Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου

Με μια σειρά από εκδηλώσεις θα γιορταστεί στην Κύπρο η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Στα 12α γενέθλιά της, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης -έτσι όπως ανακηρύχτηκε από την UNESCO κάθε 21η Μαρτίου- γιορτάζεται στη χώρα μας μέσα από μια σειρά αναγνώσεων και ένα ποιητικό δρώμενο.

Επιπλέον, χωρίς να ορίζεται στο πλαίσιο της ημέρας αλλά εν πολλοίς στο πνεύμα της, θα δοθεί μια διάλεξη για το μαύρο χρώμα στην ποιητική του Δημήτρη Λιπέρτη, στη Λευκωσία.

Λόγος στους νέους

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σε νέους ποιητές. Δίνει, λοιπόν, βήμα σε οκτώ ποιητές να διαβάσουν ποιήματά τους και προσφέρει… οίνο μετά πνεύματος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λευκωσίας, απόψε στις 19:00.
Στην εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο Γιώργος Χριστοδουλίδης, συμμετέχουν οι Λογγίνος Παναγή, Χριστίνα Γεωργίου, Ιάσωνας Σταυράκης, Άννα Κουππάνου, Χριστόδουλος Καλλίνος, Αυγή Λίλλη, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Μαρία Ιωάννου.

Έκθεση και δρώμενο

Στις γυναίκες ποιήτριες είναι, από την άλλη, αφιερωμένη η έκθεση του Αστέρη Γκέκα, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στις 19:30 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα ARTος. Η έκθεση έχει τίτλο «Η τελευταία νύφη» και στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ένα ποιητικό δρώμενο με ιδιαίτερη μνεία στη Νίκη Μαραγκού. Στο δρώμενο θα συμμετάσχουν οι ποιήτριες Αλεξάντρα Γαλανού, Χριστίνα Γεωργίου, Ελένη Θεοχάρους, Σόνια Κούμουρου, Νόρα Νατζαριάν, Μαρία Σιακαλλή, Βασίλκα Χατζήπαπα, Νένα Φιλούση, Άντρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου και Λίλη Μιχαηλίδου.

Όσο για την έκθεση του Αστέρη Γκέκα, την οποία διοργανώνουν από κοινού η γκαλερί The Office και ο ARTος, πρόκειται για έργα εμπνευσμένα από στίχους 69 Κύπριων ποιητριών, τα οποία δημιουργούν στο σύνολό τους ένα αιρετικό εικονολόγιο της γυναικείας κυπριακής ποίησης.

Για τον Λιπέρτη

Στο μεταξύ, μπορεί να μην ανακοινώθηκε ως μέρος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ωστόσο η διάλεξη του Σάββα Χριστοδουλίδη, εικαστικού και επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, έχει ποιητικό ενδιαφέρον. Η εισήγηση έχει τίτλο «Άφωτες Εικόνες. Ένας σχολιασμός στην ποιητική του Δημήτρη Λιπέρτη» και αποτελεί έναν σχολιασμό μελανών εικόνων της ζωής του κορυφαίου Κύπριου ποιητή, εξετάζοντας τις σκοτεινές περιοχές της μνήμης και του ενδόμυχού του.

Έργα τέχνης και ιδεολογικές διατυπώσεις, σύγχρονες του υπό εξέταση ποιητικού έργου συνοδεύουν τον σχολιασμό του Χριστοδουλίδη, καταδεικνύοντας τη σημασία του όχι μόνο στις μέρες μας αλλά πολύ περισσότερο την εποχή κατά την οποία αυτό είδε το φως. Στην εκδήλωση θα απαγγείλει ποιήματα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σώτος Σταυράκης.
Η διάλεξη θα δοθεί στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του κύκλου «Το Βήμα του Καλλιτέχνη».

  • Νέοι ποιητές στη Στέγη Γραμμάτων και Τέχνων Λευκωσίας, στις 19:00.

  • Έκθεση και ποιητικό δρώμενο στο Ίδρυμα ARToς, στις 19:30. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 5 Απριλίου.

  • Διάλεξη του Σάββα Χριστοδουλίδη στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας (Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας), στις 19:00.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο του Αστέρη Γκέκα στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Τελευταία Νύφη», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στο Ίδρυμα ARTος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΑΣ).

 

You May Also Like

Attempts to Escape [Απόπειρες Διαφυγής]

Η Art Seen είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ομαδική έκθεση με τίτλο ...

“Η Κλήση” του Μάριου Ψαρά στο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Τη Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου 2020 κάνει πρεμιέρα η ταινία Η Κλήση του Μάριου Ψαρά ...

«Ρώγες» | Μια εικαστική συνάντηση

Η έκθεση «Ρώγες» είναι μια εικαστική συνάντηση καλλιτεχνών με στόχο τον επαναπροσδιορίσμό και επανανοηματοδότηση ...

Πολιτιστική Προεδρία αξίας 1,7 εκατ. ευρώ

Τη βεβαιότητά του ότι θα πετύχουμε να προωθήσουμε τόσο τις πολιτικές μας προτεραιότητες όσο ...

Ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για το Σχέδιο Θυμέλη

Ανακοίνωση σχετικά με το Σχέδιο Θυμέλη και το πάγωμα των χορηγιών από τον ΘΟΚ, ...

Σεμινάριο «Οικοδομώντας μια ανοιχτή κοινωνία» στο Τεχνόπολις 20

Ο Δήμος Γεροσκήπου και οι εταίροι του προγράμματος ένταξης «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία» διοργανώνουν το σεμινάριο ...

X