Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία από ενδεχόμενο λουκέτου στα HMV

Η κατρακύλα της αλυσίδας καταστημάτων HMV έχει αφήσει άναυδους τους μουσικόφιλους, αλλά -πολύ περισσότερο- τους ανθρώπους που διευθύνουν τις ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ τα 239 καταστήματα της αλυσίδας βρίσκονται υπό διαχείριση και όλα τα αποθέματα πωλούνται με 25% έκπτωση, πολλές μικρές εταιρείες των οποίων οι δίσκοι βρίσκονται στα ράφια των HMV περιμένουν εναγωνίως να διαπιστώσουν αν θα χάσουν τα χρήματά τους λόγω της κατάρρευσης.

Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές, είναι και η World Music Network, η οποία παράγει τις δημοφιλείς συλλογές μουσικής Rough Guide. Τα HMV είναι ο μεγαλύτερός της πελάτης καθώς πραγματοποιεί το 50% των πωλήσεών της, αναφέρει ο Neil Record, διευθυντής του τμήματος πωλήσεων και διανομής της  World Music Network. «Οι πωλήσεις μας μέσω των HMV υπήρξαν θετικές τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε στο BBC News. Παραδέχτηκε παράλληλα πως η κατάρρευση των HMV προκάλεσε σοκ. «Βρισκόμαστε στο σκοτάδι ως προς το αν θα πάρουμε τα αποθέματά μας πίσω», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως μερικές χιλιάδες CD κινδυνεύουν.

Γενναιόδωροι όροι

Η World Music Network, όπως και οι περισσότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές, δεν διαχειρίζεται τη δική της διανομή. Οι δίσκοι της παραδίδονται στα μουσικά καταστήματα από δύο μεγάλες εταιρείες διανομής. Πηγές των εταιρειών διανομής σημειώνουν ότι, για να βοηθήσουν τα HMV, έδιναν περίοδο αποπληρωμής των τιμολογίων διπλάσια από όση στα άλλα καταστήματα (60 αντί 30 μέρες). Άφησαν μάλιστα αιχμές κατά της αλυσίδας για το γεγονός ότι δε διαθέτει κεντρικό σημείο παραλαβής δίσκων και οι εταιρείες διανομής αναγκάζονται να παραδίδουν σε κάθε κατάστημα ξεχωριστά.

Με τα HMV να βρίσκονται υπό διαχείριση, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Αν η αλυσίδα κλείσει οριστικά, η World Music Network και οι άλλες μικρές δισκογραφικές που περιμένουν πληρωμή από τα HMV, μπορεί να μην πληρωθούν ποτέ.

Κρίση ενοικίων

Πάντως, την ίδια ώρα που οι ανεξάρτητες δισκογραφικές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο τεράστιων ζημιών σε περίπτωση χρεοκοπίας των HMV, τουλάχιστον μία μεγάλη δισκογραφική μπορεί να υποστεί επίσης μεγάλες ζημιές.

Τα HMV αποτελούσαν κομμάτι της δισκογραφικής EMI μέχρι το 1998, όταν και διαχωρίστηκε ως ξεχωριστή επιχείρηση. Για να γίνει αυτό βέβαια, η EMI συμφώνησε να εγγυηθεί τα ενοικιαστήρια σε ορισμένα καταστήματα της αλυσίδας. Όταν η Universal εξαγόρασε την EMI πέρσι, ανέλαβε αυτές τις υποχρεώσεις. Συνεπώς, αν αυτά τα καταστήματα κλείσουν και δεν ενοικιαστούν εκ νέου, η Universal μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ενοικιαστήρια δεκάδων εκατομμυρίων στερλινών.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις μέσα στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών έπεσαν κατά 35%. Περίπου 300 καταστήματα και 4.350 άτομα βρίσκονται σε αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά ή αν η κατάρρευση της αλυσίδας τους οδηγήσει στην ανεργία.

ΠΗΓΕΣ: BBC, rocking.gr

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Συνάντηση με τον Νίκο Καραθάνο

“Μου αρέσει πολύ η χαρά στη σκηνή, το να νιώθουν οι ηθοποιοί αυθόρμητα κι ...

Στην προεδρία των Καννών ο Νάνι Μορέτι

Μέχρι σήμερα φιλοξενούμενος δημιουργός στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, και βραβευμένος το 2001 με ...

«Αναφορά περιπτώσεων» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ο Κύπριος εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «αναφορά περιπτώσεων», την οποία επιμελείται ο Χριστόφορος ...

Φεστιβάλ Βενετίας: 2η μέρα με Πολάνσκι και Μαντόνα

 Αποστολή: Ιάκωβος Γωγάκης   Σφαγή ( Carnage) του Ρόμαν Πολάνσκι Δεν το κρύβω πως ...

Απάντηση Πολιτιστικών Υπηρεσιών και Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου στον σκηνοθέτη Πανίκκο Χρυσάνθου

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού απαντούν πιο κάτω σε Ανακοινώσεις και ...

Στον Νταρ Γιασίν το διεθνές βραβείο φωτορεπορτάζ «Γιάννης Μπεχράκης»

Ο φωτορεπόρτερ Νταρ Γιασίν είναι ο νικητής του νέου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ «Yannis Behrakis» ...

X