Παρουσίαση βιβλίου με αφετηρία τον Καζαντζάκη

«Νίκος Καζαντζάκης και η Διαλογική του Ανοικτού Κειμένου» είναι ο τίτλος του βιβλίου της ακαδημαϊκού Χαριτίνης Χριστοδούλου, το οποίο παρουσιάζεται στις 2 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα ARTος. 

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο πιο πολύ-μεταφρασμένος συγγραφέας της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχει επηρεάσει ουσιαστικά την ελληνόφωνη και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και τον λογοτεχνικό κόσμο.

Επιπλέον, τα μυθιστορήματα και οι ιδέες του έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων.

Το βιβλίο της ανερχόμενης ακαδημαϊκού δρ Χαριτίνης Χριστοδούλου (PhD – Πανεπιστήμιο Μπίρμινχαμ, 2007), προσφέρει μια νέα προοπτική του Τελευταίου Πειρασμού, ενός από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματά του.

Η διαθεματικότητα της προσέγγισής της προσεγγίζει το έργο ως ένα ανοιχτό κείμενο, που δεν εστιάζει στο είναι αλλά στο γίγνεσθαι.

Η παρουσίαση του βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο Ίδρυμα ARTos, αφορά άτομα που ενδιαφέρονται για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη ως λογοτέχνη και προσωπικότητα, καθώς και αυτούς που παρακολουθούν την ακαδημαϊκή σκέψη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση από τη συγγραφέα, παρεμβάσεις από ακαδημαϊκούς, αναγνώσεις σχετικών αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα και περιθώριο για ερωταπαντήσεις.

Σε σύντομη περιγραφή του περιεχομένου του βιβλίου, η Χριστοδούλου σημειώνει:

«Το βιβλίο προτείνει μία συγκεκριμένη μορφή ανοικτού κειμένου που αποκαλείται «διαλογική» η οποία διαπερνά το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Ο Τελευταίος Πειρασμός.

Βασιζόμενη εν μέρει στη θεωρία του Ουμπέρτο Έκο όπως αυτή διατυπώνεται στο Ανοικτό Έργο, καθώς και στην έννοια της διαλογικότητας του Μιχαήλ Μπαχτίν, ο όρος «διαλογική του ανοικτού κειμένου» αναφέρεται στις συγκρουόμενες αντιθετικές δυνάμεις που εντοπίζονται στο γνωστό μυθιστόρημα του Καζαντζάκη, οι οποίες φανερώνουν διαφορετικές μορφές έντασης που παραμένουν εν δυνάμει στο τέλος του μυθιστορήματος.

Οι διαφορετικές πτυχές της διαμόρφωσης της ταυτότητας ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, που γίνεται μάρτυρας στη διαδικασία του γίγνεσθαι των κεντρικών χαρακτήρων.

Υποδεικνύεται η ύπαρξη διαλογικών στοιχείων που αντιμάχονται και αποτελούν μέρος μιας αέναης διαδικασίας διαμόρφωσης ταυτότητας και όχι σύνθεσής της, όπως αυτό θα αναμενόταν από μια παραδοσιακή προσέγγιση της μορφολογίας του λογοτεχνικού είδους.»

+ Το βιβλίο εκδίδεται στα αγγλικά από το Cambridge Scholars Publishing και είναι διαθέσιμο από το www.amazon.com και www.c-s-p.org, καθώς και από το βιβλιοπωλείο Μούφλον στη Λευκωσία (www.moufflon.com.cy).

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Δραματοποιημένες απαγγελείες ποιημάτων του Καβάφη στο Θέατρο Ένα

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή ...

ΚΥΠΡΙΑ 2013 | ΘΕΑΤΡΟ | «Φάουστ»

Ο Στέφανος Δρουσιώτης παρουσιάζει το έργο «Φάουστ» σε ελεύθερη απόδοση, στο πλαίσιο του φετινού ...

2ο Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας

Τη δεύτερη χρονιά του διανύει φέτος το Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας, το οποίο έχει ...

Flying Away στην πλατεία Φανερωμένη

Τo Flying Away Art & Music Festival κατεβαίνει στην πλατεία Φανερωμένης τη Τρίτη 2 ...

Περφόρμανς από την Κάλια Μαλιαλή στο Παλιό Ξυδάδικο

Η Κάλια Μαλιαλή παρουσιάζει την περφόρμανς με τίτλο St Range στο πλαίσιο του προγράμματος ...

Τέχνη από παιδιά σε Μεξικό και Κύπρο, στο Μουσείο Ζαμπέλα

Το εργαστήρι Τέχνης Arts & Moods παρουσιάζει την έκθεση μαθητών με θέμα «Κύπρος–Μεξικό, Τέχνη ...

X