Υποψήφια για το βραβείο ΔΕΣΤΕ η Μαριάννα Χριστοφίδου

H Mαριάννα Χριστοφίδου είναι ανάμεσα στους έξι καλλιτέχνες οι οποίοι διεκδικούν το φετινό βραβείο ΔΕΣΤΕ, του ομώνυμου ιδρύματος.

Η Κύπρια εικαστικός, η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο στην 54η Μπιενάλε Βενετίας το 2011, επιλέγη «για τον πολυσήμαντο τρόπο με τον οποίο περιηγείται στον χώρο και την ιστορία δημιουργώντας γλωσσικές διαδρομές και υπερβάσεις».

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013, έτσι όπως αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου σε χθεσινή της συνεδρία, είναι οι:

Μαρία Θεοδωράκη – Για τον διεισδυτικό και ελλειπτικό τρόπο που συνομιλεί και έξυπνα υπονομεύει τη φυσική παρουσία της τέχνης, και τους κοινωνικούς της κώδικες.

Ηλίας Παπαηλιάκης – Για τη συνεχή πορεία στη σύγχρονη ζωγραφική, όπως και τη συνεπή αναθεώρηση της εικαστικής γλώσσας, μέσα από αναφορές και ανατροπές, τόσο της Ιστορίας όσο και της καλλιτεχνικής του πρακτικής.

Μιχαήλ Πυργέλης – Για τη γλυπτική απόδοση, μέσα από βιομηχανικά στοιχεία του παρελθόντος, της ανάγκης του ανθρώπου να πραγματοποιεί ποιητικές πτήσεις.

Κώστας Σαχμπάζης – Για τον τρόπο που χρησιμοποιεί νέο λεξιλόγιο στη μεταφυσική της κατασκευής επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα της φθοράς και του κάλλους.

Αλέξανδρος Τζάννη – Για τον τρόπο με τον οποίο μέσα από τη γεωμετρία της μοντέρνας τέχνης και τη διακοσμητική καλλιγραφία, προσεγγίζει εκ νέου το Υψηλό.

Οι έξι εικαστικοί ξεχώρισαν μέσα από 28 προτεινόμενους καλλιτέχνες.

Από το 2009, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ συνεργάζεται με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η έκθεση των έργων των έξι (6) υποψήφιων καλλιτεχνών. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους» με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.

Τα  εγκαίνια της έκθεσης του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013 θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 ενώ η απονομή του Βραβείου έχει οριστεί για τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013.

Η Επιτροπή πρότεινε την ομάδα Nova Melancholia, η οποία διακρίνεται για την πολυεπίπεδη και υβριδική γλώσσα της, για να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης μία έκτακτη παράσταση.

Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από τους: Αφροδίτη Γκόνου – Επιμελήτρια, Σύμβουλο Σύγχρονης Τέχνης, Ντένη Ζαχαρόπουλο – Ιστορικό και Κριτικό Τέχνης, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ευτύχη Πατσουράκη – Καλλιτέχνη, υποψήφιο για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, Νίκο Παττίχη – Συλλέκτη και Πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού “Ο Φιλελεύθερος”, Φαίη Τζανετουλάκου – Ιστορικό Τέχνης, Θεόφιλο Τραμπούλη – Επιμελητή και Συγγραφέα.

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Πρόεδρο, Bice Curiger – Kunsthaus Zurich, Ζυρίχη, Επιμελήτρια, Daniel Birnbaum – Moderna Museet, Στοκχόλμη, Διευθυντή, Michael Ringier – Συλλέκτη, Beatrix Ruf – Kunsthalle Zurich, Ζυρίχη, Διευθύντρια και Επιμελήτρια.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του Ιδρύματος για την στήριξη και προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη που ζει είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μαριάννας Χριστοφίδου: L’ histoire d’ histoire d’ une histoire, εγκατάσταση, 2012, συγχρονισμένη διπλή προβολή διαφανειών, ήχος, 22′ 50” loop, 200 διαφάνειες, διαστάσεις μεταβλητές, κείμενο: Μαριάννα Χριστοφίδου, Bernd Braunlich, αφήγηση: Julia Dogra-Brazell, προγραμματισμός: Martin Nawrath

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ζωντανή τέχνη 46 χρόνια μετά στο Blue Bungalow του Πολ Γεωργίου

Στο τέρμα του τμήματος της παραλιακής ζώνης των Βαρωσίων που ανοίκτηκε την Πέμπτη 8 ...

Ταινία για τον Μύθο του Σπηλαίου του Πλάτωνα στην Πάφο

Στους Τάφους των Βασιλέων και σε άλλους χώρους στην Πάφο θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα ...

Νέο ντοκιμαντέρ για τους Beastie Boys από τον Spike Jonze

«Η ιστορία των Beastie Boys» είναι ο τίτλος ενός νέου ντοκιμαντέρ για την τριαντάχρονη ...

Η ανακοίνωση του ΥΠΠ μετά τη συνάντηση Καδή – Χρυσάνθου

Στη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή, και του σκηνοθέτη κ. ...

Rolling Stones: αποθεώθηκαν στο Λονδίνο

Την πρώτη τους συναυλία μετά από 5 χρόνια αποχής πραγματοποίησαν οι Rolling Stones στις ...

Περί «σκανδάλου» | Επιλογή του Bozar ο Γιάννης Οικονομίδης

Το ίδιο το Κέντρο Τεχνών Bozar των Βρυξελλών επέλεξε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη για ...

X