Η Ελίνα Σοφοκλέους «παίζει» στην γκαλερί Αργώ

«Δεν σταματά κάποιος να παίζει γιατί γερνά, γερνά όταν σταματά να παίζει» – George Bernard Shaw 

Ένα τύμπανο, μια ξύλινη σβούρα, μια φλογέρα, ένα αερόστατο, ένα ξύλινο αλογάκι και πιο πέρα ένας μοναχικός ισορροπιστής πάνω σε χρωματιστά μολύβια.

Η Ελίνα Σοφοκλέους παρουσιάζει τα γλυπτά και τις κατασκευές της σε μια έκθεση με τίτλο The Playroom, από τις 17 Μαΐου στην γκαλερί Αργώ. 

Η εικαστικός, μέσα από τα έργα της, «μας συνδέει με το παρελθόν και μας μεταφέρει σε ένα κόσμο με άρωμα νοσταλγίας από τα παιδικά μας χρόνια.

elinasophokleous3elinasophokleous4elinasophokleous5

Με αφετηρία ξύλινες κατασκευές και παιχνίδια, που μοιάζουν να γιγαντώνοντα μπροστά στις μικρού μεγέθους φιγούρες της, η καλλιτέχνις επιχειρεί μια καλλιτεχνική αφήγηση και μια οπτική ανάγνωση ενός κόσμου όπου τα πάντα είναι εφικτά, ιχνηλατώντας και θυμίζοντάς μας την εποχή της παιδικής μας αθωότητας, όταν η φαντασία ελεύθερη δημιουργούσε κόσμους διαφορετικούς.


στ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽

«Το μικρό μέγεθος των φιγούρων φαινομενικά μπορεί να παραπέμπει σε παιδιά που παίζουν. Παρατηρώντας τις κανείς προσεκτικά, αντιλαμβάνεται πως οι μικρές χοντρές φιγουρίτσες, με την απίστευτη διάθεση για παιχνίδι, την ιδαίτερη κίνηση και ευλυγισία τους, οι οποίες μέσα στο μαγικό κόσμο των παιχνιδιών αψηφούν κάθε φυσικό νόμο του κόσμου τούτου, είναι στην ουσία ενήλικες. Είναι οι μεγάλοι μικροί, που μέσα από την δράση τους, μας καλούν να επαναπροσδιορίσουμε  τη σχέση μας με έναν κόσμο ίσως ξεχασμένο πλέον για μας. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιχνίδι υπάρχει πάντα μέσα στη ζωή μας: κυριολεκτικά, μεταφορικά, εικονικά, ηλεκτρονικά και είναι ένα κεφάλαιο ανοιχτό και διηνεκές για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στη διάρκεια όμως της ζωής μας, πολλές φορές χάνουμε το αθώο και δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας»

 

Η Ελίνα Σοφοκλέους γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1978, σπούδασε Καλές Τέχνες στο Middlesex University του Λονδίνου και από το 2007 εργάζεται ως καθηγήτρια τέχνης.

+ Η έκθεση The Playroom εγκαινιάζεται στις 17 Μαΐου, στις 19:30, στην γκαλερί Αργώ και θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013. Πληροφορίες τηλ. 22754009.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Ίδρυμα ARTος

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με το ίδρυμα ARTos διοργανώνουν προβολές ταινιών κινουμένων ...

Εργαστήριο δραματουργίας με τον Guy Cools

Ο δραματουργός χορού Guy Cools θα δώσει ένα εργαστήριο με τίτλο Who needs a ...

«Αγνώστου Χρόνου, χρώμα, λόγος, μέλος»

Tην πολυεπίπεδη εκδήλωση «Αγνώστου Χρόνου, χρώμα, λόγος, μέλος», κύριος κορμός της οποίας είναι η ...

«Ο Μονόλογος του Τσάρου» του Μαρκ Τουέιν από την Alpha Square

Ένα έργο πολιτικής σάτιρας, από τον πιο ευαίσθητο, πολιτικά και κοινωνικά, Αμερικανό συγγραφέα του ...

Open House Festival στο Θέατρο Ριάλτο

Τις πόρτες της για τρίτη χρονιά ανοίγει στις 21 Σεπτεμβρίου η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

«Θεία Κωμωδία», θεατρική εμπειρία

Τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη «Θεία Κωμωδία» παρουσιάζει σε μία μόνο παράσταση η ...

X