Σινεμά όπως… προϊόν | σε επικίνδυνη ζώνη ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος

Όλους τους Κύπριους σκηνοθέτες να υπογράψουν τη διακήρυξη «Η πολιτιστική εξαίρεση δεν είναι διαπραγματεύσιμη» καλεί ο Ανδρέας Πάντζης, μιλώντας στο «Π».

Ο Κύπριος σκηνοθέτης κλήθηκε να σχολιάσει το πρόβλημα που προκύπτει για τον ευρωπαϊκό (και δη τον κυπριακό) κινηματογράφο, από την μη εξαίρεση του τομέα των οπτικοακουστικών υπηρεσιών από το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σε προσχέδιο, το οποίο προωθήθηκε στις 13 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής τον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ, περιλαμβάνεται ο τομέας των οπτικοακουστικών υπηρεσιών, με τρόπο ώστε να αντιμετωπίζεται ως προϊόν και όχι πολιτιστικό αγαθό. Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι και ήδη η κινηματογραφική κοινότητα, με επικεφαλής τους κορυφαίους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σινεμά, κήρυξε «πόλεμο» με την Κομισιόν.

Διαδικτυακά κυκλοφορεί μια διακήρυξη (http://bit.ly/εξαίρεση) την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Μίχαελ Χάνεκε, Τόμας Βίντερμπεργκ,  Άκι Καουρισμάκι, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Μάικ Λι, Στίβεν Φρίαρς, Κεν Λόουτς και ο Τάσος Μπουλμέτης εκ μέρους της Ελλάδας, με την οποία απαιτούν την εξαίρεση του κινηματογράφου από το σχέδιο.

Επίθεση στον Μπαρόζο

Σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο Παράθυρο (21/04/2013), ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε σ’ αυτό το θέμα: «Θέλουν να βάλουν τον κινηματογράφο και γενικά τα πολιτιστικά έξοδα στην κατηγορία των προϊόντων, όπως τα αυτοκίνητα. Έχουμε ξεσηκωθεί όλοι οι κινηματογραφιστές, συγγραφείς και καλλιτέχνες και θα πάμε σύντομα στις Βρυξέλλες, να δούμε τον Μπαρόζο και να τον υποχρεώσουμε να κάνει αυτήν την εξαίρεση».

Το όνομα του προέδρου της Κομισιόν αναφέρεται ουκ ολίγες φορές στη διακήρυξη: «Αυτή τη στιγμή, μια καταστρεπτική εικόνα κυριαρχεί: η εικόνα ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε τον πολιτισμό. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ξεχάσει το μάθημα που ο ίδιος έδινε όχι και τόσο καιρό πριν: ’ο πολιτισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε στην κρίση’.»

Αδιαπραγμάτευτη!

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο επίτροπος Κάρελ ντε Χουχτ διαβεβαίωσε, πάντως, πως δεν τίθεται θέμα κινδύνου της πολιτιστικής εξαίρεσης στο πλαίσιο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ. «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα», τονίζει ο Ντε Χουχτ, και δηλώνει πως η Κομισιόν δεσμεύεται να τον στηρίξει εξαιτίας της ιδιαίτερης θέσης του στην Ευρώπη αλλά και από τους νόμους της. «Με λίγα λόγια, η πολιτιστική εξαίρεση είναι αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο επίτροπος.

A. Πάντζης: Επηρεάζεται η Κύπρος

Το τελευταίο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια κοινή πολιτική για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και τις ανάγκες της κάθε χώρας. Εάν, λοιπόν, η απόφαση είναι να μην εξαιρεθεί από το σχέδιο ο τομέας των οπτικοακουστικών υπηρεσιών, θα περικοπούν άμεσα τα όποια κονδύλια για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο ΚΑΙ στην Κύπρο. Κι αυτό θα ήταν καταστροφικό.

«Έχει υπολογιστεί πως για να πάρει πίσω τα χρήματά της μια ταινία, θα πρέπει να απευθύνεται σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια θεατές», εξηγεί ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης.

«Αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο πέντε χώρες της Ευρώπης: η Ιταλία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Όλες οι μικρές χώρες, αν δεν βοηθηθούν από το κράτος, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Και καταλαβαίνεις ότι μια χώρα με 800 χιλιάδες κατοίκους όπως η Κύπρος, χωρίς την κρατική βοήθεια, ούτε καν να διανοηθεί κανείς μπορεί ότι θα γίνεται έστω μια ταινία τον χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αντίθετα με την Αμερική, όπου το σινεμά είναι μια βιομηχανία, στην Ευρώπη είναι τέχνη, παράδοση, μνήμη, ιστορία, εθνική ταυτότητα. Καλεί, δε, τους Κύπριους σκηνοθέτες να υπογράψουν τη διακήρυξη, ώστε το σινεμά να συνεχίσει να υπάρχει.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

«Μένουμε σπίτι με το ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ»

Ο Δήμος Λεμεσού στηρίζει έμπρακτα το «Μένουμε σπίτι» με μια κοινωνική και πολιτιστική παρέμβαση, ...

Η ταινία Child’s Pose παρέλαβε τη Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε

Η ρουμανικής παραγωγής ταινία Child’s Pose, σε σκηνοθεσία Κάλιν Πέτερ Νέτζερ, εξασφάλισε το βραβείο ...

Καλλιτέχνης ζωγραφίζει για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση κατοικιών στη Βηρυτό

Στις 27 Ιουλίου, ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Abed Al Kadiri ήταν ενθουσιασμένος για τα εγκαίνια ...

Δελτία ελεύθερης εισόδου για την πρόβα τζενεράλε της Φιλαρμονικής του Βερολίνου

Δελτία ελεύθερης εισόδου για την πρόβα τζενεράλε της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και τη συναυλία ...

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

Με ένα μνημειώδες έργο το οποίο καθόρισε οριστικά την πορεία της μουσικής εξέλιξης, το ...

«Αρκάς: η ζωή μετά» επί σκηνής

Για πρώτη φορά τα σκίτσα της αγαπημένης σειράς «Η Ζωή Μετά» του διάσημου Έλληνα ...

X