Έκθεση με θέμα «Μακάριος και Καλές Τέχνες» στη Λευκωσία

«Μακάριος και Καλές Τέχνες» είναι ο τίτλος θεματικής έκθεσης που θα φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από τις 6 Απριλίου και μέχρι το τέλος του 2013.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια του δρ Ιωάννη Α. Ηλιάδη, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης και γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιείται την ίδια μέρα από τις 9 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι Ημερίδα με ομιλίες από τους Πέτρο Παπαπολυβίου, Νταϊάνα Μαρκίδου, Χρήστο Ζαχαράκι, Βαγγέλη Κουφουδάκη, Μάριο Ευρυβιάδη, Ιωάννη Λάμπρου, Νέαρχο Νεάρχου και Γιώργο Γιωργή.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

  • Φωτογραφική έκθεση για τη ζωή του Μακάριου, στην οποία αποτυπώνονται στιγμές από την πορεία του και φανερώνεται η αγάπη του για τον πολιτισμό και ιδιαίτερα για τις Καλές Τέχνες.

makarios-photo

  • Κειμήλια που ανήκαν στον Μακάριο, έγγραφα, βιβλία κ.ά., από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, συνεργάτες, φίλους, συνεχιστές και θαυμαστές του έργου του, τα οποία παρουσιάζονται ανάμεσα στα άλλα εκθέματα. Ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα, το ράσο το οποίο φορούσε την ημέρα του πραξικοπήματος, καμένα χειρόγραφα, ένας πίνακας και ένα βιβλίο διάτρητα από σφαίρες καθώς και ένα χαλί, που πυρπολήθηκε από τους πραξικοπηματίες.

  • Ο Μακάριος και οι Καλές Τέχνες, μέσα από πίνακες, σχέδια, γλυπτά και φωτογραφίες. Ο Μακάριος επισκεπτόταν εικαστικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στήριζε την καλλιτεχνική δημιουργία, αγοράζοντας πίνακες και γλυπτά. «Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το πολυσχιδές έργο και την ηγετική του φυσιογνωμία, την οποία απαθανάτισαν σε προσωπογραφίες ως καθοδηγητή και οραματιστή του λαού του, όσο και σε συνθέσεις ως σύμβολο ενότητας και αγώνα. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται επίσης έργα που δωρήθηκαν στον Μακάριο από καλλιτέχνες ή από ηγέτες ξένων κρατών, αλλά και έργα πολιτισμού για τα οποία ο ίδιος έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ένας ροδιακός οξυπύθμενος αμφορέας από το καράβι της Κερύνειας», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

makarios-reahbΟ θάνατος του Μακάριου σε έργο της Ρέας Μπέιλι.

  • H Συλλογή δυτικοευρωπαϊκών ελαιογραφιών (16ος-19ος αιώνας), την οποία αγόρασε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ τη δεκαετία του ʼ60 από τον γνωστό συλλέκτη και αρχαιολάτρη Νίκο Δίκαιο, Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λυών της Γαλλίας. Σε σχετικό δελτίο αναφέρεται πως η αγορά αυτή καταδεικνύει την αγάπη και το ενδιαφέρον του Μακαρίου για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, όπως και την ανάγκη που ένιωθε να προικοδοτήσει το νεοσύστατο κυπριακό κράτος με πολιτιστικές υποδομές, οραματιζόμενος τη δημιουργία Πινακοθήκης στο πλαίσιο ενός Πολιτιστικού Κέντρου, έργο το οποίο υλοποιήθηκε με τη δημιουργία του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ τον Ιανουάριο του 1978, λίγους μήνες μετά το θάνατό του. Το τμήμα της Συλλογής, που παρουσιάζεται στην Έκθεση, καλύπτει την περίοδο από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και τις κυριότερες τεχνοτροπικές τάσεις στην τέχνη (Αναγέννηση, Μανιερισμός, Μπαρόκ, Ροκοκό, Νεοκλασικισμός και Ρομαντισμός). Περιλαμβάνονται τοπία και προσωπογραφίες, καθώς και έργα με θεματικές, που προέρχονται από τη Βίβλο και τη Μυθολογία. Τα έργα της Συλλογής, κυρίως ελαιογραφίες, ανήκουν σε καλλιτέχνες των βασικότερων δυτικοευρωπαϊκών Σχολών, όπως η ιταλική, η γαλλική, η φλαμανδική, η γερμανική και η ισπανική.

+ Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, το Σάββατο 6 Απριλίου στις 13:00.

Επιμέλεια έκθεσης: δρ Ιωάννης Ηλιάδης

Σχεδιασμός ενημερωτικών πινάκων: Μιχάλης Βαρέλιας

Σχεδιασμός πολυπτύχου: Θεόδωρος Κακουλλής

Ωράριο λειτουργίας: 09:00-13:00 και 14:00-16:30

Η Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ βρίσκεται στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, στην Αρχιεπισκοπή [www.makariosfoundation.org.cy]

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πορτρέτο του Μακαρίου από τον Γιώργο Μαυροΐδη.

 


You May Also Like

«Μανώλη…!» με τη Μήδεια Χάννα

Το εμβληματικό μονόπρακτο του Γιώργου Νεοφύτου «Μανώλη…!» επιστρέφει στο θεατρικό πάλκο 33 χρόνια μετά ...

Berlinale Selection 2019 από τo Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Berlinale Selection 2019 είναι ο τίτλος της νέας σειράς κινηματογραφικών προβολών που θα δούμε ...

Πολιτιστική αποκέντρωση στα Πέρα Ορεινής

Για μια σειρά από σύγχρονους καλλιτέχνες της κυπριακής εικαστικής παραγωγής ανοίγει τις πόρτες του ...

Παρασκευή μουσταλευριάς παρά το Λήδρα Πάλας

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, πραγματοποιούν την Κυριακή 2 ...

IntuNition με τη Λία Χαράκη

Η Λία Χαράκη ανοίγει το πρόγραμμα PRAXIS της καλλιτεχνικής δομής .pelma.Lia Haraki με τη ...

Μέρες Βρετανικού Κινηματογράφου 2020

Έλτον Τζον, Iron Maiden και Queen είναι οι εκλεκτοί της φετινής, δεύτερης διοργάνωσης του ...

X