«Κρίσιμα» αρχεία στο Σπίτι της Συνεργασίας

Μια μοναδική ψηφιακή πηγή για την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου αναπτύσσεται στο Σπίτι της Συνεργασίας, η οποία δίνει πρόσβαση σε άρθρα ε/κυπριακών και τ/κυπριακών εφημερίδων.

Ψηφιοποιημένα άρθρα εφημερίδων με θέμα τις δικοινοτικές σχέσεις και τα περιστατικά βίας που προκλήθηκαν από συγκρούσεις κατά την περίοδο 1955-1964 φυλάσσονται στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη νεκρή ζώνη. Πρόκειται για ένα πολύτιμο αρχείο το οποίο αναπτύχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ) και του PRIO Cyprus Center και που θα δοθεί στην δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή.

Το αρχείο αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ιστορική έρευνα και είναι η πρώτη προσπάθεια να διατεθεί μια τρίγλωσση διαδικτυακή συλλογή που να περιέχει πηγές της περιόδου 1955-1964.

Η ανάπτυξη του αρχείου αποτελεί μια από τις δράσεις του προγράμματος του ΟΙΔΕ «Πολυπρισματικότητα και Διαπολιτισμικός Διάλογος στην Εκπαίδευση», το οποίο χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Δράση για τη Συνεργασία και την Εμπιστοσύνη (UNDP-ACT).

critical archives2

Έρευνα και διάλογος

«Δεν είμαστε εδώ για να προσφέρουμε απαντήσεις, αλλά για να ενθαρρύνουμε τους χρήστες να θέσουν ερωτήματα», λέει ο Αντώνης Χατζηκυριάκου, ο οποίος εργάζεται πάνω στο εν λόγω έργο τα τελευταία δύο χρόνια και έχει τον συντονισμό του.

Στόχος του αρχείου είναι να διευκολύνει την έρευνα και αναζήτηση της γνώσης, μέσα από την κατανόηση και την πολυπρισματικότητα, και να ενισχύσει τον ιστορικό διάλογο παρέχοντας πρόσβαση σε πρωτογενείς πηγές.

Ξεκινώντας πριν από δύο χρόνια, η πρώτη φάση του έργου κράτησε 15 μήνες στη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές επέλεξαν, ψηφιοποίησαν και καταχώρισαν σε μια βάση δεδομένων υλικό από βιβλιοθήκες και αρχεία από ολόκληρη την Κύπρο. Έχοντας συλλέξει δεκάδες χιλιάδες εικόνες, το αρχείο μπήκε στη δεύτερη φάση υλοποίησης που περιελάμβανε τη φόρτωση των άρθρων, τη σύνταξη περιλήψεων και τη μετάφραση. Η επιλογή έγινε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, βασικότερο από τα οποία ήταν να ξεπεραστούν συμβατικές προσεγγίσεις και καθιερωμένες αντιλήψεις για την ιστορία, δίνοντας έμφαση σε περιθωριοποιημένες, πλην σημαντικές, πτυχές της περιόδου 1955-1964.

Μέχρι το 1974

Στο μέλλον, το αρχείο πρόκειται να διευρυνθεί μέχρι και το 1974, ενώ η τυπολογία των πηγών θα περιλαμβάνει τεκμήρια από ιδιωτικά και δημόσια αρχεία, φωτογραφικό και οπτικοαουστικό υλικό καθώς και προφορικές μαρτυρίες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

+ Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας, απέναντι από το Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία. Πληροφορίες www.home4cooperation.info και τηλ. 22445740.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Λευτέρης Ολύμπιος / Συμφιλίωση

Ο Λευτέρης Ολύμπιος θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά με τίτλο Συμφιλίωση: Επτά Έργα ...

Στην ταινία Toni Erdmann το βραβείο Lux 2016

Στην ταινία Toni Erdmann της Maren Ade (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία) απονεμήθηκε σήμερα το 10ο ευρωπαϊκό βραβείο ...

American Hustle και Gravity οδηγούν την κούρσα των Όσκαρ

Οι ταινίες American Hustle και Gravity οδηγούν την κούρσα των φετινών βραβείων Όσκαρ, απολαμβάνοντας ...

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος | Απολογισμός

Πέντε θεατρικές παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος σε δώδεκα παραστάσεις φιλοξένησε η 20ή διοργάνωση του ...

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων για το 10o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας και  το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνουν την έναρξη ...

Η “Πηνελόπη” του Enda Walsh / Θέατρο Σκάλα

Με το έργο ΠΗΝΕΛΟΠΗ του Ιρλανδού συγγραφέα Enda Walsh ξεκινά την καινούρια χρονιά το ...

X