Έκδοση για τα μνημεία και την τέχνη της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής

Εκτενείς μελέτες για τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τα εκκλησιαστικά μνημεία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, τα οποία διασώζουν σπουδαίες τοιχογραφίες και άλλα κειμήλια, παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Η έκδοση έχει τίτλο «Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής. Ιστορία – Μνημεία – Τέχνη» και παρουσιάζεται στις 12 Μαρτίου, στις 19:30 στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, στον Αρχάγγελο.

Την έκδοση προλογίζει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου Γιάννης Κυπρής και χαιρετίζει ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Σε αυτή συνεργάζονται δεκαεννέα καταξιωμένοι ερευνητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές, που παρουσιάζουν θέματα της ειδικότητάς τους, τα οποία αφορούν στην ιστορία και την πνευματική διάσταση της Mητρόπολης Tαμασού και Oρεινής, στους αγίους, τις μονές και τους ναούς της, στην εθνική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων της, στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική των φορητών εικόνων και τοιχογραφιών των μονών και των ναών  της, καθώς και στα μουσεία, τους εκθεσειακούς χώρους και τα κειμήλιά της.

Στην πρώτη ενότητα του τόμου παρουσιάζονται από τον Άγγελο Σμάγα η ιστορία της αρχαίας πολιτείας της Tαμασού και από τον Nίκο Nικολαΐδη τα σχετικά με τη διάδοση του Xριστιανισμού στην Kύπρο και στην περιοχή της Tαμασού.

Aκολουθούν οι εργασίες των Σταύρου Γεωργίου για την ιστορία της Επισκοπής Ταμασού, του Γεώργιου Kάκκουρα για τους  αγίους της, του αρχιμανδρίτη Bαρνάβα Kουσιάππα για τα άγια λείψανα που φυλάσσονται στους ναούς της, του Kωστή Kοκκινόφτα για τις μονές της περιοχής και της Bασιλικής Λυσάνδρου για τους ναούς και τα ξωκκλήσια της.

Η  δεύτερη ενότητα καλύπτει θέματα που σχετίζονται με την τοπική κοινωνία και τη συμμετοχή των κατοίκων στους εθνικούς αγώνες και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Kύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού. Περιλαμβάνει τις εργασίες των Xρίστου Kυριακίδη με θέμα την ιστορική και γεωγραφική επισκόπηση των κοινοτήτων της Tαμασού, του Θεοχάρη Σταυρίδη για τις λόγιες και πνευματικές προσωπικότητες που ανέδειξε η περιοχή και των Πέτρου Παπαπολυβίου και Δημήτρη Tαλιαδώρου για τη συμβολή των κατοίκων στους εθνικούς αγώνες του 19ου-20ού αιώνα και στον αγώνα της EOKA, αντιστοίχως.

Aκολουθούν στην τρίτη ενότητα οι μελέτες των Γλαύκου Παπαδούρη για τη λαϊκή αρχιτεκτονική στις κοινότητες της περιοχής και του Xαράλαμπου Xοτζάκογλου για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και τέχνη.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, που διασώζουν οι ναοί και οι μονές της μητροπολιτικής περιφέρειας Tαμασού και Oρεινής: Ο Kώστας Γερασίμου αναφέρεται στις φορητές εικόνες και στους αγιογράφους, οι οποίοι εργάστηκαν μέχρι και την περίοδο της Ενετοκρατίας, ο Iωάννης Hλιάδης στην ανάπτυξη της κυπροαναγεννησιακής εντοίχιας ζωγραφικής κατά την Eνετοκρατία, ο Xριστόδουλος Xατζηχριστοδούλου στις φορητές εικόνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και ο Δημήτριος Tριανταφυλλόπουλος στις τοιχογραφίες των ναών κατά την ίδια περίοδο.

Στη συνέχεια ο Στυλιανός Περδίκης αναφέρεται στα μουσεία και τους εκθεσειακούς χώρους που βρίσκονται στην περιοχή και η Oυρανία Περδίκη παρουσιάζει ένα σταυρό των βυζαντινών χρόνων από τον Άγιο Eπιφάνιο Oρεινής. H έκδοση συμπληρώνεται με εκτενή βιβλιογραφία, η οποία ετοιμάστηκε από τον Kωστή Kοκκινόφτα, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια.

+ «Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής. Ιστορία – Μνημεία – Τέχνη», 430 σελίδες, διαστάσεις 23×30 cm, σκληρόδετο. 

Περιλαμβάνονται 400 περίπου έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες [η φωτογράφιση έγινε από τον Pάντομιρ Tζβέτις, ενώ φωτογραφίες προέρχονται επίσης από τα Αρχεία της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, της Μητροπόλεως Μόρφου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Iδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’].

Διατίθεται στην τιμή των €70 από το πωλητήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος, την Αγορά, την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, γνωστά βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.boccf.org.

 

 

 

 

 

You May Also Like

Πλατφόρμα Χορού #13 | Χάρης Κούσιος

Ο Χάρης Κούσιος συμμετέχει στην φετινή 13η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού με το έργο «WhOMAN», ...

«Μια ζωή την έχουμε» στον ΘΟΚ από 11 Ιανουαρίου

Η γνωστή κινηματογραφική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ...

Live η διαδικτυακή λογοτεχνική πλατφόρμα ΜΙΧΤΑΡΕ

Η διαδικτυακή λογοτεχνική πλατφόρμα MIXTAPΕ αποτελεί μια συνεργασία του διεπιστημονικού λογοτεχνικού φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ και ...

Η «Οδύσσεια» κάνει το γύρο του κόσμου σε 24 ώρες

Ένα μαραθώνιο project ξεκινάει απόψε στις 11 (ώρα Κύπρου) και πρωτοβουλία του Center of ...

Πλατφόρμα Χορού #13 | Μάχη Δημητριάδου Lindahl

Η χορογράφος Μάχη Δημητριάδου Λίνταλ και η ομάδα της, Ασώματες Δυνάμεις, συμμετέχουν στην 13η ...

My Sweet Canary στο Θέατρο Ριάλτο

Στην παρουσία του σκηνοθέτη Ρόι Σερ [Roy Sher] θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, ...

X