Η Ελίνα Σοφοκλέους «παίζει» στην γκαλερί Αργώ

«Δεν σταματά κάποιος να παίζει γιατί γερνά, γερνά όταν σταματά να παίζει» – George Bernard Shaw 

Ένα τύμπανο, μια ξύλινη σβούρα, μια φλογέρα, ένα αερόστατο, ένα ξύλινο αλογάκι και πιο πέρα ένας μοναχικός ισορροπιστής πάνω σε χρωματιστά μολύβια.

Η Ελίνα Σοφοκλέους παρουσιάζει τα γλυπτά και τις κατασκευές της σε μια έκθεση με τίτλο The Playroom, από τις 17 Μαΐου στην γκαλερί Αργώ. 

Η εικαστικός, μέσα από τα έργα της, «μας συνδέει με το παρελθόν και μας μεταφέρει σε ένα κόσμο με άρωμα νοσταλγίας από τα παιδικά μας χρόνια.

elinasophokleous3elinasophokleous4elinasophokleous5

Με αφετηρία ξύλινες κατασκευές και παιχνίδια, που μοιάζουν να γιγαντώνοντα μπροστά στις μικρού μεγέθους φιγούρες της, η καλλιτέχνις επιχειρεί μια καλλιτεχνική αφήγηση και μια οπτική ανάγνωση ενός κόσμου όπου τα πάντα είναι εφικτά, ιχνηλατώντας και θυμίζοντάς μας την εποχή της παιδικής μας αθωότητας, όταν η φαντασία ελεύθερη δημιουργούσε κόσμους διαφορετικούς.


στ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽

«Το μικρό μέγεθος των φιγούρων φαινομενικά μπορεί να παραπέμπει σε παιδιά που παίζουν. Παρατηρώντας τις κανείς προσεκτικά, αντιλαμβάνεται πως οι μικρές χοντρές φιγουρίτσες, με την απίστευτη διάθεση για παιχνίδι, την ιδαίτερη κίνηση και ευλυγισία τους, οι οποίες μέσα στο μαγικό κόσμο των παιχνιδιών αψηφούν κάθε φυσικό νόμο του κόσμου τούτου, είναι στην ουσία ενήλικες. Είναι οι μεγάλοι μικροί, που μέσα από την δράση τους, μας καλούν να επαναπροσδιορίσουμε  τη σχέση μας με έναν κόσμο ίσως ξεχασμένο πλέον για μας. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιχνίδι υπάρχει πάντα μέσα στη ζωή μας: κυριολεκτικά, μεταφορικά, εικονικά, ηλεκτρονικά και είναι ένα κεφάλαιο ανοιχτό και διηνεκές για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στη διάρκεια όμως της ζωής μας, πολλές φορές χάνουμε το αθώο και δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας»

 

Η Ελίνα Σοφοκλέους γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1978, σπούδασε Καλές Τέχνες στο Middlesex University του Λονδίνου και από το 2007 εργάζεται ως καθηγήτρια τέχνης.

+ Η έκθεση The Playroom εγκαινιάζεται στις 17 Μαΐου, στις 19:30, στην γκαλερί Αργώ και θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013. Πληροφορίες τηλ. 22754009.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο Παναγιώτης Δουκανάρης ζωγραφίζει πέρα από την εικόνα

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης του Παναγιώτη Δουκανάρη με τίτλο «Ζωγραφίζοντας πέρα από την ...

Δίγλωσσο βιβλίο για παιδιά από την Καίτη Κληρίδη

Ένα δίγλωσσο βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Τα σκυλιά του προέδρου» έγραψε και παρουσιάζει ...

Οι εκδηλώσεις του Απριλίου στο CVAR

Τέσσερις διαλέξεις και μία ενδιαφέρουσα μουσική συζήτηση διοργανώνει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας(CVAR) ...

«Like you, I forgot» στη γκαλερί 50-1

Η γκαλερί 50 πλην 1 παρουσιάζει στο «Window Project», την ατομική έκθεση «Like you, ...

«LAMENTU» απο την ομάδα Χ-it του Φώτη Νικολάου

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χειμώνα Λάρνακας 2012-2013, πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 ...

Akhnaten στο Ριάλτο

Μετά τη Μαντάμ Μπάτερφλάι, ο Νοέμβριος επιφυλάσσει ακόμη μια σπουδαία παραγωγή για τους φίλους ...

X