι ώστε να χαράσσεται η πολιτική από τον κόσμο που παράγει, συμμετέχει και έχει άποψη για τα πολιτιστικά δρώμενα.

Δείτε την εκπομπή εδώ:

«Χωρίς κόστος»

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Αλεξίας Καρακάννα ότι η δημιουργία υφυπουργείου κρίθηκε στο παρελθόν αντισυνταγματική, ο ίδιος σημείωσε πως θα πρόκειται για υφυπουργό παρά τω προέδρω, με συγκεκριμένη ευθύνη, και θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ο υφυπουργός δεν θα συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο δεν θα επιβαρύνει το κράτος, γιατί με την εναλλαξιμότητα θα υπάρχει η δυνατότητα ενοποίησης των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα πολιτισμού.
Η ενοποίηση των υπηρεσιών με τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα πρέπει να δημιουργηθεί με πολιτικό προϊστάμενο, είπε ακόμη.

Τμήμα αρχαιοτήτων

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην υπαγωγή του τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, γεγονός που, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να διανοηθεί.
«Υπήρχαν κάποτε οι σκοπιμότητες», είπε, ωστόσο τώρα πια το τμήμα θα πρέπει να υπαχθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Έργα υποδομής

Την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και τη μέθοδο αυτοχρηματοδότησης προέταξε ο κ. Αναστασιάδης ως μεθόδους για την υλοποίηση των έργων υποδομής για τον πολιτισμό.
Αναφερόμενος στη μέθοδο αυτοχρηματοδότησης ως μίας από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους κατασκευής έργων υποδομής και μακροχρόνιας αποπληρωμής, ο κ. Αναστασιάδης έφερε συγκεκριμένα το παράδειγμα του μεγάρου πολιτισμού, το οποίο, όπως υποστήριξε, με δεδομένα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, «αν προχωρούσαμε με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, το μέγαρο σήμερα θα ήταν έτοιμο».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος συμπεριέλαβε, πάντως, το Μέγαρο Πολιτισμού στους στόχους της διακυβέρνησής του.

Γενικόλογη αναφορά έγινε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στην ανάγκη ύπαρξής του.

Μετά την κρίση

Συχνά, στη διάρκεια της εκπομπής «Εντέχνως», ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επαναλάμβανε την ανάγκη απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ολοκλήρωση έργων, αλλά και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δρώμενων.

Ο ίδιος ήταν διστακτικός σε σχέση με συγκεκριμένους προγραμματισμούς, λόγω της οικονομικής κρίσης, και έβρισκε συχνά διέξοδο στην ύπαρξη των ευρωπαϊκών ταμείων για τη δημιουργία προγραμμάτων στήριξης στον πολιτιστικό τομέα.

«Ο σχεδιασμός υπάρχει, τα πάντα όμως εξαρτώνται από το χρήμα», είπε.

+ Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα δώσει τις θέσεις του για τον πολιτισμό στην ίδια εκπομπή ο Σταύρος Μαλάς και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου ο Γιώργος Λιλλήκας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Πέθανε ο αμερικανός χορογράφος Πολ Τέιλορ, γίγαντας του σύγχρονου χορού

Ο Πολ Τέιλορ, ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου χορού, πέθανε την Τετάρτη στη Νέα ...

A haircut story | το νέο ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού

Η Δανάη Στυλιανού παρουσιάζει το νέο της ντοκιμαντέρ με τίτλο A Haircut Story, μετά ...

Στον Τίτο Πατρίκιο το κορυφαίο βραβείο ποίησης της Γαλλίας

Με το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016 θα τιμηθεί στις 11 Απριλίου ο Τίτος Πατρίκιος, ...

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με πέντε παραγωγές

Πέντε θεατρικά σχήματα συμμετέχουν στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017 το οποίο ...

Προβολή της πρώτης ταινίας του Χίτσκοκ στο διαδίκτυο

Στο διαδίκτυο προβάλλεται η πρώτη ταινία στην οποία παρουσιάζεται το όνομα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ...

Ed Sheeran: Πρώτος σε πωλήσεις δίσκων

Ο βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης Ed Sheeran είναι ο καλλιτέχνης που πούλησε τους περισσότερους δίσκους ...

X