Επιστρέφει με τα «Ντοκουμέντα» της η Ελένη Νικοδήμου

Μερικούς μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς «Ντοκουμέντο», όπου η Ελένη Νικοδήμου έκανε στροφή στην δουλειά της δημιουργώντας εικόνες – σχόλια μιας δύσκολης πραγματικότητας, η γνωστή ζωγράφος παρουσιάζει μια έκδοση στην οποία περιλαμβάνονται τα «ζωγραφοκόμικς» της, όπως τα χαρακτηρίζει.

Σημείο – σταθμός για αυτή την δουλειά, αποτέλεσε η έκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011 και το ξέσπασμα μεγάλης μερίδας της κυπριακής κοινωνίας, με τις γνωστές διαδηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

«11 Ιούλη 2011: η μεγάλη έκρηξη. Το μεγάλο κακό. Και ενός κακού μύρια έπονται. Κι έπειτα όλος εκείνος ο κόσμος… κατάλαβε! Αυτό που ήξερε. Έτρεχε αλαφιασμένος προς το Προεδρικό Μέγαρο. Με μια έκφραση ακαθόριστη, ανάμεσα στην απόγνωση, στο θυμό, στο φόβο… στην ενοχή.

[…] Ξυπνήσαμε πια από ένα λήθαργο που κρατούσε σχεδόν σαράντα χρόνια. Αλλά ξυπνήσαμε λιγάκι απότομα. Χωρίς περίοδο προσαρμογής, χωρίς προεδρική χάρη. Σαν τον Γκρέγκορ Σάμσα στη Μεταμόρφωση του Κάφκα. Μεταμορφωθήκαμε. Από τη ροζ ευδαιμονία, κάναμε απότομα βουτιά στην κακοδαιμονία του μαύρου. Πιάσαμε πάτο. Το γκρίζο το παρακάμψαμε, όπως τις αλήθειες μας – δεν μας ταιριάζει. Κι ας είχαμε όλες τις προειδοποιήσεις, βλέποντας όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Μια ζωή ήμασταν σ’ ένα «ντεγκραντάζ» του γκρίζου. Το ροζ ήταν απλώς οφθαλμαπάτη για εθελοτυφλούντες… για δανειολήπτες ευημερούντες στο ροζ! […] Να ‘μαστε τώρα αντιμέτωποι με την τρόικα, το ΔΝΤ, τη Μέρκελ και δεν ξέρω ποιους άλλους αόρατους Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, όπως τον δρ Μπ. στη Σκακιστική Νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, να παίζουμε φανταστικές παρτίδες σκακιού με αντίπαλο τον εαυτό μας. Ενός στημένου παιχνιδιού για δυνατούς παίχτες, που μας οδηγεί στη χρεοκοπία, στον αφανισμό, στην τρέλα. Φωνάζουμε… μα, όσο κι αν ουρλιάζουμε, ακούει κανείς; […] Βλέπει κανείς;» Ελένη Νικοδήμου

Μετά την παρουσίαση των έργων της τον Ιούνιο 2012 στην γκαλερί Γκλόρια, η Ελένη Νικοδήμου συνέλεξε μια σειρά 34 έργων που αφηγούνται με δόσεις πίκρας, θυμού, απογοήτευσης, φόβου και ειρωνίας την τραγωδία στο Μαρί, σε μια έκδοση.

nikodimou7

nikodimou3nikodimou4nikodimou5nikodimou6

Η έκδοση, την οποία προλογίζουν οι Γιώργος Τριλλίδης, δρ Έφη Κυπριανίδου και Raphael Ryckx, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιγαίον σε επιμέλεια της εκδοτικής εταιρείας a bookworm publication.

+ Η παρουσίαση της έκδοσης «Ντοκουμέντο» πραγματοποιείται στις 20 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην γκαλερί Γκλόρια [Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία]. Για την έκδοση θα μιλήσουν στην παρουσίαση οι δρ Έφη Κυπριανίδου και δρ Αχ. Αιμιλιανίδης. 

Η έκδοση διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Πληροφορίες τηλ. 22762605 [γκαλερί] / 22347797 και contact@abookwormpublication.com / 22433297 yialousa@cytanet.com.cy [εκδόσεις Αιγαίον]

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Amalgamation Project

Η Βίκυ Αναστασίου επιστρέφει από το Λονδίνο στα πάτρια εδάφη και παρουσιάζει το Amalgamation ...

Δίγλωσσο βιβλίο για παιδιά από την Καίτη Κληρίδη

Ένα δίγλωσσο βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Τα σκυλιά του προέδρου» έγραψε και παρουσιάζει ...

Τα -επίκαιρα- ορφανά

“Δεν είμαι ρατσιστής αλλά…”. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ελλοχεύουν στον καθένα μας. Από ...

«Πόλις εν καμίνω», ορατόριο για την Αμμόχωστο

Το ορατόριο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη για την πόλη της Αμμοχώστου με τίτλο «Πόλις εν ...

Χειρών έργο | έκθεση του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου

Έμπνευση από τη μακραίωνη τέχνη του λευκαρίτικου κεντήματος παίρνει ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκου για την ...

Συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη στην Κύπρο

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται σόλο στην Κύπρο για μια σειρά συναυλιών τον Σεπτέμβριο. Με ...

X