Μύθος η σημαντικότητα του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ;

Μια διάλεξη αποκαλυπτική για το πώς αξιολογούμε τις πληροφορίες που μας δίνονται δια μέσου των χρόνων έδωσε την Τετάρτη 17 Απριλίου ο αραβολόγος-βυζαντινολόγος δρ Εσάμ Χασσάν, στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, στη Λευκωσία.

Θέμα της διάλεξης ήταν «Η Ουμ Χαράμ και η Κύπρος στις αραβικές πηγές» και στο πλαίσιό της παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του Αιγύπτιου ερευνητή γύρω από την Ουμ Χαράμ, η οποία θεωρείται πως είναι ενταφιασμένη στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τον δρ Χασσάν:

  • η Ουμ Χαράμ δεν είχε καμία συγγένεια εξ αίματος ή εκ θηλασμού με τον Μωάμεθ, αλλά ανήκε στον κύκλο των ανθρώπων που βρίσκονταν στον περίγυρό του Μωάμεθ, αφού ο αδελφός της είχε σκοτωθεί πολεμώντας μαζί του τους αντιπάλους του και ο ανηψιός της αποτέλεσε έναν από τους έγκυρους αφηγητές της προφορικής παράδοσης του προφήτη των Μουσουλμάνων

  • σε καμία αραβική πηγή δεν αναφέρεται ως τρίτος ιερότερος προορισμός το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, όπως θεωρούμε ότι συμβαίνει. Μάλιστα, τους τρεις πρώτους προσκυνηματικούς προορισμούς τους όρισε ο ίδιος ο Μωάμεθ και πρόκειται για την Μέκκα, τη Μεδίνα και τα Ιεροσόλυμα. Ο δρ Χασσάν ανέφερε πως η τοπική κυπριακή παράδοση μάλλον ανέδειξε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στους ιερούς προορισμούς

  • η οθωμανική παράδοση που δημιουργείται γύρω από τη θαυματουργική δράση της Ουμ Χαράμ και γύρω από την ανέγερση του τάφου της δεν επιβεβαιώνεται από καμία αραβική πηγή και φαίνεται πως προέκυψε μάλλον ως αποτέλεσμα της επίδρασης αντίστοιχων χριστιανικών παραδόσεων άλλων μνημείων της Κύπρου [Παναγία Αγγελόκτιστη, Σταυροβούνι κτλ.].

Η διάλεξη, η οποία πρωτοπαρουσιάσθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακος σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακος προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και ακολούθησε ζωηρή συζήτηση.

Ο δρ Χασσάν παρουσίασε σε άπταιστα ελληνικά τον καρπό της ερευνητικής του μελέτης, για την οποία μελετήθηκαν δεκάδες αραβικές πηγές, οι οποίες έως σήμερα δεν έχουν μεταφρασθεί σε άλλη γλώσσα και ως εκ τούτου παραμένουν εν πολλοίς απρόσιτες στην ιστορική επιστήμη.

Η διάλεξη ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ανάμεσα στον δρ Χασσάν και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, με σκοπό -όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας, δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, τη διαφώτιση ιστορικών πτυχών μέσα από τη μελέτη των αραβικών πηγών, απευθείας από το πρωτότυπο και σχετίζονται με την ιστορική πορεία της Κύπρου ανά τους αιώνες.

 

+ Ο δρ Χασσάν μιλά στο «Π» στην έκδοση της Κυριακής 28 Απριλίου.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο Effer Lecébé «γιορτάζει» την ημέρα του «ΟΧΙ»

Ο Γάλλος Effer Lecébé αποκαλεί τον εαυτό του έναν «Καλλιτέχνη Ηνωμένων Εθνών» και Κυανόκρανο ...

Απαξιώνει τον κινηματογράφο η ΕΕ | διαμαρτύρονται οι σκηνοθέτες της

Ενωμένη διαμαρτύρεται η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα και καταγγέλλει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ ...

Cyprus Jazz & World Music Showcase 2014 | Ειρηναίος Κουλουράς jazz trio

Η μπάντα Ειρηναίος Κουλουράς Jazz Trio δημιουργήθηκε το 2001 από τον κοντραμπασίστα Ειρηναιό Κουλουρά ...

Every Centre a Periphery|Every Periphery a Centre

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Horst Weierstall, με τίτλο ...

Ημερίδα «Το θέατρο στην Κύπρο στον 21ο αιώνα»

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου, ...

Μια βραδιά για τον Μάνο Ελευθερίου

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Ασπασία Στρατηγού αλώνισαν ...

X