Στις 19 Απριλίου σηκώνουν αυλαία οι Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2013

 

Γεμάτο κινηματογραφικές εκπλήξεις θα είναι -σύμφωνα με τους διοργανωτές του- το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2013».

Η κορυφαία κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας επιστρέφει στις οθόνες του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας της Λευκωσίας, από τις 19 μέχρι και τις 28 Απριλίου 2013.

Διεθνείς και εγχώριες παραγωγές, ειδικά αφιερώματα, παράλληλες προβολές, εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις θα συνθέσουν το φετινό πρόγραμμα του επίσημου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ της Κύπρου.

Τι θα δούμε

Kαι ενώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, το σίγουρο είναι πως θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή η νέα ταινία του Κυριάκου Τοφαρίδη «Να μην το μάθουν οι Αμερικάνοι» [τίτλος εργασίας, Home Sweet Home]. Η ταινία θα βγεί στους κινηματογράφους τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εξάλλου, αναμένεται να προβληθούν ταινίες ανεξάρτητης παραγωγής που διεκδίκησαν βραβεία Όσκαρ. Μεγάλη είναι, επίσης, η πιθανότητα να προβληθεί η ταινία Child’s Pose, η οποία κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στη φετινή Μπερλινάλε. Δημιουργός της ταινίας είναι ο Calin Peter Netzer, ο οποίος φιλοξενήθηκε στις Κινηματογραφικές Μέρες το 2010.

 

Πετυχημένη κινηματογραφική διοργάνωση

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο και στόχο έχει να προωθήσει τον παγκόσμιο και κυπριακό κινηματογράφο, να στηρίξει και να προβάλει το έργο ανερχόμενων αλλά και δημοφιλών δημιουργών της έβδομης τέχνης.

 Οι “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου” έχουν καθιερωθεί ως η πλέον επιτυχημένη διοργάνωση που αναδεικνύει τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, φέρνοντας τον διεθνή ανεξάρτητο κινηματογράφο πιο κοντά στο κυπριακό κοινό.

 

Η τριμελής καλλιτεχνική επιτροπή

Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον σκηνοθέτη Άδωνη Φλωρίδη, τον ακαδημαϊκό Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Σαρκά.

 

Η φετινή Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το Glocal Images, απαρτίζεται από διεθνείς επαγγελματίες του χώρου, με πρόεδρο τον Ισραηλινής καταγωγής παραγωγό Katriel Schory και μέλη την Γερμανίδα παραγωγό Marion Döring (διευθύντρια Secretariat και Εκτελεστική Παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου) και τoν σκηνοθέτης από τη Ρουμανία και περσινό νικητή του Eιδικού Bραβείου Κριτικής Επιτροπής Catalin Mitulescu.

 

Διαγωνιστικό και «εκλεκτό» τμήμα

Τα δύο βασικά προγράμματα του φεστιβάλ θα είναι και φέτος το Glocal Images (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και το Viewfinder (Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο), με ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Tο Glocal Images στoχεύει να αναδείξει τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενώ θα παρουσιάσει και φέτος ταινίες που σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους “χρωματισμούς” ενός τοπικού κινηματογράφου.

Η Διεθνής τριμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας [συνοδευόμενο από το ποσό των €6.000], το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής [συνοδευόμενο από το ποσό των €3.000] και το Βραβείο Glocal Images [συνοδευόμενο από το ποσό των €1.000].

Tαινίες που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς, και προβάλλονται κατόπιν επιλογής της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, με κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργική ανάγκη και την προώθηση της κριτικής σκέψης θα συνθέσουν το φετινό, μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Viewfinder.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση www.cyprusfilmdays.org.

+ Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, τηλ. 77777745 και 77772552 ή / και στην σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Η είσοδος είναι δωρεάν σε όλες τις απογευματινές και μεταμεσονύκτιες προβολές.

€6 κάρτα εισόδου ημέρας

€25 κάρτα γενικής εισόδου (για όλες τις προβολές του φεστιβάλ)

Φοιτητές δωρεάν με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

Δωρεάν είσοδος για μαθητές και σε κατόχους κάρτας ΑμεΑ

 

 

 

You May Also Like

Μέρα Μουσείων στο Κυπριακό Οινομουσείο

Το Κυπριακό Οινομουσείο γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου με δωρεάν ξεναγήσεις και ...

Αστερίξ νέας κοπής… στα Highlands

Πολλά λίτρα σκοτσέζικου ουίσκι, το τέρας του Λοχ Νες και το τοπίο της Σκοτίας ...

Ναΐφ ιστορίες της Z. Chalupova στο Μουσείο Ζαμπέλα

Με έργα της ζωγράφου Zuzana Chalupova εγκαινιάζει το εικαστικό του πρόγραμμα για τη σεζόν ...

Πλατφόρμα Χορού ΄12 | Χλόη Μελίδου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

Στα χέρια της Αστυνομίας οι ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας

Στην εξιχνίαση της υπόθεσης κλοπής αντικειμένων από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, τον περασμένο ...

Η «Σεμέλη» στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο θα ταξιδέψει τον ερχόμενο Φεβρουάριο η «Σεμέλη», η μικρού μήκους ταινία της ...

X