Κονσέρτο για πιάνο από τον Στέφανο Δρουσιώτη

Ο Στέφανος Δρουσιώτης ερμηνεύει στο πιάνο έργα των S. Rachmaninoff, F. Chopin, L.v. Beethoven, M. Ravel, F. Schubert, F. Liszt και A. Pärt σε ένα κονσέρτο στις 30 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο.

Γνωρίσαμε τον Στέφανο Δρουσιώτη το 2011, όταν σκηνοθέτησε το πρώτο του έργο με τίτλο «In Camera», βασισμένο στο ‘Κεκλεισμένων των θυρών’ του J. P. Sartre.

Το ρεπερτόριο

S. Rachmaninoff: Prelude Op. 3 Nr. 2 in C sharp minor
Prelude Op. 23 Nr. 4 in D major

F. Chopin: Scherzo Nr. 2, Op. 31

A. Pärt: Für Alina

M. Ravel: Jeux d´eau

F.Schubert/F.Liszt: Ständchen
Auf dem Wasser zu singen

L. v. Beethoven: Sonate Nr. 14 “Moonlight”

O Στέφανος Δρουσιώτης γεννήθηκε το 1984 στη Λεμεσό.

Παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα στο πιάνο σε ηλικία έξι χρόνων. Σύντομα ανακάλυψε το πάθος του για τη μουσική και το 1993 γνώρισε την πιανίστα Τάνια Οικονόμου με την οποία φοίτησε μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια.

Σε ηλικία 17 χρόνων, παρακολούθησε σειρά μαθημάτων στη Γερμανία με την Prof. Irina Edelstein, με την οποία αργότερα σπούδασε για δύο χρόνια. Από το 2002 μέχρι το 2006 παρακολούθησε σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Φρανκφούρτης υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης πιανίστα Franz Vorraber. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε συναυλίες τόσο σολιστικά, όσο και με έργα μουσικής δωματίου, συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριο του συνθέσεις Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών.

Αποφοίτησε το 2006 (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst).

Τον Οκτώβριο του 2004 αντιπροσώπευσε το κρατίδιο της Έσσης ως καλεσμένος του Γερμανού Πρέσβη στην Αυστρία για μία κλειστή συναυλία στη Βιέννη, ενώ τον Μάρτιο του 2006, παρουσιάστηκε ως σολίστας μπροστά σε ορχήστρα με το Concerto για πιάνο αριθμός 1 σε μι ελάσσονα του Frederic Chopin. Ο μουσικός κριτικός Richard Hörnicke έγραψε για το κονσέρτο σε τοπική εφημερίδα: «Με ένα δικό του σκίτσο του Romance, ο Στέφανος Δρουσιώτης κατάφερε να φτάσει στο ύψιστο επίπεδο εκφραστικής ευαισθησίας».

Από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι τον Φεβρουάριο 2011 παρακολούθησε σπουδές στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε με το βαθμό Άριστα, μεταφράζοντας το έργο «Μουσική» του F.Wedekind από τα γερμανικά.
Τον Οκτώβριο του 2006 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Λεμεσό ως πιανίστας με έργα διαφόρων συνθετών από το Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Τον Μάρτιο – Ιούνιο 2008 πραγματοποίησε μια σειρά ρεσιτάλ με έργα των J. S. Bach, L. V. Beethoven, R. Schumann, F. Chopin και N. Economou σε διάφορες πόλεις της Κύπρου και στην Αθήνα.

Το καλοκαίρι του 2009 επιλέχθηκε μαζί με άλλους 60 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να συμμετέχει στο πρόγραμμα τεχνών του Watermill Centre στο Southampton της Νέα Υόρκης υπό την καθοδήγηση του Robert Wilson. Συμμετείχε ενεργά στη δημιουργική διαδικασία των μελλοντικών παραγωγών (2010 – 2011) του Robert Wilson. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, παρουσίασε μια performance για το “Inferno Watermill Benefit Gala 2009”. Ταυτόχρονα υπήρξε μέλος της δημιουργικής ομάδας για την όπερα “Il Ritorno d’Ulisse in Patria” του Monteverdi για το θέατρο La Scala του Μιλάνου, ενώ δούλεψε ως βοηθός παραγωγής στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργου “KOOL, dancing in my mind” στο Guild Hall Theatre East Hampton της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία του R. Wilson. Επίσης έλαβε μέρος στη δημιουργία των παραγωγών «A very dark matter» και «Light Leaves» του ιδίου σκηνοθέτη, οι οποίες έκαναν πρεμιέρα στην Ευρώπη τη θεατρική περίοδο 2010 – 2011.

Το φθινόπωρο του 2009 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στην παραγωγή «Πουθενά» (για τα εγκαίνια της ανακαίνισης του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα) ως βοηθός στην παραγωγή.

Τον Αύγουστο του 2010 επέστρεψε στην Κύπρο, με σκοπό να σκηνοθετήσει το πρώτο του έργο και το Νοέμβριο 2011 ανεβαίνει στη Λεμεσό το έργο «INCAMERA», βασισμένο στο ‘Κεκλεισμένων των θυρών’ του J. P. Sartre.

Την Άνοιξη του 2012 παρουσίασε σκηνικά, στο πλαίσιο του 3ου Μικρού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Λεμεσό, το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Γράμμα στον Ορέστη», το οποίο αργότερα παρουσιάστηκε ανεξάρτητα για περισσότερες παραστάσεις.

+ Στις 30 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, στις 20:30. Πληροφορίες www.rialto.com.cy και τηλ. 77777745. Εισιτήρια προς 12 – 10 ευρώ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Aλλαγή μαέστρου των συναυλιών της ΣΟΚ, «Μια Βραδιά στην Όπερα».

Λόγω δυσκολιών στη μετάβαση του στην Κύπρο εξ’ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, ο μαέστρος ...

Benda Bilili στον Μαραθώνιο Θερινών Προβολών

Benda Bilili! (2010) Η συγκλονιστική ιστορία της ανορθόδοξης μπάντας από το Κονγκό, είναι μια καταγραφή ...

Πολιτιστικό εργαστήρι «Σπάνια Φύση»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον διαδραστικό εργαστήρι, με θέμα τα σπάνια ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Το δεύτερο σαββατοκύριακο του μήνα είναι εδώ και σε περιμένει με πολλές εκδηλώσεις: Σάββατο ...

«Ανάμισης ντενεκές» σε Λευκωσία και Λεμεσό

Μετά από τρεις επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στην Αθήνα, ο «Ανάμισης Ντενεκές» του Γιάννη Μακριδάκη ...

Πάμε Καϊμακλί 2020

Το φετινό Πάμε Καϊμακλί 2020 θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη. ...

X